Exclusiv Cetățeanul.net – Top 300 datornici! Românii care au cele mai mari datorii la stat

datornici
Afaceristul Cristian Țânțăreanu, primarul Robert Negoiță și consulul României la New York, Cătălin Dancu, între cei mai mari datornici ai României

Cetățeanul.net vă prezintă „topul” realizat de ANAF cu cei mai mari datornici dintre români la 31 decembrie 2017, clasament pe care Agenția Națională pentru Administrare Fiscală ar urma să-l publice, spun surse din ministerul Finanțelor, abia săptămâna viitoare.

Potrivit topului, cei mai mari datornici dintre români sunt politicienii afaceriști din domeniul imobiliar, avocați, ciobani și comercianți cu flori.

Articol redactat de Cătălin Antohe și Marian Buhociu

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) are de recuperat peste un miliard de lei de la primii 300 de românii cu cele mai mai mari restante de plata ale obligațiilor fiscale la bugetele publice. Trebuie precizat că este vorba doar despre datorii ale persoanelor fizice care desfășoară activități comerciale, cum ar fi dezvoltatorii imobiliari care și-au trecut clădiri rezidențiale pe persoană fizică pentru a evita anumite taxe și impozite, avocați și comercianți de fier vechi sau de flori. O altă sursă a datoriile o reprezintă și condamnările penale în care s-au stabilit prejudicii privind obligațiile fiscale.

Topul ANAF – Marii datornici

datorniciPe lista obținută de Cetateanul.net, între cei mai mari datornici la bugetele publice sunt nume sonore, unele bizare. Printre vedetele care se află în acest top rușinos îi amintim pe Cristian Țânțăreanu, cel care a amenajat Paradisul Verde din Corbeanca (6,5 milioane de lei datorii), avocatul Cătălin Dancu (2,7 milioane de lei datorii) și Theodor Berna, patronul de la Tehnologica Radion (2,6 milioane de lei datorie).

Primul în acest top, dar și în cel al celebrităților, este Robert Negoiță, primarul Sectorului 3 din Capitală, cu datorii de peste 236,95 de milioane de lei.

Locul al doilea este ocupat de Florin Mateiu, din orașul Victoria, județul Brașov. El are un debit acumulat de 104,75 milioane de lei, cu zece milioane de lei mai mare decât pe lista publicată de ANAF în luna mai 2016. Pe pe locul trei se află Emil Sorin Cibu, din regiunea Cluj cu 21,1 milioane de lei. Prezentăm în continuare, topul celor mai mari 120 de datornici dintre români, potrivit clasamentului ANAF (clasamentul are 300 de poziții – n.r.), și, mai jos detalii despr4e unii dintre aceștia.

ANAF datornici-1 ANAF datornici-2 datornicidatorniciDe la vedete, la nume bizare

  • Florin Mateiu (Victoria, județul Brașov) – 104 milioane de lei

Este un intreprinzator imobiliar din orașul Victoria, județul Brașov care a desfășurat astfel de activități pe persoană fizică pentru a eludat plata taxelor datorate de firmele de imobiliare.

  • Emil Sorin Cibu (Floresti, județul Cluj) – 21 de milioane de lei

El este constructorul complexului de locuințe Luxor, din comuna clujeană Florești. Emil Sorin Cibu a contestat datoria de milioane de euro imputata de ANAF.

  • Liviu Ardeiaș (județul Teleorman) – 14,7 milioane de lei

Procurorii DNA l-au pus sub urmarire penală în iunie 2016, pe avocatul Liviu Ardeiaș pentru trafic de influență. Masura a fost luata în dosarul in care DNA a dipsus punerea în mișcare a actiunii penale față de omul de afaceri Mircea Tudor, patronul companiei MB Telecom, acuzat de cumparare de influenta si evaziune fiscală. DNA îl acuză pe Ardeiaș că, în perioada noiembrie 2010 – aprilie 2011, ar fi primit in transe, prin intermediul unor operatiuni comerciale fictive, suma de 6 milioane de lei de la Mircea Tudor. În schimbul banilor, acuza procurorii, avocatul ar fi promis că va interveni pe langa funcționari în scopul obținerii de catre societatea lui Mircea Tudor a unor contracte cu Autoritatea Naționala a Vamilor.

