În premieră națională, Primăria Sinaia a câștigat un proces cu ANAF. Fiscul, bun de plată pentru 470.000 de lei

Primăria Sinaia trebuie să recupereze de la ANAF suma de 470.000 de lei, potrivit unei decizii definitive a Curții de Apel Ploiești, o premieră națională în domeniu.

Suma reprezintă o parte din TVA pentru investiția realizată în scopul construirii primului tronson al Telegondolei.

Decizia reprezintă o premieră pentru administrațiile locale din România. După finalizarea investiției din 2007, Primăria Sinaia a cerut ANAF restituirea cotei de TVA, dar, în urma unei inspecţii fiscale, Corpul de Control al ANAF nu a aprobat rambursarea acestei sume, pe motiv că oraşul Sinaia nu era proprietatul Telegondolei.

“Am solicitat returnarea, de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice şi Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Prahova, a aproximativ 4,2 milioane de lei pentru activități economice, mai exact pentru primul tronson al Telegondolei. În urma unui control de la ANAF, această instituție a spus că avem dreptul la doar 3,8 milioane de lei și că 470.000 de lei nu avem dreptul să deducem. După ce au returnat 3,8 milioane de lei, le-au luat și pe acelea înapoi. Am atacat decizia în instanță și am obținut suspendarea deciziei de a returna acești bani. Zilele trecute, am primit decizia definitivă că am câștigat cei 470.000 de lei, plus cheltuieli de judecată – de peste 17.000 de lei”, a declarat pentru ziarul Prahova primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea.

Edilul a menționat că, potrivit legislației românești, armonizate cu aceea europeană, orice persoană juridică are dreptul la returnarea de TVA. După toate cele întâmplate, Primăria Sinaia a făcut o sesizare la Comisia Europeană privind nerespectarea legislației de către Ministerul Economiei.

Tronsonul 1000-1400 al Gondolei Sinaia, dat în funcțiune în 2007, a fost realizat cu finanțare de la bugetul local și de la Guvernul României. Acesta pornește din Cartierul Furnica și ajunge la Cota 1400 și este prevăzut cu 34 de gondole, fiecare putând transporta cel mult opt persoane. Capacitatea maximă de transport este de 1.700 persoane/ oră, lungimea traseului fiind de 1.312 m. În anul 2016, a fost dat în folosință și Tronsonul 1400-2000 al Gondolei Sinaia (Gondola Carp) ce unește cele două zone schiabile ale stațiunii: cea de joasă altitudine (Cota 1400) și cea de înaltă altitudine (Cota 2000).

Proiectul reprezintă o investiție de 8,5 milioane de euro a societății Transport Urban Sinaia, iar banii au provenit dintr-un credit bancar.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.