Anchetă MApN. Toți cei peste o mie de soldați români morți la Stalingrad au fost înhumați în cutii de transport marfă

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a primit în această lună rezultatele preliminarii ale anchetei privind modul cum au fost reînhumate osemintele soldaţilor români morţi în Rusia în a doua conflagraţie mondială.

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a cerut Corpului de Control al MApN să verifice modul în care Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor a organizat reînhumarea soldaţilor români în cimitirul de la Rossoşka.

Rezultatele verificărilor au probat ca soldații romanii au fost înmormântați din 2015 în astfel de cutii de carton. Reamintim ca reînhumarea a 345 de militari români, căzuţi în bătălia la Stalingrad în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a stârnit un întreg val de critici la adresa Ministerului român al Apărării după ce osemintele eroilor au fost îngropate în cutii din carton şi nu în sicrie.

Însă din primele date ale anchetei cerute de Fifor a reieşit că nu doar rămăşiţele ostaşilor români îngropate anul acesta în cimitirul din Rossoska au fost puse în cutii de carton, ci şi cele ale soldaţilor care au fost reînhumaţi în anii 2015 şi 2016.

Cimitirul din Rusia a fost înfiinţat în 2015 iar acolo urmează să fie înmormântaţi peste 4.000 de militari români îngropaţi acum în cimitire de campanie din Rusia.

Lamuriri

Disputa legată de modul în care au fost înmormântaţi anul acesta oasele ostaşilor români căzuţi la Stalingrad a izbucnit după ce, pe site-ul Ministerului Apărării au apărut fotografii de la ceremonie.

Din imagini, reiese că osemintele soldaţilor au fost îngropate în cimitirul românesc în cutii de ambalat şi transport marfă, şi nu în sicrie. „Am văzut cum a decurs ceremonia, sunt foarte multe lucruri pe care îmi doresc să le clarific.

Tocmai de aceea am dispus Corpului de control să înceapă de îndată o misiune de control la Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor (ONCA). Sper ca foarte curând să avem şi un raport pe tema aceasta”, a reacţionat Fifor. De organizarea şi administrarea cimitirului s-a ocupat Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor (ONCE), din supordinea Ministerului Apărării Naţionale.

La fel ca în anii precedenti

Însă, arhiva foto a Ministerului Apărării legată de evenimentele din octombrie 2015 şi octombrie 2016 arată că în toate cazurile au fost folosite cutii banale de carton pentru reînhumare. De Ziua Armatei Române, în 2016, au fost mutaţi 594 de militari, iar la inaugurarea cimitirului din Rossoska, în 2015, au fost înhumaţi 72 de ostaşi români.

Rezultă, că aici, toţi cei 1.011 sunt înhumaţi în cutii de carton, nu doar cei 345 din acest an. „Nu este normal acest lucru, nu s-a procedat creştineşte. Nu ştiu care este procedra, dar în opinia mea nu s-a procedat omeneşte. Ar fi trebuit sicrie, cred eu”, este de părere Marius Apostol, preşedintele Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dezabilităţi „Sfântul Mare Mucenic Dumitrie-Izvorâtorul de Mir”.

Banii romanesti au ajuns la Moscova

Pentru organizarea cimitirului românesc de la Rossoska, ONCE a contractat în 2015 o asociaţie din Moscova pentru amenajarea cimitirului, exhumarea osemintelor militarilor din regiunea Volgograd şi de reînhumare la Rossoska.

Costurile acestor proceduri se ridică la 152.890 de euro. Federaţia Rusă nu consideră că militarii română îngropaţi la Stalingrad sunt eroi, pentru că au intrat în URSS alături de armatele naziste, din acest motiv oficiali ruşi nu au participat la ceremonii.

„Poporul rus nu poate uita faptul că soldaţii români au venit pe teritoriul rus împreună cu cotropitorii nazişti ai Germaniei fasciste în calitate de agresori şi ocupanţi, ale căror fapte criminale sunt atestate de multiple documente şi de martori oculari. De aceea, încercările părţii române de a-i prezenta în calitate de ”eroi” sunt considerate de comunitatea rusă complet nepotrivite”, arată ambasada rusă într-un comunicat.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.