Altfel, trebuie spus că avocatul Ardeias se afla deja la inchisoare, dupa ce a fost condamnat in doua dosare. Concret, in 25 noiembrie 2015, ICCJ l-a condamnat pe Liviu Ardeias la 6 ani inchisoare pentru tentativa la inselaciune, iar in 3 mai 2016, instanta suprema l-a condamnat la 5 ani inchisoare pentru evaziune fiscala.

Viorel Cotiga
Viorel Cotiga
  • Viorel Cotiga (comuna Ghidigeni, județul Galați) – 12,2 milioane de lei

Gălățeanului Viorel Cotiga se ocupă cu oieritul, iar necazurile sale au început în urma cu trei ani, când s-a lasat convins să se implice într-o afacere cu animale de către o ruda si un consătean. El spune ca este o greșeala a Fiscului.

  • Bogdan Victor Guiruiță (Bucuresti) – 12,1 milioane de euro

Este un personaj implicat în transferurile de terenuri în care a fost condamnat fostul primar din Sectorul 6, Cristian Poteraș.

  • Dumitru Tentoaica (Craiova) – 11,8 milioane de lei

Evaziune fiscală trimis în judecată pentru comertul cu legume

  • Dan Nicolae Ciobanu (Târgoviște, județul Dâmbovița) – 10,9 milioane de lei

El este fostul patron al televiziunii Columna TV – deținut în prezent de sotia acestuia – a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare în 2015. Acuzatiile sunt de evaziune fiscala, spalare de bani si initiere, constituire de grup infractional organizat după ce procurorii au descoperit că acesta deținea o fabrică ilegală de țigări.

  • Gabriel Tripa (București) – 11,6 milioane de lei

A dezvoltat complexul imobiliar Ilioara Apertments din Sector 3

  • Alfred Siminic (Timisoara) – 10,8 milioane de lei
    domeniul imobiliar.
  • Liviu Chira (Baia-Mare) – 9,7 milioane de lei

Afaceristul din Baia Mare este acuzat de evaziune fiscala in forma continuata, respectiv ca a prejudiciat bugetul de stat cu circa un milion de euro. Conform procurorilor DNA, in cursul anului 2008, inculpatul a inregistrat in contabilitatea PFA Chira Liviu doua facturi fiscale, emise de o societate comerciala, in valoare totala de 14.750.050 lei (din care TVA in suma de 2.355.050 lei), care nu reflectau operatiuni economice reale.

  • Claudia Pantelimona Vrînceanu (Brașov) – 9,3 milioane de lei

Împreună cu soțul este cunoscută pentru proiectele imobiliare realizate la mansardele blocurilor din Brașov și nu numai.

  • Daniel Crăciunescu (Bucuresti) – 9 milioane de lei

Conduce DAC Antrepriza Constructii cu activități în domeniul imobiliar

  • Aurel Serban (Sibiu) – 8,9 milioane de lei

Sibianul deține Hotel Parc din Sibiu si mai are afaceri în domeniul imobiliar.

  • Nicolae Danoiu (Sibiu) -7,771 milioane de lei

A controlat mai multe proiecte imobiliare.

  • Anita Loredana Petrescu (Galati) – 7,74 milioane de lei
  • Alina Lacramioara Mos (Bihor) – 7,64 milioane de lei

Desfășoară, printre altele, activități de schimb valutar și comerț cu flori.

  • Calin Raita (Bihor) – 7,64 milioane de lei

Este fostul soț al Alinei Moș.

  • Lucian Ciobanu (Titu, județul Dâmbovița) – 7,62 milioane de lei
    imobiliare
  • Adrian Ciprian Mardare (Constanta) – 7,2 milioane de lei

Afaceri în domeniul comerțului auto.

  • Mihai Suleap (Iasi) – 6,73 milioane de lei

El este notar. Este trimis în judecata de Directia Nationala Anticoruptie pentru ca nu vira la bugetul de stat impozitele aferente tranzactiilor pe care le intermedia.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.