Din 320 de oraşe şi municipii, doar 67 mai au sistem de termoficare. Românii caută alternative

sistem de termoficareDoar 67 dintre cele 320 de oraşe şi municipii din România mai au sistem de termoficare, relevă un studiu realizat pe baza datelor raportate de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) și Institutul Național de Statistică.

În plus, din cele 67 de localități în care consumatorii casnici beneficiază de sistem centralizat de încălzire, trei reușesc să însumeze aproximativ jumătate din totalul de abonați la nivel național, potrivit unei analize realizate de Ariston Thermo România şi citată de Agerpres.

Astfel, orașele București, Timișoara și Cluj-Napoca, singurele din categoria celor cu peste 300.000 de locuitori ce mai dispun de sistem de termoficare, au un total de 660.000 de abonați, cifră ce însumează circa 50% din numărul total de 1,326 milioane de abonați la nivel național. În plus, din 41 de județe, în ultimii cinci ani, opt nu mai au sistem de termoficare (Alba, Bistrița, Brăila, Dâmbovița, Ialomița, Maramureș, Sălaj și Satu Mare).

În ceea ce privește orașele cu peste 200.000 de locuitori ce mai dispun de sistem de termoficare, Constanța, Craiova, Ploiești, Galați, Iași și Brașov însumează peste 315.000 de abonați. În cazul orașelor cu peste 150.000 de locuitori, doar trei mai au sistem centralizat — Pitești, Oradea și Arad — și servesc puțin peste 120.000 de abonați în total.

La nivel național, potrivit datelor ANRSC la nivelul lunii iunie 2015, costul mediu al unei gigacalorii facturat către populație este de 226 lei. Însă există orașe unde prețul este chiar mai mare: Constanța — 383 lei/Gcal, Arad — 290 lei/Gcal, Sibiu și Iași — 265 lei/Gcal.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.