Consilierii generali au deblocat administrarea ariei protejate Parcul Natural Văcărești

Consilierii generali au aprobat miercuri, în unanimitate, un protocol de colaborare între Primăria Capitalei și Asociația Parcul Natural Văcărești privind administrarea comună a ariei protejate Văcărești.

Scopul protocolului este sprijinirea asociației în elaborarea și depunerea aplicației pentru administrarea în comun a parcului natural.

Consilierii au adoptat un amendament pe baza căruia protocolul se va încheia pe o perioadă de zece ani, nu cinci, cum era prevăzut inițial. Astfel, asociația va trebui să elaboreze și să depună procedura necesară pentru administrarea parcului, iar în cazul în care va prelua viitoarea administrație a ariei respective, să inițieze și să deruleze procedurile științifice pentru elaborarea planului de management. De asemenea, asociația ar urma să organizeze activități din domeniile cercetare științifică, educație ecologică, conservarea naturii, turism, dar și să propună Primăriei proiecte vizând Parcul Natural Văcărești.

Primăria se angajează să susțină proiectele de cercetare, educație și conservare ale asociației, dar și să se implice activ, prin resurse umane și financiare, în domenii precum infrastructura de vizitare turistică, infrastructura de utilități, pază, protecție, conexiune cu orașul. Din raportul de specialitate reiese că actualul amplasament al Lacului Văcărești reprezintă o arie naturală cu o suprafață de 183 hectare, situată în Sectorul 4, unde s-a dezvoltat un ecosistem natural specific unei delte cu numeroase canale, bălți, zone mlăștinoase, alimentate de ape subterane ce au favorizat dezvoltarea unei vegetații bogate, cu sute de specii de plante, precum și existența a peste 90 de specii de păsări și mamifere.

Pe 11 mai, prin Hotărâre de Guvern, zona a fost declarată parc natural, instituindu-se regimul de arie naturală protejată. Pe 29 noiembrie, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, declara că, alături de primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a avut mai multe întâlniri cu membri ai Asociației Parcul Natural Văcărești, pentru a prelua împreună administrarea ariei protejate. Ea a susținut că este nevoie de investiții în infrastructură pentru amenajarea zonei și redarea ei circuitului turistic.

Pe 9 decembrie, ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer, a anunțat începerea procedurilor de atribuire în administrare a 11 arii naturale protejate, printre care și Parcul Natural Văcărești. Ea a menționat că toți cei care vor să depună proiecte pentru administrarea Parcului Natural Văcărești au la dispoziție 30 de zile, iar documentele solicitate sunt disponibile pe site-ul Ministerului Mediului.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.