Eugen Tomac vrea ca Parlamentul României să adopte o decizie privind unirea cu Republica Moldova

europenizarea Republicii Moldova unirea cu Moldova
Participanții la marș le-au cerut candidaților la Președinție să includă între obiective unirea cu Moldova

Preşedintele executiv al Partidului Mişcarea Populară (PMP), deputatul Eugen Tomac, propune ca Parlamentul să adopte, în 27 martie, o declaraţie cu privire la Unirea Republicii Moldova cu România, la 100 de ani după ce s-a decis Unirea Basarabiei cu România.

„În Republica Moldova există un filon unionist destul de puternic. Credem că Parlamentul României trebuie să adopte o declaraţie pe acest subiect, cu privire la Unirea Republicii Moldova cu România, şi noi am făcut un demers în acest sens către Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, în care am cerut ca, pe 27 martie, să se adopte o asemenea declaraţie în Parlament. Cred că modelul german este un model de succes, dintr-un motiv foarte simplu: cadrul juridic internaţional ne permite şi nouă, românilor din Est şi din Vest, din Moldova şi din România, să se unească după aceleaşi principii după care le-a avut şi Germania atunci când a decis în 1990 să se reunifice. (…) La ora actuală, aproape jumătate din populaţia din Republicii Moldova deja deţine cetăţenia română”, a afirmat Eugen Tomac într-o conferinţă de presă, anunta Agerpres.

PMP cere şi celorlalte partide din Parlament să susţină Unirea României cu Republica Moldova în 27 martie, zi naţională.

„Astăzi se va discuta. Există o şedinţă astăzi (…). În mod sigur va exista o şedinţă festivă organizată cu prilejul a o sută de ani de la decizia Sfatului Ţării Româneşti cu privire la Unirea Basarabiei cu România. Noi sperăm ca la această şedinţă să putem prezenta o declaraţie cu un conţinut puternic legat de acest obiectiv ce ţine de Unirea Republicii Moldova cu România. Am propus un document. Ea (declaraţia n.r.) este depusă la secretariatul celor doi preşedinţi ai camerelor. Este un document propus de grupurile noastre parlamentare”, a precizat Eugen Tomac.

Potrivit liderului PMP, aproape 130 din cele 800 de localităţi din Republica Moldova au adoptat declaraţii de unire cu România, care sunt declaraţii politice, nu au valoare juridică.

„Aflându-ne în anul Centenarului, în care nu se întâmplă multe evenimente aşa cum ne-am fi aşteptat şi noi din partea actualului guvern, credem că societatea trebuie să înţeleagă de ce 27 martie, la propunerea noastră, începând de anul acesta este sărbătoare naţională. (…) Pentru că 27 martie reprezintă temelia procesului de unificare din 1918. (…) Noi credem că, într-un moment atât de important, trebuie să lăsăm orgoliile politice şi mizele mici la o parte şi să gândim pe termen lung pentru viitorul acestei naţiuni, pentru că parlamentarii vin şi pleacă, deciziile mari pe care le luăm în numele naţiunii române rămân. Şi e bine ca momente de o anumită încărcătură istorică să fie marcate aşa cum se cuvine. Opţiunea noastră este să se adopte o asemenea declaraţie pentru că ea va rămâne în mod sigur în istorie şi va fi un îndemn şi pentru generaţiile care urmează”, a mai spus Eugen Tomac.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.