CSM analizează propunerile trimise de Tudorel Toader în Parlament prin care vrea să schimbe legile din Justiție

Judecător condamnat definitiv, păstrat în funcţie de CSM

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ia în discuţie, joi, proiectul de modificare a legilor justiţiei care a fost asumat de Parlament, acest for cerând CSM să emită până în 9 noiembrie un aviz asupra pachetului de legi. Atât reprezentanţii procurorilor, cât şi ai judecătorilor, întruniţi în adunări generale, au cerut CSM emiterea unui aviz negativ şi ”respingerea în bloc” a proiectelor întrucât ”conţin necorelări şi lacune şi nu induc predictibilitate şi stabilitate în sistemul judiciar din România”. Ei au mai spus că legile „modifică substanţial arhitectura sistemului judiciar şi pot afecta independenţa justiţiei”.

Şedinţa plenului CSM care va analiza proiectul privind modificarea legii privind organizarea judiciară, a legii privind statutul judecătorilor şi judecătorilor şi procurorilor, precum şi a legii privind Consiliul Superior al Magistraturii este programată de la ora 12.00.

După ce şi-a asumat noua formă a pachetului pentru modificarea legilor Justiţiei, Parlamentul a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să emită un aviz până în 9 noiembrie.
CSM a transmis propunerile legislative către toate instanţele şi parchetele din ţară, cerându-le să convoace adunările generale, astfel încât toţi cei peste 7.000 de magistraţi să fie consultaţi asupra acestui pachet de legi care a fost trimis de Guvern Parlamentului.

Avizul pe care îl va da CSM este consultativ.

Forumul Judecătorilor din România a cerut CSM, printr-o scrisoare transmisă miercuri, să ţină cont de voinţa miilor de judecători şi procurori care i-au ales şi care s-au opus vehement schimbărilor susţinute de PSD-ALDE şi să avizeze „negativ în integralitate” cele trei proiecte de modificare a legilor Justiţiei.

„Independenţa justiţiei nu este obiect de negociere, ci o axiomă. Se respectă şi, atunci când este nevoie, se apăra. Dreptatea se asigură prin independenţa justiţiei şi prin legi drepte”, se arată în scrisoarea Forumului Judecătorilor din România.
Asociaţia magistraţilor mai spune că în procedura iniţierii proiectelor de modificare a legilor justitiei nu a existat transparenţă, cooperare şi dialog interinstituţional”, iar procedura legislativă a fost „deturnată”, proiectul ajungând la Parlament nefiind asumat de Guvern, „fapt inacceptabil într-un stat de drept”.

Şi Asociaţia Procurorilor din România a solicitat Consiliului Superior al Magistrafurii avizarea negativă a noului proiect de modificare a legilor justiţiei, arătând că aceste propuneri legislative „modifică substanţial arhitectura sistemului judiciar şi pot afecta independenţa justiţiei”.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a transmis că Adunarea Generală a procurorilor din cadrul DIICOT s-a pronunţat împotriva modificărilor propuse la legile justiţiei, invocând, între altele, absenţa unei expuneri de motive consistente şi incoerenţa procesului de dezbatere şi consultare profesională a magistraţilor cu privire la normele-cadru care le reglementează activitatea.

Şi Parchetul General arată, în punctul de vedere transmis CSM cu privire la proiectul de modificare a legilor justiţiei, că se impune o ”respingere în bloc” a acestora întrucât ”conţin necorelări şi lacune şi nu induc predictibilitate şi stabilitate în sistemul judiciar din România”.

”Expunerea de motive face trimitere la necesitatea punerii în concordanţă a legilor justiţiei cu anumite decizii ale Curţii Constituţionale, însă trebuie menţionat că aceste iniţiative, în loc de a propune modificări punctuale, adaugă la lege, cu consecinţa unor schimbări radicale a arhitecturii sistemului judiciar”, se arată în documentul transmis CSM.

Procurorii apreciază că se impune dezbaterea acestor iniţiative în procedură obişnuită şi nu în procedura de urgenţă, pentru a avea timpul necesar avizării de Consiliul Superior al Magistraturii, în urma unei analize temeinice a acestora şi după consultarea tuturor instituţiilor judiciare.

Parchetul General reaminteşte că, potrivit Constituţiei, pentru coduri sau alte legi de importanţă deosebită termenul în care trebuie să se pronunţe prima Cameră sesizată este de 60 de zile.
La rândul său, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a transmis, miercuri, că ”se impune o poziţie fermă, de respingere în bloc a proiectelor pentru completarea şi modificarea legilor justiţiei”, mai ales având în vedere că nu s-a făcut o consultare a magistraţilor şi că nu există ”o expunere de motive corespunzătoare şi studii de impact”.

Parlamentul vrea adoptarea acestor legi în procedură de urgenţă, în timp ce Comisia Europeană a cerut autorităţilor române să aştepte punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a întânit marţi cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermas, el spunând că, dată fiind durata întrevederii, de o oră şi 15 minute, nu a fost timp pentru discuţii punctuale privind legile justiţiei, fiind abordate cele mai sensibile propuneri din proiect: statutul Inspecţiei Judiciare, răspunderea magistraţilor şi numirea procurorilor şefi de rang înalt.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.