Cioloș: Singura soluție a lui Iohannis, un referendum împotriva corupției

Aeroportul Otopeni, Oferta de guvernare, candidatul PLUS la Primăria Capitalei Cioloș, părăsit a doua oară într-o săptămână

Dacian Cioloș, fost premier al României, este de părere că Iohannis trebuie să declanșeze un referendum împotriva corupţiei pentru a putea continua lupta pentru statul de drept.

Ideea a fost expusă în spațiul public după ce a afirmat că actuala Curte Constituţională este „politizată şi ia decizii subiective, în sprijinul intereselor politice ale PSD de a controla justiţia”.

„Curtea Constituţională e politizată şi ia clar decizii subiective, în sprijinul intereselor politice ale PSD de a controla justiţia. Majoritatea actuală din Parlament nu are legitimitate politică să încerce subordonarea justiţiei, nu a fost votată pentru asta. E nevoie de o modalitate prin care cetăţenii să se poată exprima faţă de aceste decizii instituţionale care ies clar din mandatul primit la alegeri. Un referendum mi se pare foarte oportun pentru a tranşa în privinţa dorinţei românilor de a continua lupta împotriva corupţiei”, a scris Dacian Cioloş pe pagina sa de Facebook.

Referendum împotriva corupției

Fostul comisar european consideră că este necesară o reformă a statului, care să includă şi o reformă a CCR, în aşa fel încât numirea judecătorilor, funcţionarea şi deciziile Curţii „să nu mai fie deloc sub imperiul presiunii politice sau al intereselor unui partid sau altul. Mişcarea România Împreună/ RO+ pregăteşte astfel de propuneri pe care le va prezenta în Programul Politic al partidului”.

Slăbirea economiei este și ea o țintă a actualului guvern și dublează atacul la statul de drept, mai spune fostul premier.

„Să nu uităm (aşa cum guvernanţii şi-ar dori poate, prin tot felul de diversiuni mediatice) că atacul la statul de drept este dublat de un proces de slăbire a economiei şi deci a bunăstării românilor prin decizii de politică fiscală şi economică incoerente, prin atacul la Pilonul II de pensii, adică la banii românilor şi prin îndatorarea statului pe termen lung pentru a plăti promisiuni electorale inconsistente”, afirmă Cioloş.

El este de părere că, fără o funcţionare onestă, transparentă a statului şi fără predictibilitate şi coerenţă în deciziile care afectează economia nu vor fi nici pensii şi nici salarii.

„După ce ajungem la guvernare, toate aceste lucruri vor intra în matca lor normală. România are nevoie să se dezvolte, şi nu să păzească justiţia de agresori”, a mai spus Cioloș.

Mişcarea România Împreună îşi propune, în perioada imediat următoare, „susţinerea instituţiei Preşedintelui în apărarea Constituţiei şi a statului de drept, conform prerogativelor pe care le are”, iar pe termen mediu – „o amplă reformă a statului, inclusiv a Curţii Constituţionale”.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.