Program de guvernare USR: Eliminarea impozitului pentru salariul minim

proteste program de guvernare usr

Politicienii din opoziție au anunțat că au un program de guvernare USR, iar acesta cuprinde, printre altele, eliminarea impozitului pentru salariul minim.

De asemenea, tot aici este cuprinsă și scutirea de CAS până la vârsta de 21 de ani, urmată de o creştere anuală cu cinci puncte procentuale până la cota de 25%.

„Munca în România este extrem de taxată, avem cele mai mari taxe pe muncă din Europa de Est şi lucrul acesta noi considerăm că trebuie să se schimbe. Ceea ce vizăm pe termen lung este să nu mai fie impozitat salariul minim deloc. Pe termen scurt avem o serie de măsuri. De exemplu, un CAS progresiv pentru tineri – pentru că tinerii oricum nu constituie o parte foarte mare a forţei de muncă şi au dificultăţi de integrare în piaţa muncii”, a declarat deputatul Claudiu Năsui.

Alte obiective ale USR sunt:

  • reducere de 50% a impozitelor şi contribuţiilor în primii trei ani pentru angajaţii care se întorc din diaspora sau care îşi mută domiciliul în România la cel puţin 150 de kilometri faţă de un nou angajator;
  • scutire impozite şi contribuţii pentru ucenici/elevi în filiera profesională, dacă angajatorul oferă cursuri încorporate în programa de bacalaureat profesional;
  • eliminarea taxării profitului reinvestit

USR este de părere că este absolut esenţial să menţinem cota unică, dar să existe un prag sub care nu se plătesc impozite.

„Adică, să nu se mai impoziteze sărăcia. Iar pentru a ajunge acolo propunem un sistem gradual. Un CAS care să fie mai mic, de exemplu, pentru tineri, fără impozit pe venit pentru salariul minim şi, gradual, eliminat CAS şi CASS pentru salariul minim”, a precizat Năsui.

Plan de guvernare USR: impact de miliarde

Aceste măsuri ar urma să aibă un impact de câteva zeci de miliarde, dar care ar putea fi acoperit prin tăierea pensiilor speciale şi a banilor destinaţi Programului Naţional de Dezvoltare Locală.

„Impactul măsurilor acestea este mare, dar şi lucrurile pe care vrem să le tăiem din buget sunt de asemenea mari. Noi am spus întotdeauna: fără pensii speciale. (…) PNDL a avut credite de angajament în 2017 de 30 de miliarde de lei. Toate acestea, dacă le tăiem, dintr-odată sunt bani. Cheltuielile statului român în 2018 au crescut cu 46,3 de miliarde de lei. Măsurile pe care le propunem noi au impact de câteva zeci de miliarde, dar acela este foarte sustenabil, în condiţiile în care tăiam din alte părţi, de tipul PNDL”, a explicat el.

România nu are o problemă de taxe mici, cum ni se mai spune mai ales din zona social-democrată, avem o problemă cu colectarea.

„Noi avem taxe chiar mai mari decât în alte locuri. Impozitul pe profit în România e 16%, în Bulgaria e 10%, în Irlanda e 12,5%. Noi avem o impozitare mare. Problema e că avem o administraţie fiscală care acţionează fie foarte selectiv, fie total ineficient”, a precizat Năsui.

Pe de altă parte, Andrei Caramitru spune că, din cauza faptului că munca este atât de taxată, mulţi români preferă să lucreze în străinătate şi este încurajată evaziunea fiscală.

„Dacă eşti patron de restaurant şi angajezi cu carte de muncă un chelner în Bucureşti, acel om nu va veni sub 500 de euro pe lună. Aceasta te va costa pe tine, din cauza taxelor pe muncă, 1.000. Dacă angajezi pe salariul minim un chelner în Paris cu 1.200 de euro, îi rămân în buzunar aproape 1.200 de euro. Oamenii pleacă din România în Europa de vest pe salarii cam de două ori mai mari, nu de 20 de ori. Or, noi nu ne vom putea alinia ca salarii nete la Europa cu taxarea aceasta”, a afirmat acesta.

Vorbind despre impactul măsurilor propuse de USR, Caramitru a atras atenţia asupra faptului că în prezent, în cadrul bugetului, banii sunt orientaţi spre multe zone de ineficienţă şi că pot fi realizate intervenţii punctuale în vederea dezvoltării economiei.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.