Tăriceanu nu s-a ținut de cuvânt. Alegerile locale în două tururi, respinse de Comisia juridică

alegerile locale în două tururi scandal între Tăriceanu și Teodorovici Tăriceanu la Abu Dhabi cu Zinedine Zidane dosarul microsoft
Sursa foto: RFI

Comisia juridică a Camerei Deputaților a respins marți inițiativa legislativă a PNL care prevede revenirea la alegerile locale în două tururi de scrutin. Au votat pentru raportul de respingere a actului normativ 13 deputați de la PSD și UDMR, liberalii și cei de la USR au votat pentru, reprezentantul ALDE a fost absent, iar cel al minorităților s-a abținut.

Inițiativa PNL urmează să fie trimisă plenului Camerei Deputaților pentru vot final, după ce a primit raport de respingere și de la Comisia pentru Administrație.

Actul normativ a mai fost supus votului în plenul Camerei pe 7 noiembrie anul trecut, tot cu raport de respingere. Dar, pentru că atunci nu s-au întrunit voturile necesare unei legi organice, a fost retrimisă la comisii pentru un raport suplimentar. În ședința din 7 noiembrie 2018 s-au înregistrat 158 de voturi pentru respingere (minimul era 165) din partea PSD, UDMR și minorități. Au votat împotriva respingerii deputații PNL, USR, ALDE, PMP și neafiliații lui Victor Ponta.

Legea a fost inițiată în 2015, un an mai târziu fiind adoptată de Senat. Pe circuitul parlamentar mai există o inițiativă care prevede revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin și care aparține tot PNL. Actul normativ a fost inițiat în 2017, a fost respins de Senat și, din martie 2018, se află pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților, cu raport dee respingere, dar fără a fi supus în tot acest timp votului final.

Alegerile locale în două tururi, susținute de liberali

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat luni că liberalii s-ar bucura dacă orice fel de parlamentar ar susţine proiectul lor privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că actualul sistem într-un singur tur dezavantajează formațiunea pe care o conduce, dar social-democrații au anunțat că nu susțin nicio schimbare a legislației electorale.

„Există proiectul de lege care este depus de PNL, care, din păcate, a primit aviz negativ în Comisia de administraţie şi Comisia juridică. Vom mandata grupul de la Cameră să solicite în plen retrimiterea la comisie, în încercarea noastră de obţinere a unui raport favorabil, astfel încât să putem să revenim la acest sistem de alegere care conferă cu adevărat legitimitate primarilor care sunt aleşi în fiecare localitate din România. Ne-am bucura ca orice fel de parlamentar, indiferent din ce formaţiune politică este, să sprijine acest proiect de lege iniţiat de PNL”, a declarat Ludovic Orban, luni, după şedinţa Biroului Executiv al PNL.

Întrebat dacă mizează şi pe sprijinul ALDE, liderul PNL a răspuns: „Ne aşteptăm să se ţină de cuvânt, pentru că la Senat, din câte îmi aduc aminte, nu au respectat o declaraţie dată de un lider important al ALDE şi au votat în plen împotrivă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

*