Victimele violenței domestice vor găsi o locuință protejată în fiecare județ

Foto: Vi

Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse (ANES) va amenaja și pune în funcțiune o rețea națională de 42 de locuințe protejate (una în fiecare județ), pentru a sprijini victimele violenței domestice în obținerea unui loc de muncă și a independenței economice. De asemenea, vor avea la dispoziție și o rețea de 42 de cabinete de consiliere vocațională. 

„Violența domestică este o parte din realitatea familiei românești mult mai des decât ne place să recunoaștem. Și, pe cât de frecvent este fenomenul acesta nefast întâlnit în ”casele” și viețile româncelor și românilor, pe atât de puțin incriminat și combătut a fost acesta, prin lege și prin fapte și servicii publice, de către autoritățile publice. Dar am ajuns într-un etapă în care Parlamentul și Guvernul României accelerează la maxim măsurile de combatere a violenței în familie”, apreciază deputatul Roxana Mînzatu.

Aceste finanțări europene de 14 milioane euro, lansate azi, vin în completarea legislației pe care am adoptat-o în luna iunie.

În afară de foarte necesarul ordin de restricție provizoriu și de prevederea de brățări electronice de monitorizare a agresorilor – introduse prin lege – am instituit și obligativități pentru primării și consilii județene în a crea serviciile de ajutorare a victimelor în comunitățile locale pe care le conduc.

Victimele violenței domestice, trecute cu vederea

Prea mulți ani victimele au găsit sprijin doar la asociații și fundații și doar în anumite județe. Brașovul a fost ”norocos” cu entități precum Asociația Pas Alternativ care au dat sprijin victimelor și agresorilor, prin eforturi și resurse proprii. Era vremea ca autoritățile publice să preia parte din această misiune, cu lege și finanțare”,

Linia de finanțare este deschisă la momentul cel mai potrivit,  de vreme ce Legea 174/2018 a fost promulgate doar în urmă cu două luni. Autoritățile locale au acum la dispoziție instrumentul de a soluționa problema ieftin, cu bani europeni, afirmă parlamentarul.

”Mai este un aspect de care trebuie să ținem seama, acela al mentalității. Și asta pentru că circa 60% dintre români tolerează comportamentele violente din familie și chiar le consideră justificate, lucru care le face pe femeile agresate să ezite să depună plângere la poliție. Aici mai avem mult de lucru, să-i convingem pe acei aproape 10% dintre românii care cred că violența domestică apare doar pe fondul sărăciei, că bunăstarea nu alungă violența familială. Sau să le explicăm celor 15% dintre români care cred că lipsa educației cauzează violența domestică, că aceasta apare și la cei cu diplomă”, anunță președintele OFSD Brașov.

Obișnuința pe care noi toți trebuie să o dobândim este aceea de a  lua atitudine în sprijinul victimei. Iar pentru acest lucru, același program de finanțare  este calea de a obține fonduri pentru campanii de informare și educare privind prevenirea si combaterea violenței în familie, precum și acțiuni specifice pentru creșterea responsabilității sociale şi promovarea inițiativelor de voluntariat.

Campaniile pot fi organizate la nivel local, regional sau național.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.