CCR a decis că legea dată cadou de Dragnea pentru UDMR nu este constituţională

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, luni, sesizarea depusă de un grup de 50 de parlamentari PNL şi 16 parlamentari PMP privind legea de înfiinţare a Liceului Romano-Catolic din Târgu-Mureş, cu predare exclusiv în limba maghiară.

Legea a fost atacată la Curtea Constituţională în 13 februarie, sesizarea fiind formulată de 50 de parlamentari PNL şi 16 parlamentari PMP.

Preşedintele executiv al PMP Eugen Tomac a afirmat că înfiinţarea liceului reprezintă „ambiţiile Ungariei de a-i umili pe români în anul Centenarului”. „În anul Centenarului cred că trebuie să discutăm despre lucruri care ne unesc, care reprezintă tot ceea ce este solid şi de perspectivă pentru toţi cetăţenii României. Considerăm că minorităţile sunt o bogăţie pentru această ţară, însă, atunci când se trece linia roşie, trebuie să acţionăm. Decizia aberantă a PSD şi a celorlalţi sateliţi de a susţine un demers care nu are nimic în comun cu revendicările unei minorităţi din România trebuie sancţionate”, a declarat Tomac.

El susţinea că există temei de neconstituţionalitate în această lege şi critica „ambiţiile Ungariei de a-i umili pe români în anul Centenarului”. ”Considerăm că există suficient temei de neconstituţionalitate în această lege şi credem că ambiţiile Ungariei de a-i umili pe români în anul Centenarului trebuie reduse, nu încurajate. Acest troc politic trebuie condamnat (…) Credem că, dincolo de obiective politice, există interesul naţional cu care nu trebuie să ne jucăm şi noi am acţionat în acest sens”, a continuat Tomac.

De asemenea, deputatul PNL Florin Roman a susţinut că legea este „profund neconstituţională”, aceasta deschizând „o cutie a Pandorei”. Roman a afirmat că acest liceu este un „tain” pe care majoritatea PSD-ALDE l-a plătit UDMR pentru a susţine deciziile lor. „Avem de-a face cu o lege profund neconstituţională. Nu trebuie să fi mers prea mult la şcoală, ca e maghiară, că e română, să înţelegi că nu poţi trece peste Legea educaţiei naţionale, să înfiinţezi o unitate distinctă printr-o lege separată. Se deschide o cutie a Pandorei extrem, extrem de periculoasă. Se trece cu buldozerul peste autonomia locală, peste separaţia puterilor în stat şi, practic, discutăm deschis despre tain pe care PSD-ALDE îl plăteşte liderilor UDMR pentru susţinerea unui Guvern anti-economic şi anti-naţional”, a spus deputatul PNL.

Dorinţa UDMR

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a susţinut că nu există niciun element de neconstituţionalitate în ceea ce priveşte înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş şi a acuzat PNL şi PMP că „folosesc orice ocazie să blocheze dialogul romano-maghiar”. „PNL şi PMP greşesc prin acţiunile lor care împiedică înfiinţarea şcolii. În acest moment, aceste partide folosesc orice ocazie să blocheze dialogul romano-maghiar, resping orice iniţiativă importantă pentru comunitatea maghiară”, a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, după ce PNL şi PMP au contestat la CCR legea de înfiinţare a Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş.
Kelemen mai spunea că PNL şi PMP trag de timp, îngreunând, astfel, procedurile legale pentru înfiinţarea liceului, în condiţiile în care până la decizia finală a Curţii Constituţionale nici preşedintele nu poate promulga legea şi sunt întârziate şi deciziile administrative care vizează înfiinţarea loceului. „Mesajul transmis de PNL prin atacarea legii la CCR este unul antimaghiar, demonstrează şi o atitudine ultranaţionalistă. Şcoala nu este a UDMR-ului, nu este a formaţiunii noastre, şcoala este a comunităţii maghiare locale din Târgu Mureş. În 2018, liberalii şi Mişcarea Populară ar trebui să lupte mai degrabă cu Partidul Social Democrat şi nu cu maghiarii”, a declarat preşedintele UDMR.

Kelemen Hunor mai spunea că PNL şi UDMR fac parte din aceeaşi familie politică, PPE, şi este de neînţeles de ce liberalii împiedică orice gest de apropiere între cele două comunităţi. ”Astfel, chiar dacă nu imediat, dar pe termen lung, PNL va trebui să dea o explicaţie pentru izbucnirile antimaghiare şi pentru atitudinea ultranaţionalistă pe care o manifestă în ultima perioadă”, a adăugat Kelemen.

Proiectul legislativ al UDMR pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, cu predare exclusiv în limba maghiară, a fost adoptat în 7 februarie de Senat, în calitate de for decizional, cu 71 voturi „pentru”, 20 voturi „împotrivă” şi o abţinere.

Proiectul a fost aprobat de Camera Deputaţilor la finalul lunii decembrie, cu 18 voturi „pentru” şi o abţinere în comisia de învăţământ a Camerei, iar PMP şi PNL au părăsit sala. Iniţiativa a fost susţinută inclusiv de deputaţii USR, care au explicat că, dincolo de „trocul politic”, se află dreptul copiilor la educaţie.

„Se înfiinţează Liceul Teologic Romano-Catolic II Rákóczi Ferenc, denumit în continuare Liceul, ca unitate de învăţământ preuniversitar cu predare în limba maghiară, parte a sistemului naţional de învăţământ, cu sediul în localitatea Târgu Mureş, strada Mihai Viteazul nr. 15, corp B, judeţul Mureş, prin divizarea parţială a Liceului ‘Bolyai Farkas’ din Târgu Mureş’”, se arată în proiect.

Liceul cuprinde clase de învăţământ primar, gimnazial şi liceal, filiera teoretică fiind organizată pe profilurile umanist şi real, iar cea vocaţională pe profilul teologic, specializarea cultul romano-catolic, şi va fi cuprins în reţeaua şcolară începând cu anul şcolar 2018 – 2019, de către Consiliul local Târgu Mureş, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a acestei legi.

Ungaria a anunţat oficial, în 8 septembrie 2017, că nu susţine aderarea României şi Croaţiei la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), iar motivul invocat a fost închiderea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgul Mureş.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.