Dinu Pescariu și Mihnea Costoiu, urmăriți penal în dosarul Bazei sportive „Cutezătorii”. Prejudiciul este de 93,4 milioane de euro

0
80
Dinu Pescariu

Mihnea Costoiu şi Dinu Pescariu sunt urmăriţi penal de Direcţia Naţională Anticorupţie în dosarul ce priveşte baza sportivă „Cutezătorii” din zona Floreasca. Fostul secretar de stat în Ministerul Educaţiei, minister care avea în administrare baza, Mihnea Costoiu este acuzat de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. În schimb, Dinu Pescariu este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Cei doi sunt puşi sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, începând de astăzi, a anunţat DNA printr-un comunicat. Prejudiciul stabilit de procurorii anticorupţie este de 93,4 milioane de euro.

Faptele cercetate

Dosarul are ca obiect modalitatea încheierii Actului adiţional nr. 16832/23.06.2009, act prin care s-a prelungit cu 25 de ani contractul de locaţiune (închiriere) nr. 269/30.04.2004 potrivit căruia Baza sportivă şi de agrement pentru copii ”Cutezătorii” din Bucureşti (constând în construcţii şi teren în suprafaţă de 5,7 ha), fusese dată în folosinţa Fundaţiei “Dinu Pescariu”.

În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

În anul 2009, a fost semnat Actul adiţional nr. 16832/23.06.2009 la un contract de locaţiune (împrumut) încheiat cu Fundaţia „Dinu Pescariu”. Acest act adiţional a fost semnat din partea Ministerului Educaţiei Naţionale de către secretarul de stat Mihnea Costoiu, iar din partea Fundaţiei „Dinu Pescariu” de către Dinu Pescariu, fără respectarea  prevederilor legale şi fără vreun aviz de la Direcţia Juridică din cadrul Ministerului Educaţiei.

Actul adiţional a fost încheiat în condiţiile în care contractul iniţial (încheiat în 2004 de RA APPS cu Fundaţia ”Dinu Pescariu”) se afla în curs de reziliere. Acţiunea  în instanţă fusese iniţiată (în anul 2005) de Ministerul Educaţiei Naţionale care devenise administrator al Bazei „Cutezătorii”.

Aşadar, reiese că, în condiţiile în care Ministerul Educaţiei Naţionale intentase proces Fundaţiei „Dinu Pescariu” pentru rezilierea contractului, proces care se afla în curs de judecată,  acelaşi minister, prin secretarul de stat Mihnea Costoiu, a încheiat ulterior un act adiţional la contractul pe care îl atacase în instanţă. Situaţia creată prin semnarea actului adiţional era menită să oprească procesul în care Ministerul Educaţiei solicitase  încetarea contractului de locaţiune.

Concret, la data de 03 septembrie 2009, Mihnea Costoiu, în calitate de secretar de stat la Ministerul Educaţiei Naţionale, cunoscând situaţia juridică a Bazei “Cutezătorii ”, la instigarea lui Dinu Pescariu şi cu încălcarea legii, a încheiat cu Fundaţia „Dinu Pescariu” actul adiţional mai sus menţionat, la contractul de locaţiune (împrumut) iniţial, aflat în proces de reziliere.

Dispoziţii de lege încălcate :

– art.14 şi 15 din Legea nr.213/1998 privind bunurile proprietate publică,

– art.122 lit.b din OUG nr.34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii (actual art.104 alin.1 lit.b, alin.2 din Legea nr.98/2016 privind achiziţiile publice).

Prin actul încheiat de inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin  s-a stabilit, pe lângă chiria de 9000 euro/lună (la care se adaugă TVA), şi  acordarea gratuită de către de Fundaţia ”Dinu Pescariu”,  a unor facilităţi în sumă de 400.000 Euro/an, constând în:

– antrenamente tenis – aprox. 120.000 euro/an (200 abonamente a 50 euro /lună pentru 12 luni),

– abonamente la Clubul sportiv – aprox. 100.000 euro/an (75 abonamente a 1350 de euro/an),

– teren de fotbal – aprox. 30.000 euro/an,

– facilităţi pentru elevi – 150.000 euro/an.

Pecariu a îngrădit accesul elevilor la bază

În realitate, imediat după preluarea Bazei ”Cutezătorii”,  Fundaţia ’’Dinu Pescariu” îngrădise accesul elevilor şi copiilor la baza materială (clădiri, terenuri de tenis, fotbal, piscine), proprietate a statului, împiedicându-i astfel să desfăşoare activităţi ştiinţifice, culturale, sportive şi artistice.

De asemenea, Fundaţia ”Dinu Pescariu” a schimbat scopul utilizării Bazei ”Cutezătorii”(care era desfăşurarea, de către copii, a unor activităţi ştiinţifice, culturale, sportive şi artistice), folosind-o în scopuri comerciale, inclusiv prin subînchirierea parţială către firme al căror obiect de activitate este alimentaţia publică, acţiuni de divertisment ori tratamente de întreţinere şi relaxare (restaurante, cluburi, baruri, fitness, SPA), pe terenul proprietate publică a statului.

Prin această modalitate a fost cauzat Ministerului Educaţiei Naţionale un prejudiciu, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit în acelaşi cuantum în favoarea Fundaţiei Dinu Pescariu, mai anunţă procurorii.

Prejudiciu imens

Prejudiciul estimat, stabilit în urma cercetărilor, cauzat ministerului, pe perioada 2009-prezent este de aproximativ 93.481.200 euro, reprezintă diferenţa dintre sumele pe care Fundaţia Dinu Pescariu ar fi trebuit să le plăteasca MEN în urma exploatării construcţiilor si terenului din Baza Cutezătorii pentru perioada iunie 2009 – prezent şi chiria plătită efectiv , respectiv 9.000 euro lunar.

Inculpaţilor Costoiu Mihnea Cosmin  şi Dinu Pescariu li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

LĂSAȚI UN MESAJ


*