Circulație rutieră restricționată pe Calea Victoriei pentru o procesiune de Înălțarea Sfintei Cruci

0
25

Circulaţia rutieră va fi restricţionată miercuri seară pe Calea Victoriei din Capitală, pentru pelerinajul intitulat „Calea Sfintei Cruci – Scară către Cer”, organizat cu ocazia sărbătorii Înălţarea Sfintei Cruci.

Astfel, miercuri, între orele 19,00 şi 19,30 şi între 21,00 şi 21,30, traficul rutier va fi restricţionat pe Calea Victoriei, perimetrul cuprins între Biserica Sf. Vasile cel Mare şi Parcul Nicolae Iorga, transmite Brigada Rutieră a Capitalei. Poliţiştii le recomandă şoferilor să circule în perimetrul adiacent locului de desfăşurare a evenimentului, să respecte semnalele agenţilor care dirijează traficul şi să reducă viteza când trec pe lângă grupuri de oameni.

Înălțarea Sfintei Cruci este prăznuită pe 14 septembrie și este cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt, informează crestinortodox.ro.

În această zi sărbătorim amintirea a două evenimente deosebite din istoria Sfintei Cruci:

  • Aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul și înălțarea ei solemnă în fața poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie din anul 335;
  • Aducerea Sfintei Cruci de la perșii păgâni, în anul 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în Biserica Sfântului Mormânt (a Sfintei Cruci) din Ierusalim.

Sfântă Cruce a fost aflată din poruncă Sfintei împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare. Datorită acesteia s-au găsit pe Golgota trei cruci. Pentru a află care a fost crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul și care sunt crucile tâlharilor răstigniți odată cu El, patriarhul Macarie le-a spus să atingă pe rând crucile de o femeie moartă. Femeia a înviat în momentul în care a fost atinsă de cea de-a treia cruce, cea pe care a fost răstignit Hristos.

După această minune, Patriarhul a poruncit Înălțarea Sfintei Cruci la un loc înalt, de unde să o poată vedea tot poporul. Când împăratul persan Hosroe a cucerit Ierusalimul, a luat cu el Crucea Domnului în Persia. Sfânta Cruce a rămas aici timp de paisprezece ani, până când Hosroe a fost învins de împăratul Heraclie, care a dus Sfânta Cruce în Ierusalim. Înălțarea Sfintei Cruci se serbează cu post, pentru că ea ne aduce aminte de patimile și moartea Mântuitorului.

LĂSAȚI UN MESAJ


*