BNR a dat semnal la stabilizarea dobânzilor la credite

BNR a publicat raportul privind datoria externa a României

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis în şedinţa de ieri menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an, dând astfel un semnal pentru stabilizarea dobânzilor la credite.

Asta înseamnă că dobânzile la creditele bancare ar trebui să rămână la același nivel pentru perioada următoare. Același lucru este valabil și pentru dobânzile la depozitele bancare.

BNR a mai anunțat, că a fost decisă menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50% pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,50% şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

„Deciziile Consiliului de Administraţie al BNR au ca scop asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri economice sustenabile şi în condiţiile prezervării stabilităţii financiare. Consiliul de Administraţie subliniază că mixul echilibrat de politici macroeconomice şi implementarea de reforme structurale care să stimuleze potenţialul de creştere pe termen lung sunt esenţiale pentru menţinerea stabilităţii macroeconomice şi întărirea capacităţii economiei româneşti de a face faţă unor eventuale evoluţii adverse”, a mai anunțat BNR.

Banca Centrală a mai amintit că rata anuală a inflaţiei IPC a evoluat pe ansamblul primelor două luni ale trimestrului III în linie cu aşteptările.

Aceasta a coborât în luna iulie la 4,56%, de la 5,4% în luna precedentă, în urma acţiunii factorilor pe partea ofertei şi unor efecte de bază, principalele influenţe fiind atribuibile încetinirii ritmului de creştere a preţurilor administrate şi a preţului combustibililor. În sens opus a acţionat accelerarea creşterii în termeni anuali a preţurilor legumelor şi fructelor. În august, rata anuală a inflaţiei a urcat la 5,06%.

„Datele provizorii arată o uşoară reaccelerare în termeni anuali a creşterii economice în trimestrul II 2018, la 4,1 la sută, de la 4,0 la sută în trimestrul anterior. Consumul gospodăriilor populaţiei a continuat să fie principalul determinant al creşterii PIB, secondat la mică distanţă de variaţia stocurilor, iar aportul formării brute de capital fix a redevenit negativ. Contribuţia exportului net la avansul PIB a rămas nefavorabilă, dar s-a îmbunătăţit uşor comparativ cu trimestrul precedent, în contextul unei decelerări mai evidente a ritmului de creştere a importurilor în raport cu cea a exporturilor”, arată BNR.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.