De astăzi este obligatorie autorizația ISU de securitate la incendiu. Amenzile ajung până la 100.000 de lei

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă anunţă că de la 1 octombrie se aplică amenzi celor care nu au autorizaţia ISU de securitate la incendiu pentru clădirile pe care le deţin.

„Termenul prorogat pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu expiră la data de 30 septembrie 2017. Începând cu data de 01 octombrie 2017, beneficiarii sau proprietarii construcţiilor care au obligaţia obţinerii acestui act administrativ sunt pasibili de sancţionare contravenţională, pentru nedeţinerea acestuia. Conform prevederilor legale, punerea în funcţiune, fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, a construcţiilor şi amenajărilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare/schimbare de destinaţie, atrage după sine aplicarea sancţiunilor contravenţionale, cu amenzi cuprinse între 20.000 – 50.000 lei”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

În cazul în care este constatată încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă pot decide oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor, sancţiune care nu este condiţionată de existenţa autorizaţiei de securitate la incendiu, astfel, în aceste cazuri, reprezentanţii IGSU au declarat pentru Mediafax că se pot aplica amenzi chiar şi de 100.000 de lei.

„Pe lângă aplicarea legii în sfera sancţionatorie amintită anterior, instituţia noastră reafirmă disponibilitatea pentru soluţionarea situaţiilor obiectivelor care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu şi intrarea în legalitate, prin certificarea îndeplinirii măsurilor de securitate la incendiu şi eliberarea actului administrativ. De asemenea, facem precizarea că documentaţia tehnică, în baza căreia se emite autorizaţia de securitate la incendiu, trebuie întocmită, conform prevederilor legale, de către proiectanţi şi certificată de către verificatorii de proiecte, atestaţi. Reamintim faptul că pentru obţinerea acestui act administrativ, instituţia noastră nu percepe taxe”, se mai arată în comunicatul instituţiei.

Potrivit sursei citate, în primele opt luni ale anului 2017, s-au depus eforturi susţinute pentru soluţionarea celor aproximativ 23.000 de solicitări în vederea emiterii avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu. În urma verificării documentaţiilor tehnice şi a lucrărilor din teren, la nivel naţional au fost emise peste 3.600 de avize de securitate la incendiu şi peste 2.000 de autorizaţii.

De asemenea, în perioada 1 ianuarie – 31 august, inspectorii de prevenire au derulat aproximativ 28.000 de acţiuni de îndrumare şi control, pe timpul cărora au aplicat peste 9.500 de amenzi în cuantum de 12,2 milioane lei. „Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, personalul specializat a acordat asistenţă tehnică de specialitate în 18.598 cazuri, persoanele responsabile primind îndrumare asupra aspectelor ce trebuie îndeplinite pentru a intra în legalitate. Totodată, instituţia noastră a elaborat o platformă on-line, sub forma unui ghid practic, prin intermediul căreia, persoanele interesate pot verifica necesitatea obţinerii actelor administrative, respectiv documentele necesare pentru eliberarea acestora”, conform sursei citate.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.