Cum putem obține despăgubiri de la ANRP după expirarea termenului legal

ANRP
ANRP mai are în lucru circa 50.000 de dosare pentru despăgubiri

Zeci de mii de români care au solicitat despăgubiri de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților – ANRP pentru imobilele naționalizate de regimul comunist nu au primit încă niciun ban. Mai mult decât atât, termenele prevăzute de lege, atât pentru soluționarea cererilor, cât și pentru atacarea în instanță a neemiterii titlurilor de plată, au expirat la sfârșitul anului trecut.

Vestea bună este că cei care au dosare la ANRP, constituite în temeiul Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, mai au totuși șanse la despăgubiri.

Avocatul Adrian Cuculis explică pentru cititorii ziarului „Cetățeanul” cum trebuie procedat.

Legea 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România a prorogat termenul de soluționare a solicitărilor, arată specialistul.

Astfel, termenul MAXIM de emitere a deciziilor era de 60 de luni, adică mai 2018, iar după acest termen conform articolului de lege, mai exista un termen de MAXIM 6 luni în care cei care nu primiseră deja deciziile se puteau adresa direct instanței de judecată în vederea obținerii de despăgubiri/decizii.

„Astfel, se ridică întrebarea legitimă dacă cei care și-au depus în 2001 dosarele în termen și-au pierdut dreptul definitiv de a deschide acțiuni în instanță pentru a le fi emise deciziile de despăgubire sau dacă statul român nu cumva face un abuz extrem, prevalându-se de acest termen depășit și renuntă definitiv la emiterea deciziilor de despăgubire?”, arată avocatul Adrian Cuculis.

Dreptul la proprietate, încălcat flagrant

ANRP
Avocatul Adrian Cuculis poblema despăgubirilor de la ANRP va putea fi tranșată doar la Curtea Constituțională

„Se ridică problema constituționalității termenului de 6 luni de zile de la expirarea termenelor prevăzute de lege pentru soluţionarea cererilor, în care se mai putea ataca în instanță neemiterea deciziilor. Acest termen încalcă însă flagrant dreptul la moștenire, conferit de către Constituția României, dar și dreptul la proprietate privată”, spune Adrian Cuculis.

Astfel, se pune problema dacă ANRP, conform legii, ar putea să nu mai emită niciodată acele decizii de despăgubire și, pe cale de consecință, cei care au dreptul legal la despăgubiri să nu-și mai poată obține aceste drepturi, arată specialistul.

„Moștenitorii celor care au avut dreptul la aceste despăgubiri, nu pot fi prejudiciați de un termen de 6 luni de zile pentru a le fi date despăgubirile de pe urma defuncților autori, iar dacă vor depăși acest termen de 6 luni, nu-și vor mai putea obține drepturile. Atâta vreme cât succesorii și-au manifestat opțiunea succesorală, nu vor mai putea să fie ținuți de alte termene în așa fel încât să intre în posesia moștenirii de la defuncții lor părinți sau bunici”, este de părere avocatul.

Excepția de neconstituționalitate

Teoretic, dacă cineva ar deschide acum un litigiu prin care să solicite emiterea deciziei de despăgubire, ANRP ar putea invoca decăderea dată de termenul de 6 luni.

„Oamenii sunt la mâna ANRP, nemaiavând posibilitatea să mai ceară în instanță obligarea instituției la emiterea deciziei de despăgubire. Singura variantă este ca oamenii să dea în judecată ANRP pe dispoziția Legii 165 (privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire a imobilelor preluate în mod abuziv n.r.) și să invoce excepția de neconstituționalitate a prevederilor legate de termenul acela de 6 luni. Explic și de ce este neconstituțional acel termen. Legea poate da un termen în care poate fi depusă o cerere, dar nu poate obliga pe nimeni, sub sancțiunea decăderii din drepturi, să dea în judecată ANRP pentru emiterea deciziilor de despăgubire. Asta înseamnă o restrângere a dreptului la judecată”, explică avocatul Adrian Cuculis.

