Indemnizații speciale de până la 1.300 de lei pentru primari și viceprimari

Buget 2020
Buget 2020

Primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județene primesc indemnizații speciale, la bătrânețe, drept mulțumire pentru munca depusă în posturile pentru care au fost aleși.

Și dacă voi ați muncit 40 de ani și nu aveți decât o amârâtă de pensie de 800 de lei, ce mai contează? Aceștia vor primi până la 1.300 de lei pe lună, după ce că anul trecut și-au mărit salariile cu nesimțire.

Deputatul PSD, Ion Călin, spune că este vorba despre o medie de 800 de lei, începând cu primarii de comune, de categoria a treia, care vor avea cam 500 şi ceva.

Indemnizații speciale depână la 1.300 de lei

„Cei cu un mandat la comunele mici – 560 de lei, cei de la comunele sau oraşele mari sunt 1.200 – 1.300 de lei. Media e 800. Asta este solicitarea primarilor comunelor, oraşelor şi municipiilor – reşedinţe de judeţe. Aceste incompatibilităţi sunt valabile pentru ei din momentul când au candidat şi au fost aleşi, când nu mai au dreptul la niciun fel de activitate privată. Fiind încadraţi în categoria demnitari, nu au avut voie niciodată la sporuri de vechime sau la alte sporuri la care funcţionarii din subordine au avut dreptul”, a afirmat deputatul social-democrat.

Acesta a afirmat că impactul bugetar se va calcula pornind de la cele 1.260 de funcţii care pot să intre în plată – primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene.

„Se calculează din 1992 până astăzi, pentru că această prevedere am reglementat-o să înceapă cu primele alegeri libere, în 1992, să nu existe o discriminare”, a explicat acesta.

Impactul bugetar pentru indemnizaţii se va calcula de către Guvern, urmând ca legea să fie aplicată de anul viitor, potrivit preşedintelui Comisiei speciale pentru elaborarea Codului administrativ, deputatul PSD Marcel Ciolacu.

„Astăzi s-au votat indemnizaţii, pensii speciale nu. Sunt indemnizaţii, sunt solicitările de la Asociaţia Comunelor şi Oraşelor din România, Asociaţia Municipiilor din România. Impactul bugetar pentru acoperirea acestor indemnizaţii urmează să fie făcut de către Ministerul Finanţelor. Nu este atributul Parlamentului să calculeze impactul, este atributul Guvernului”, a spus Ciolacu.

Acesta spune că ei au făcut un amendament la o lege care era în vigoare

„Este vorba de aplicarea ei de anul viitor, iar Guvernul are obligaţia pe legile date de către Parlament să calculeze aceste sume şi să le pună la dispoziţie. Cred că atributul Parlamentului este de a face legi, aşa a considerat oportun comisia şi aţi văzut votul, a fost un singur vot împotrivă, în rest toate forţele politice – UDMR, PSD, PNL, PMP – au fost de acord”, a precizat Ciolacu.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.