Ajutor financiar pentru familiile monoparentale, cât salariul minim

Sursa, foto: Banul botosanean
Sursa, foto: Banul botosanean

Un nou proiect de lege depus  în Parlament,  propune acordarea unui ajutor financiar pentru familiile monoparentale.

„În condiţiile în care, potrivit statisticilor ONG-urilor şi inspectoratelor şcolare, peste 250.000 de copii români cresc doar cu un părinte sau cu un bunic, proiectul ia în calcul o majorare a indemnizaţiei pe care o primesc, la cerere, familiile monoparentale. Trebuie să aibă documentul prin care ei răspund de copii şi în continuare trebuie să răspundă odată cu primirea acestui ajutor, pentru că sunt condiţii. Copiii trebuie să meargă la şcoală, să nu aibă absențe, adică responsabilităţi absolut fireşti, în condiţiile în care statul te ajută”, susține inițiatorul proiectului, deputatul Petru Movilă.

Ajutor financiar pentru familiile monoparentale

Acum o familie formată dintr-un părinte şi doi copii primeşte de la stat 214 de lei. Dacă initativa legislativă are succes, suma ar putea echivala cu salariul minim pe economie. Beneficiari ar fi inclusiv bunicii sau acele rude care îi cresc pe copiii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate.

Peste 18.000 de copii au ambii părinți plecați la muncă în străinătate, la finele lunii iunie, conform datelor centralizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA). Numărul este cu 496 copii mai mulţi faţă de sfârşitul primului trimestru.

De asemenea, totalul copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate ajunsese la 94.991, mai mult cu 195 de copii.

Dintre cei 18.012 de copii cu ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, 16.797 se aflau în îngrijirea rudelor de până la gradul IV, fără măsuri de protecţie, restul fiind plasaţi la un asistent maternal, centre de plasament, sau alte familii sau persoane.

Aproape 64.000 de copii aveau un părinte plecat la muncă în străinătate, cu 896 mai puțini copii, comparativ cu finele lunii martie 2018. Dintre aceştia 61.655 de copii erau în grija rudelor până la gradul IV, fără măsură de protecţie. În acelaşi timp, 1.462 de copii se aflau în sistemul de protecţie specială, cum ar fi în grija unui asistent maternal, în centre de plasament sau la alte familii/persoane.

Totodată, un număr de 13.088 de copii proveneau din familii în care părintele unic susţinător era plecat la muncă în străinătate, faţă de 12.493 cât se consemna la finele primului trimestru din 2018.

Majoritatea copleșitoare, adică 11.591 de copii au rămas acasă în îngrijirea rudelor de până la gradul IV, fără măsură de protecţie.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.