Potrivit specialistului, doar Curtea Constituțională va putea repara nedreptățile.

„Dacă ANRP nu mai poate fi trasă la răspundere, înseamnă că se lasă la latitudinea autorității când să emită decizia de despăgubire. Se încalcă inclusiv dreptul la proprietate în acest fel. Instanța trebuie să admită acțiunile și să trimită excepția la Curtea Constituțională. Deci, totul se va tranșa la Curtea Constituțională”, a mai spus Adrian Cuculis.

Calculele ANRP

La sfârșitul anului trecut, președintele ANRP, George Băeșu, declara în exclusivitate pentru „Cetățeanul” că niciun dosar nu va rămâne nesoluționat, în ciuda expirării termenului de 6 luni.

Acesta a cerut însă românilor să aibă răbdare, invocând volumul uriaș de muncă. Șeful ANRP a estimat că, în cel mai fericit caz, instituția pe care o conduce va reuși să finalizeze toate dosarele în aproximativ 5 ani.

„Cu ritmul actual, eu cred că vom da, în medie, 500 de soluții pe lună, deci 6.000 pe an. Din dosarele care erau în termen mai avem circa 25.000. În multe dintre acestea s-a parcurs deja etapa de verificare și acum se fac copletări cu documente. Eu cred că în maximum cinci ani toate dosarele vor fi gata. În câteva mii de dosare deciziile vor fi conform hotărârilor instanței. Deci, nu va mai fi nevoie să analizăm aceste dosare, ci doar să facem calculul despăgubirilor pe grila notarilor publici”, a conchis George Băeșu.

Peste 50.000 de dosare, în aer

ANRP ar fi trebuit să finalizeze emiterea deciziilor pentru absolut toți românii cărora li s-a aprobat restituirea până la 25 mai 2018. Cu toate acestea, la această dată ANRP mai avea încă de soluționat peste 50.000 de cereri. Mai mult, cei care au depus cereri de despăgubire nu au fost informați ce se întâmplă după această dată.

„Oamenilor nu li s-a spus că au doar 6 luni de la expirarea termenului legal pentru a cere în instanță obligarea ANRP de a emite deciziile de restituire. Astfel, la 25 noiembrie s-a blocat dreptul celor care au un dosar pe rolul ANRP de a mai contesta neemiterea titlurilor de plată. Dacă nu va fi dată în judecată, ANRP poate emite decizia într-un termen nedefinit, și după alți 17 ani, cât au trecut din 2001, data intrării în vigoare a Legii 10. Mulți dintre cei aflați în această situație sunt oameni bătrâni, care nu mai au mult de trăit și sunt nevoiți să treacă prin acest calvar. Nimeni nu le-a spus că dacă nu dau în judecată ANRP, vor fi decăzuți din termenul pentru emiterea acelui act administrativ”, a declarat avocatul Adrian Cuculis.

 

 

 

Cetățeanul TV

2 COMENTARII

  1. Sunt o victimă a mafiei retrocedărilor, prin implicarea unor functionari corupți din administrație și din justiție. Un teren cumpărat de noi cu acte autentificate, este folosit în mod abuziv de alte persoane . Imobilul nu a mai fost revendicat în mod legal de altcineva până în prezent. Primesc răspuns evaziv sau fals de la autorități.

  2. Am cerut de la ANRP copiile dupa cele trei dosare trimise de Primaria Ploiesti in 2017 dupa ce au fost returnate de ANRP in 2006. Am fost mintiti ca se lucreaza la ele. In fata avocatei nastre ei au declarat verbal ca le-au pierdut dupa ce au fost inregistrate la ANRP.
    Putem sa ii dam in judecata pentru malpraxis sau obstructia justitiei?
    Nu putem sa cerem urgenta pentru ca mama, principalul proprietar , are 97 de ani?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.