Daniel Constantin: o asociere între PMB şi o ONG va prelua administrarea Parcului Văcăreşti

Daniel Constantin spune că va demisiona din funcțiile de conducere ale Pro România

O asociere între Primăria Generală a Municipiului București și o ONG este înregistrată, în prezent, pentru preluarea în administrare a Parcului Văcărești, iar în perioada următoare vor fi desemnate comisiile care vor analiza dosarul depus la Ministerul Mediului, a declarat marți ministrul Daniel Constantin.

„În ceea ce privește Parcul Văcărești, în momentul de față, există o asociere între Primăria Generală a Municipiului București și o asociație, un ONG, care cred că se numește chiar Delta Văcărești (Asociația Parcul Natural Văcărești — n. red.). Ei au aplicat, printr-un dosar la Ministerul Mediului, să obțină în administrare Parcul Văcărești. În zilele următoare, voi semna ordinul de ministru prin care vom desemna comisiile care vor analiza dosarele respective, iar, dacă lucrurile sunt în regulă, în scurt timp Parcul Văcărești va intra în administrarea acestei asocieri, care s-a format între Primăria București și acest ONG”, a afirmat Constantin.

Anul trecut, pe data de 16 mai, acumularea din sudul Capitalei a fost declarată, prin Hotărâre de Guvern, parc natural, instituindu-se, astfel, regimul de arie naturală protejată. În acel moment, ecologizarea Parcului cade în sarcina Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR), ale cărei echipe au început acțiunile specifice pe întregul areal, după cum anunța Ministerul Mediului.

La începutul lunii decembrie, ministrul Mediului de la acea vreme, Cristiana Pașca Palmer, a anunțat demararea procedurilor de atribuire în administrare a 11 arii naturale protejate, printre care și Parcul Natural Văcărești. Astfel, toți cei care voiau să depună proiecte pentru administrarea arealului respectiv aveau la dispoziție 30 de zile, iar documentele solicitate erau disponibile pe site-ul Ministerului Mediului.

Parcul Natural Văcărești se întinde pe o suprafață de 186 de hectare, iar în ultimii 22 de ani în acest areal s-a format un ecosistem acvatic cu întinderi de mlaștini, ochiuri de apă, stufăriș, perdele de trestie și stuf. Totodată, în zonă au fost identificate specii din mai multe grupe, respectiv: mamifere, păsări, reptile și amfibieni, faună piscicolă cu peste 90 de specii. În Europa, singura astfel de zonă umedă urbană este Wetland Centre din Londra, care se întinde pe o suprafață de aproximativ 40 de hectare.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.