CCR ar trebui să hotărască dacă statul magistraților a fost schimbat corect de comisia lui Florin Iordache

Curtea Constituţională a României (CCR) ar urma să ia o decizie, marţi, în legătură cu sesizările de neconstituţionalitate formulate de instanţa supremă şi de PNL asupra legilor privind Statutul magistraţilor şi organizarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). În 23 ianuarie, CCR a declarat neconstituţionale prevederi din Legea privind organizarea judecătorească.

Pe ordinea de zi a CCR se află în pronunţare dosarul privind obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dosarul privind obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, formulată de 56 de deputaţi PNL şi dosarul privind obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară şi a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, obiecţie formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. De asemenea, CCR ar urma să se pronunţe asupra obiecţiei de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, formulată de 52 deputaţi PNL.

„Dosarele care vizează statutul magistraţilor şi organizarea CSM le-am amânat pe 30 ianuarie”, anunţa, în 23 ianuarie, preşedintele CCR, Valer Dorneanu.

Curtea Constituţională a admis atunci obiecţia de neconstituţionalitate formulată de 29 de senatori PNL, respectiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a constatat că dispoziţiile art.I pct.2, 4, 29 şi 61 din Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară sunt neconstituţionale. ”Decizia constă în respingerea obiecţiilor de neconstituţionalitate extrinseci, care vizau constituirea comisiei parlamentare şi modul de luare în dezbatere a acelor amendamente care proveneau de la Consiliul Legislativ şi de la organizaţii profesionale, spunând că acele amendamente sunt însuşite de comisie şi Parlament. Am admis patru puncte din textele concrete pe care le-au criticat autorii sesizărilor noastre”, a explicat preşedintele CCR, Valer Dorneanu

Secția pentru procurori

Totodată, CCR a decis că înfiinţarea secţiei pentru anchetarea procurorilor şi judecătorilor este constituţională.

În 29 decembrie 2017, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a sesizat Curtea Constituţională, considerând că opt articole din Constituţie sunt încălcate prin modificările adoptate de Parlament la legea privind organizarea instanţelor şi parchetelor şi legea privind organizarea şi funcţionarea CSM.

Prima sesizare făcută de ICCJ se referă la Statutul magistraţilor. Documentul este semnat de 89 de magistraţi care spun că modificările votate de Parlament încalcă 14 articole din Constituţie.

O altă sesizare se referă la înfiinţarea Parchetului special pentru investigarea judecătorilor şi procurorilor, ICCJ apreciind că se încalcă principiul egalităţii în faţa legii, deoarece magistraţii ar deveni singura categorie profesională din România cu un parchet dedicat. O gravă încălcare a Constituţiei este considerată alegerea preşedintelui CSM doar prin votul judecătorilor aleşi în Consiliu, iar a vicepreşedintelui doar de către procurorii membri.

De asemenea, ICCJ consideră că verificarea, de către comisiile parlamentare de control al serviciilor secrete, a declaraţiilor date de magistraţii aleşi în CSM, conform cărora nu sunt ofiţeri acoperiţi sau colaboratori, încalcă separaţia puterilor în stat.

Procurorul general Augustin Lazăr se declara convins că judecătorii Curţii Constituţionale vor da o decizie „istorică” asupra sesizărilor privind modificarea legilor Justiţiei.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.