Cristiana Pașca Palmer: Capitala are mari probleme de mediu. Cum răspunde Gabriela Firea

Bucureștiul are probleme grave de mediu pe care Primăria Generală trebuie să le rezolve, dar doamna primar Gabriela Firea evită dialogul din considerente pe care nu le înțeleg, a declarat ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer. În replică, Gabriela Firea spune că a solicitat o reprogramare a întâlnirii pentru marți, 20 septembrie, însă nu a primit niciun răspuns.

„Aveam o întâlnire stabilită în această dimineață cu doamna primar general, iar dânsa nu a venit. În afară de lipsa de politețe elementară de a anunța că nu mai poate veni, nu înțeleg de ce a evitat această întâlnire. Am programat întâlnirea de acum câteva săptămâni pentru astăzi tocmai pentru că am încercat să acomodez agenda dânsei. Eu o invitasem la o discuție strict tehnică, strict instituțională, pe problemele foarte grave cu care se confruntă Capitala în ceea ce privește calitatea mediului și poluarea, și pe care dânsa, ca primar general, are responsabilitatea să le rezolve. Nu știu ce s-a întâmplat, se pare ca doamna Firea s-a pierdut cu firea…”, a declarat pentru Agerpres Cristiana Pașca Palmer.

Potrivit ministrului, una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă Capitala este legată de calitatea aerului, pentru care România este în procedură de pre-infringement, iar Comisia Europeană așteaptă un răspuns din partea autorităților.

„O să vă enumăr pe scurt aceste probleme. Cea mai gravă problemă în clipa de față este problema calității aerului și a faptului că suntem într-o situație de pre-infringement cu Comisia Europeană. Normele de poluare a aerului, în special pentru pulberi în suspensie, PM10, sunt depășite. Comisia Europeană ne-a trimis scrisoarea care ne pune într-o situație precontencioasă și Primăria avea obligația de a elabora un Plan Integrat de Calitate a Aerului, care ne poate scoate din situația de infringement. Or, eu înțeleg că toate studiile de fezabilitate pentru acest Plan sunt terminate de doi ani, iar planul nu este încă făcut. A intra într-o situație de infringement costă România și practic toți cetățenii, în prima fază aproape 1,7 milioane de euro, ca amendă, iar ulterior până la 120.000 de euro pe zi, până se rezolvă situația. Nu cred că este fair-play ca toți cetățenii României să aibă de suportat această consecință pentru faptul că Bucureștiul nu și-a făcut treaba”, a explicat ministrul Mediului.

Pe de altă parte, oficialul a adus în discuție probleme lipsei rețelei de biciclete din București, pentru care Ministerului Mediului a alocat, încă din anul 2014, suma de 10 milioane de euro și din care Primăria Generală nu a cheltuit niciun ban.

În replică la afirmațiile făcute de Cristian Pașca Palmer, Gabriela Firea a declarat pentru Agepres că a solicitat o reprogramare a întâlnirii pentru marți, 20 septembrie, însă nu a primit niciun răspuns. „Am rugat-o pe doamna ministru să vină la Primărie, deoarece apăruseră câteva întâlniri urgente, legate de problema stringentă RADET — ELCEN — Distrigaz Sud, plus o întâlnire cu reprezentanți ai unor organisme internaționale. Doamna ministru ne-a transmis că nu poate veni la Primărie. I-am transmis o solicitare de reprogramare a întâlnirii pentru marți, 20 septembrie, ora 10,00. Nu am primit încă răspuns sau confirmare”, a precizat Firea.

De asemenea, edilul Capitalei a susținut că, în cadrul întâlnirii cu reprezentații Ministerului Mediului, și-ar dori să discute și despre problema gestiunii deșeurilor în Municipiul București, precum și intenția Primăriei de a prelua custodia Ariei Naturale Protejate „Lacul Văcărești”.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.