Asociația Parcul Natural Văcărești cere urgentarea procedurii de dare în administrare a ariei protejate

Asociația Parcul Natural Văcărești solicită Ministerului Mediului urgentarea începerii procedurii legale de dare în administrare a ariei protejate, a declarat joi directorul executiv al APNV, Dan Bărbulescu.

„Înființarea parcului ne-a dovedit că se poate, depindem însă de procedura pe care trebuie să o lanseze Ministerul Mediului. Să sperăm că nu o s-o amâne la nesfârșit. Cu cât se amână lucrurile, cu atât Parcul Natural Văcărești rămâne un parc înființat pe hârtie, o arie naturală protejată. Poate fi în continuare un spațiu al nimănui chiar dacă este bogat în diversitate. Fără o administrație bine instituită, zona o să rămână cu un statut incert”, a precizat Bărbulescu.

El a adăugat că Ministerul Mediului a explicat amânarea lansării acestei proceduri din motive de ordin juridic. „Am avut discuții cu cei de la minister, avem o comunicare cu Ministerul Mediului, au invocat motive de ordin juridic. De aceea vorbeam de o oarecare inerție pe care o simțim. Pe de altă parte, e și nevoia de a interveni. Cu cât se amână acest proces, cu atât pericolele continuă. Adică, am înființat parcul, a fost doar începutul proiectului. Va trebui să colaborăm cu Ministerul Mediului și cu Primăria Generală a Capitalei, cu primăriile de sector, să putem oferi acest proiect oamenilor”, a susținut Bărbulescu.

La rândul său, președintele APNV, Florin Stoican, a spus că procedura de dare în administrare a parcului dă posibilitatea oricărei persoane juridice române să vină cu o ofertă prin care dovedește unei comisii de evaluare că este cea mai în măsură să administreze parcul. „Va fi o sesiune de dare în administrare a parcului, un fel de licitație în care orice persoană juridică de pe teritoriul românesc poate veni cu o ofertă prin care dovedește unei comisii de evaluare că este cea mai în măsură să administreze parcul. Această ofertă trebuie să dovedească trei lucruri: capacitate științifică, tehnică și financiară pentru administrare, adică trebuie să vii cu resursele de cercetare și financiare de acasă, să faci administrarea acestui parc”, a spus Stoican.

El a adăugat că și APNV va veni cu propria ofertă. „Parcul natural va avea o administrație de minimum șapte oameni, angajați să se ocupe strict de treburile administrative, va avea un consiliu științific format din cercetători, persoane fizice independente, care vor avea drept de veto asupra tuturor proiectelor care vor fi propuse pentru parc și va avea un consiliu consultativ format din toți factorii interesați, care va asigura platforma și baza consultării publice pentru toată capitala. Absolut tot ce se face în parcul natural trebuie să treacă prin aceste trei filtre, iar tot ce se face va fi scris și stipulat într-un plan de management, care se întocmește o dată la cinci ani, în care se spune ce se face mai departe. Indiferent cine va fi administratorul parcului, trebuie să fundamenteze acest plan. Asta înseamnă niște studii și cercetări, pentru că nu ai cum să știi ce construiești, ce conservi, dacă nu știi unde ești în momentul de față”, a mai spus Stoican.

Parcul Natural Văcărești se întinde pe o suprafață de 180 de hectare, se află la numai 4 km de centrul Bucureștiului și constituite una dintre cele mai largi și biodiverse zone umede din Europa. Zona Văcărești a fost declarată parc natural și arie naturală protejată pe baza unei Hotărâri de Guvern din luna mai.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.