Consultantul politic Cozmin Guşă susţine că Dragnea nu mai este echilibrat psihic şi că este speriat de dezvăluirile legate de legăturile sale cu SRI

Cozmin Gușă

Consultantul politic Cozmin Guşă a vorbit la Realitatea TV despre dezvăluirile făcute de Victor Ponta şi Liviu Dragnea. „Totul a fost dinamitat, Ponta ne spune lucruri foarte grave”, a precizat acesta, adăugând că Dragnea pare un om instabil.

„Lucrurile astea nu sunt simple, eu chiar sunt îngrijorat de starea psihică a lui Liviu Dragnea. Nu folosesc cuvinte mari, am studiat psihologia aplicată şi pot să îmi dau seama de unele lucruri. Am scris şi o carte pe tema asta – Un ospiciu numit România. Liviu Dragnea nu se află într-o formă care să ne asigure vreo siguranţă ţinând cont de faptul că este conducătorul de facto al României”, a afirmat Cozmin Guşă.

Este o problemă

Consultantul politic a mai spus că felul în care nişte oameni cu funcţii atât de importante în stat încep să spună lucruri de culise reprezintă o problemă. „Astfel de lucruri se fac şi nu doar în România, însă nu este voie să fie desconspirate vreodată decât dacă treaba intră în zona penalului şi sunt obligaţi să spună adevărul. Foarte mulţi refuză să spună ceva, nici nu vor să mintă şi nici nu vor să spună nimic, aceştia sunt foarte puţini şi, apropo de deal-urile politice, ar fi oameni de onoare. Felul în care Dragnea, Ponta şi restul discută aceste lucruri de intimitate, atenţie, legate inclusiv de relaţia cu o instituţie de forţă a statului român – Serviciul Român de Informaţii sau liderii acestui Servici, îi pune într-o postură de a nu mai putea negocia nimic de acum înaine. Politica este una la televizor şi este cu totul alta în realitatea, pe baza intereselor statelor şi a oamenilor”, a precizat acesta.

„Haideţi să vă pun o întrebare. Liviu Dragnea merge săptămâna viitoare în Statele Unite şi o să aibă discuţii care pot să fie pentru presă şi o să aibă şi altfel de discuţii care nu pot să fie pentru presă. Credeţi că americanii cu care se va întâlni văzându-l pe Liviu Dragnea atât de pârâcios, devoalând chestii care nu se devoalează niciodată, îi vor spune vreun lucru important? Nu îi vor spune pentru că se vor teme că pe modelul în care îi dă în primire pe Ponta, pe Maior, pe Coldea, vor păţi la fel şi ei. Lumea este foarte atentă”, a explicat Cozmin Guşă, adăugând că Dragnea nu are cum să fie un interlocutor de încredere.

Răzbunare

Consultantul politic a mai precizat că l-a văzut întâmplător pe Liviu Dragnea şi era pregătit de delaţiuni, era foarte supărat, şi cel mai probabil a vrut să se răzbune pentru ceea ce s-a întâmplat în Comisia pentru controlul SRI. „Această răzbunare atât de prost jucată şi cu atâtea detalii care nu pot fi făcute publice îl arată ca pe un om instabil”, a completat acesta.

Cozmin Guşă mai spune că de partea cealaltă îl vedem pe Ponta care ne spune lucruri foarte grave legate fie de pretenia Dragnea – Coldea, fie de altfel de prietenie Dragnea – Alina Bica. „Totul aici a fost dinamitat. Sigur, în corul acesta intră şi Gabi Oprea şi Crin Antonescu. Cine să mai facă cu ei vreodată vreo înţelegere în condiţiile în care oamenii aştia dovedesc că nu sunt în stare nu doar să ţină înţelegerea, ci şi să devoaleze toate aceste secrete. Oamenii de onoare sunt de onoare nu doar datorită comportamentului care relevă onoarea, ci şi datorită faptului că nu devoalează discuţii secrete. Avem secrete cu toţii şi vrem să le dăm pe mâna doar celor care sunt de încredere. Dragnea, Ponta şi ai săi nu sunt de încredere, asta este clar”, a spus constultantul politic.

SRI este într-o situaţie dificilă

Cozmin Guşă a afirmat că şi SRI este într-o situaţie dificilă. „Dacă ai fost vreodată cu funcţie de răspundere în SRI, rămâi pe viaţă. Nu doar în cazul domnului Coldea, ci şi în cazul lui George Maior. SRI are într-adevăr o problemă.
Instituţia este măcinată de aceste dezvăluiri iscate pe marginea acestei comisii de anchetă pe care a iniţiat-o Dragnea şi, după cum spuneam după Congresul PSD, practic este un plan pentru că atunci când vrei să distrugi pe cineva, prima dată îl decredibilizezi. Şi după aceea trece la atac pentru ca să nu mai existe încrederea populaţiei atunci când se apără. Este evident că tot acest malaxor funcţionează împotriva SRI, chiar dacă este vorba de fosta conducere. Următoare ţintă a lui Dragnea şi Tăriceanu şi a majorităţii parlamentare, după ce vor termina treaba cu doamna Justiţie, esta atacarea SRI pentru ca să îşi asigure o altfel de conducere la vârf care să le urmărească scopurile şi chiar să îi ajute în campania electorală din 2019”, a spus acesta.

Campanie electorală din 2009

În ceea ce priveşte campania electorală din 2009, consultantul politic a spus că la Comisia de ancheta s-au dovedit fel de fel de implicări. „Nu sufrageria lui Oprea va fi concluzia Comsiei, este un detaliu ca să îi facă nişte greutăţi Laurei Codruţa Kovesi. Este o banalitatea, nici nu avea ce să facă Laura Codruţa acolo, nu aveam cum să influenţeze. La Comisia de anchetă s-au spus lucruri mult mai importante, iar serviciile secrete au avut un rol important în favoarea lui Băsescu”, a dezvăluit acesta.

Cozmin Guşă a mai spus că, la întrebarea despre Dragnea, Coldea a lăsat să se înţeleagă un singur lucru legat de faptul că Liviu Dragnea ar fi fost informatorul său. „A răspuns că nici nu poate confirma, nici nu poate infirma. A fost o lovitură mare pentru Dragnea care era bănuit că şi-ar fi făcut loc prin SRI cu informaţii din interiorul PSD. O posibilă audiere ulterioară va aduce cu totul altfel de valenţe”, a afirmat acesta.

Cozmin Guşă a mai spus că totul se joacă la limită în România în aceste momente. „În condiţiile în care apare ca şef de facto al ţării acest Liviu Dragnea pe care trebuie să îl descifrăm, să vedem cine este în spatele lui pentru că omul nu are capacitatea să conducă ţara. El este pus acolo şi manevrat ca o marionetă. Ceea ce ar putea să urmeze ne va lămuri dacă cineva se va simţi suficient de în pericol ca să joace. Deocamdată tot jocul puterii în România este dinamitat de această laşitate a tututor liderilor şi de un egoism, adică să îmi fie bine mie şi mai vedem. Însă, acel „să îmi fie mie bine” înseamnă că pe măsură ce cad capete, o să îţi vină şi ţie rândul la un moment dat. România aşa pare, din nefericire”, a încheiat Cozmin Guşă.

LĂSAȚI UN MESAJ

*