UPDATE Guvernul a sesizat Curtea Constituţională referitor la legea pensiilor speciale pentru aleşii locali

Curtea ConstituţionalăGuvernul Cioloş ar putea sesiza Curtea Constituţională în cazul pensiilor speciale pentru aleşii locali, posibilitatea unei asemenea acţiuni fiind analizată „foarte serios”.

UPDATE Guvernul a sesizat Curtea Constituţională referitor la legea pensiilor speciale pentru aleşii locali

 Guvernul a formulat sâmbătă, printr-o sesizare trimisă la Curtea Constituțională, obiecțiuni privind unele aspecte ale Legii pensiilor speciale ale primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene.

Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Guvernului dat publicităţii duminică, sesizarea are în vedere încălcarea mai multor articole din Constituție referitoare la instituirea unui regim special de privilegii pentru anumiți aleși locali, acordarea retroactivă a drepturilor speciale și neasigurararea finanțării pentru indemnizațiile nou create.

„În forma adoptată, există cel puțin 16.300 de potențiali beneficiari ai legii. Efortul bugetar în 2016 se ridică la 469 milioane lei. În urma impozitării acestor sume, deficitul bugetar rezultat este de 395 milioane lei, peste deficitul agreat de Parlament, și tinde să agraveze stabilitatea cadrului fiscal bugetar. În plus, având în vedere că legea retroactivează, numărul beneficiarilor poate fi mult mai mare, ca și impactul asupra bugetului de stat”, mai informează Executivul.

„Guvernul analizează foarte serios posibilitatea de a solicita de la Curtea Constituţională aviz de constituţionalitate pe legea pensiilor speciale pentru aleşii locali”, au declarat sâmbătă pentru Mediafax surse oficiale.

Potrivit legii privind Statutul aleşilor locali, adoptate de Senat, ca for decizional, în ultima şedinţă de plen a sesiunii parlamentare, primarii, viceprimarii, preşedinţii de consilii judeţene şi vicepreşedinţii acestora care îndeplinesc condiţiile vârstei de pensionare vor putea primi, la încetarea mandatului, o „indemnizaţie pentru limită de vârstă” (pensie specială), în acelaşi regim cu senatorii şi deputaţii.

Condiţiile de acordare sunt ca aleşii locali să nu fie realeşi pentru un nou mandat şi ca aceştia să nu fi fost condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie precum luarea sau darea de mită şi traficul de influenţă. Aceste dispoziţii se aplică doar în cazul în care condamnarea survine ca urmare a săvârşirii infracţiunii în calitatea oficială de ales local. Mai mult, nu sunt incluse infracţiunile de serviciu, precum delapidarea, abuzul în serviciu sau deturnarea de fonduri.

Pentru ca un ales local să beneficieze de această pensie specială, este nevoie să aibă cel puţin un mandat complet. Pensia se calculează în funcţie de un indice de 0,55% din indemnizaţia brută aflată în plată în momentul solicitării acestui drept, înmulţit cu numărul de luni de mandat, însă în limita a trei mandate.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

  1. Guvernul atata poate face,”muschi „lui sunt neantrenati.Palmasii trebuie sa vada ca,de fapt ,Guvernul ,reactioneaza.Praf in achi multimi!De fapt subliniaza, cu rosu,dependenta sa de un Parlament inpanat cu spagari,care nu reprezinta ,individual ,si in plen,alegatorul !La un” membru cangrenos”intervine cu prafuri pentru privitori!Nu,spagarii,scuzati-parlamentarii-au rolul -dea face legi?Da fac si pentru palmasi -sa castige/palmaii/800 lei dupa 40 ani de truda-iar parlamentarii-1700 lei dupa patru ani de activitate in’ statiunea’ Parlament,basca,alte drepturi!A facut puscarie-ce mai conteaza?!!Asta da egalitate in fata legi,asta da democratie!Ca a furat case cu acte masluite,ca este plagiator renumit,,interesul national,lipsa,unei educatii eficiente inpune pastrarea lor acolo,sus!Educatia clericala spune-sa nu fac ce face popa,sa fac ce spune popa,nu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.