Analiză. Salariile din mediul privat au crescut cu 7% în acest an

0
11

Salariile medii din sectorul privat au crescut în primul semestru din acest an cu 7% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, potrivit unei analize independente.

Principalii factori care au dus la creșterea veniturilor sunt: majorarea salariului minim brut pe economie dar şi posibilele negocieri salariale iniţiate la finalul anului trecut, se precizează în raportul Smartree, unul dintre liderii din România pe piaţa de externalizare a proceselor de resurse umane.

“Distribuţia creşterii a fost inegală dacă ne raportăm la cele două trimestre – peste 10% ȋn T1 (ianuarie-martie 2017) şi doar 2% ȋn T2 (aprilie-iunie 2017). Principalele industrii unde au crescut salariile sunt: producţia componentelor auto, domeniul pharma şi cel de dezvoltare software”, se mai arată în analiză.

Potrivit Smartree, şi numărul angajărilor s-a majorat, ȋn medie, cu 13% ȋn primul semestru din acest an, ȋn principal datorită contextului macroeconomic favorabil, respectiv a creşterii economice ȋnregistrate ȋn primul trimestru al anului.

“Printre pieţele ȋn care numărul de angajaţi a crescut constant se află centrele de cercetare şi dezvoltare din domeniul auto şi nu numai, zona de BPO sau cea de dezvoltare software. Acestea sunt deja cunoscute pentru extinderea permanentă şi pentru faptul că oferă salarii peste media altor sectoare. Totuşi, angajări s-au făcut şi ȋn retail sau pharma. Industriile ȋn care numărul de angajări a stagnat ȋn prima parte a anului au fost cea de textile, materiale de construcţii sau servicii financiare”, a declarat directorul general al Smartree, Adrian Stanciu.

La nivelul companiilor analizate, indicatorul “starea economiei”, format din evoluţia numărului de angajaţi şi evoluţia salariilor, a crescut cu peste 11%.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ


*