IMM-urile românești, lovite de suprataxa PSD-istă

Suprataxa PSD-istă din Energie loveşte puternic în IMM-urile româneşti, așa cum mulți deputați și economiști avertizau încă din luna decembrie. 
După apariţia celebrei OUG 114, printre cele mai afectate de măsurile pompieristice sunt chiar IMM-urile românești.
„Tot mai mulţi reprezentanţi ai IMM-uri au semnalat în ultima săptămână faptul că, de la începutul anului, au primit notificări de la furnizorii de energie prin care erau anunţaţi de creşterea tarifului la energie electrică cu până la 30%. Aşa cum am mai spus, suprataxa de 2% aplicată pe cifra de afaceri a companiilor din Energie a început să îşi facă efectul începând cu 01.01.2019. Producătorii de energie sunt obligaţi să plătească taxa de 2% pe cifra de afaceri, furnizorii la rândul lor plătesc 2% atât pe energia cumparată de la producători, cât şi pe tariful de furnizare, în timp ce distributorii plătesc 2% pe tariful de distribuţie”, este de părere deputatul liberal, Virgil Popescu.
Producătorii de energie au mărit tarifele, furnizorii de energie electrică au reacţionat şi au anunţat majorări de tarife, distribuitorii la fel, iar consumatorii români trebuie să suporte toată această nebunie PSD-istă, adică aproximativ 400-500 milioane de euro în plus, per total la facturile de electricitate în 2019.

Cum va funcționa suprataxa PSD-istă 

Dacă ne aducem aminte, atât în iarna 2017, cât şi în iarna 2018, preţurile la energia electrică au crescut foarte mult.

„Guvernul nu a învăţat nimic din lecţiile trecutului şi prin această suprataxă de 2% introdusă de la 1 ianuarie 2019, în plină iarnă, a accelerat procesul de creştere a preţului şi piaţa a reacţionat imediat. România a devenit cea mai scumpă piaţă de energie electrică din regiune şi a devenit, în ultimele zile, importator net de energie, pretul MWh pe piaţa PZU atingând maxime istorice de 400, 500 şi 600 lei/MWh”, a mai spus deputatul.

Totodată, acesta a avertizat asupra faptului că un alt efect pervers al acestei taxe va fi scoaterea din exploatare a unor capacităţi de producţie care nu vor mai fi rentabile.

„Am spus chiar că va urma falimentul celui mai mare producător de energie electrică pe carbune: CEO Oltenia, ţinând cont că această companie are deja probleme cu achiziţia de certificate de CO2, cu retehnologizările obligatorii, iar această suprataxă îi va afecta grav lichidităţile băneşti”, afirmă Popescu.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.