1 octombrie negru: se scumpesc gazele, electricitatea și benzina. Dragnea se rățoiește la ANRE, Tudose la BNR

1
186
curent electric

Tarifele la energie electrică și gaze, precum și prețul carburanților la pompă se majorează de la 1 octombrie, ceea ce va provoca scumpiri în lanț pentru cele mai multe produse și servicii. Liviu Dragnea nu a găsit altă soluție decât să se rățoiască la conducerea ANRE, dar și la cea a BNR.

În ceea ce privește prețul energiei electrice, Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a decis că, de la 1 octombrie, se va produce o majorare pentru consumatorii casnici de 0,03 lei/kWh. Președintele ANRE, Niculae Havrileț, a explicat că aceasta înseamnă o scumpire cu 3,45 lei pe lună pentru un consum mediu de 100 kWh.

Pe de altă parte, se scumpesc gazele. Vicepreședintele ANRE, Emil Calotă, a anunțat că prețul gazelor pentru consumatorii casnici va crește, în medie, cu 6% în al patrulea trimestru al anului. Comitetul de reglementare al reglementatorului nu a aprobat încă această decizie, care ar urma să fie luată săptămâna viitoare.

În plus, Guvernul a decis majorarea accizei la carburanți cu 0,16 lei pe litru de la 15 septembrie, urmând ca o creștere similară să aibă loc de la 1 octombrie. Pe 15 septembrie, când a avut loc prima majorare a accizei, petroliștii au scumpit carburanții cu 9 bani pe litru.

Potrivit site-urilor companiilor petroliere, prețul celor mai ieftine sortimente de carburanți a ajuns aproape de 5 lei pe litru, după ce, la mijlocul lunii septembrie, era de circa 4,7 lei la motorină și 4,8 lei la benzină. În ceea ce privește sortimentele premium, acestea au depășit deja pragul de 5 lei pe litru.

Și pentru ca tabloul să fie complet, ratele la bănci ale românilor vor crește și ele, odată cu nivelul ROBOR, rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele. Vineri, ROBOR la trei luni era pe piața interbancară la nivelul de 1,58%, față de 1,46% în ședința de joi și față de 0,87% la începutul anului.

Dragnea spune că nu e în regulă că se scumpesc gazele

Președintele PSD, Liviu Dragnea, consideră că majorările succesive ale prețurilor la energie electrică și gaz „nu sunt în regulă”.

El a declarat vineri, la finalul ședinței Comitetului Executiv al PSD, că „aceste prețuri sunt mărite prin acceptarea includerii în preț a unor pierderi nejustificate ale celor care distribuie energia”, cu acceptul reprezentanților ANRE. „Nu e în regulă ca în fiecare an prețul la energie și gaze și crească pur și simplu din pixul celor de la ANRE, iar aceste majorări afectează și populația și agenții economici”, a spus Dragnea.

Liderul social-democrat a subliniat că în România pierderile acceptate de ANRE se ridică la 17%, în condițiile în care în Olanda sunt de 4%, în Germania de 5%, iar în Franța de 8%. Dragnea consideră că înființarea unei comisii de anchetă a activității ANRE „se dovedește încă o dată justificată”.

Tudose se rățoiește la conducerea BNR

Pe de altă parte, premierul Mihai Tudose a criticat vineri decizia BNR în ceea ce privește majorarea dobânzii ROBOR.

„Cred că colegii noștri sau care ar trebui să fie colegii noștri, ai românilor, de la Banca Națională au fost plecați de acasă”, a declarat Tudose în cadrul unei conferințe de presă susținută la finalul ședinței Comitetului Executiv al Partidului Social Democrat, care a avut loc la Sucevița.

Primul-ministru este de părere că BNR ar fi trebui „să aibă grijă să nu crească (n.r. — dobânda) și să nu lase niște actori să se joace pe această temă”. El își propune să aibă, săptămâna viitoare, o întrevedere cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pe tema creșterii dobânzii ROBOR. Tudose susține că vrea să se asigure dacă BNR „mai este Banca Națională a României sau o structură de zei care se ocupă de propria lor existență, foarte bună de altfel”.

1 COMENTARIU

  1. ca pensionar de drept comun, vă zic, tată, că nu se putea o zi mai bine aleasă, de „Ziua Internațională a Vîrstnicilor”
    deci, hai și mulțumiți din inimă partidului (nu uitați să intonați „Bella Belina”!) :(

LĂSAȚI UN MESAJ


*