Traseul proprietății de 260.000 de euro a Elenei Udrea: curtea, de la Borcea și Dobrescu; vila, de la Săvulescu, via offshore

În urmă cu doi ani, Elena Udrea, fostul ministru al Turismului și apoi al Dezvoltării a vândut proprietatea dintr-o zonă exclusivistă, pe strada Gheorghe Țițeica, alcătuită dintr-o vilă și curtea adiacentă.

Cetățeanul.net vă dezvăluie traseul întortocheat al cartierului dar și al terenului și al casei din proprietatea soților Elena Udrea și Dorin Cocoș – achiziții de drepturi litigioase făcute de foști acționari ai clubului Dinamo, Cristi Borcea și Dragoș Săvulescu, firme off-shore și terenuri „furate” din domeniul public al statului.

Terenul pe care a fost ridicată fosta vilă de 169 mp a Elenei Udrea și a lui Dorin Cocoș de pe strada Gheorghe Țițeica a fost scos din proprietatea statului, în 1999, printr-o retrocedare facută după o cumpărare de drepturi de litigioase de care a beneficiat Emil Dragoș Săvulescu. Fostul ministru, conform declarației de avere, susține că și-a vândut casa de aici, în anul 2014, contra unei sume de 260.000 de euro.

Cât despre Emil Dragoș Săvulescu, acesta este un fost acționar al clubului de fotbal Dinamo și un prieten bun al lui Cristi Borcea, cel care împreună cu Dragoș Dobrescu, conform Direcției Naționale Anticorupție, au dat o mită de aproape patru milioane de euro pentru a intra în 2006 în posesia unui lot de 11.774 mp, situat în vecinătatea vilei lui Udrea. Șpaga a ajuns la Neculai Onțanu, fostul primar din Sectorul 2, și Toma Șutru, secretarul general al primăriei.

Reamintim că din acest teren, din care 8.300 mp erau furați de la Curtea de Conturi, Elena Udrea și Dorin Cocoș s-au ales cu o curte de 82 mp la un preț mult subevaluat, de 8.100 de euro, zece ori mai mic decât prețul mediu al zonei.

Curtea de Conturi teren

Legat de această proprietate, Udrea ne-a precizat că: “vila a fost cumpărată de fostul soț, Dorin Cocoș, în 2003. Iar terenul a trebuit să-l luăm în 2011 pentru că domnul Dobrescu fusese pus în posesie alături și conform retrocedării făcută de Onțanu, el era proprietar și pe curtea noastră”.

Traseul proprietății

Terenul pe care a fost construită casa de 169 mp alături de care Udrea a lipit curtea (în care susține că a plantat flori) cumpărată la un preț de chilipir de la Dragoș Dobrescu (vânzător indicat chiar de Udrea), a fost până în urmă cu 17 ani în proprietatea statului.

Datele au fost obținute din documente ale Primăriei Capitalei, Primăriei Sector 2 și din contractul de partaj între Udrea și Cocoș.

1999

  • Prin Dispoziția primarului general al Capitalei (Viorel Lis) 1463/1999 se dispune restituirea unei parcele de 5.000 mp pe strada Gheorghe Țițeica din Sectorul 2, în apropierea zonelor Lacul Tei și Lacul Floreasca. Persoanele puse în posesie sunt Ioana Popescu și Lucian Popescu, urmașii lui Emilian Popescu.
  • În același an, are lor concesiunea de drepturi litigioase, prin contractul 844/1999. între familia Popescu, care își cedează noua proprietate, și Emil Dragoș Săvulescu, Romeo Solomon, aceștia doi fiind cumpărători.

Emil Dragoș Săvulescu este fostul acționar de la Dinamo, actual actor și investitor în lumea filmului. Săvulescu este un apropiat al lui Cristi Borcea, și el acționar la Dinamo. Borcea este unul dintre cei doi afaceriști care au dat șpaga pentru ca Neculai Onțanu să facă retrocedarea de 11.774 mp, de peste drum, în anul 2006.
Partenerul lui Borcea, Romeo Solomon, este un cetățean român, născut în anul 1944, care însă este stabilit în Israel. El a fost reprezentat în România prin mai mulți mandatori.

Dragoș Săvulescu
Dragoș Săvulescu

2000

  • Romeo Solomon este înlocuit de Camelia Coman, un mandatar al său și unul dintre investitorii importanți în drepturi litigioase, de Maria Poenar și de Marin Gostin. Acesta din urmă este și el socotit un rechin imobiliar, fiind implicat în cumpărări de drepturi litigioase. El este implicat și în dosarul DNA privind retrocedarea Fermei Băneasa, unde este acuzat de mărturie mincinoasă.
  • Terenul de pe strada Gheorghe Țițeica este trecut pe numele firmei AB Investiții Construcții srl. Societatea este deținută de compania înregistrată în Olanda, Ashtrom BV. Aceasta deține mai multe investiții în Israel și România. Administratorii AB Investiții și Construcții srl sunt israelienii Perlson Mosche și Ben Zvi Zeev Klein.
  • Neculai Onțanu, primarul sectorului 2, semnează autorizația de construire nr.26 din 15.11.2000.

2001

  • Suprafața totală de 5.000 mp a fost împărțită în baza Actului de dezmembrare autentificat 21122 din 2001 în parcele de: 3003,82 mp; 500 mp; 1000 mp și 500 mp. Aceste parcele sunt la rândul lor împărțite în mai multe loturi, iar terenul unde este ridicat cartierul de 50 de căsuțe ajunge la firma Floreasca View.

Administratorii srl-ului sunt aceeași Perlson Mosche și Ben Zvi Zeev Klein. Acționarul este însă un offshore, Navipor Investment Ltd din Cipru, reprezentant de Perlson Mosche. Firma căsuță poștală din Cipru apare ca o firmă prin care Ashtrom BV din Olanda face tranzacții.

2003

Dorin Cocoș cumpără una dintre aceste vile, conform declarațiilor Elenei Udrea.

2008

Hexi Pharma
Elena Udrea a cumpărat, la preț de chilipir, 82 de metri pătrați din terenul „furat” de la Curtea de Conturi

Casa ajunge și în proprietatea Elenei Udrea, pentru că bunul imobil este trecut ca aport al celor doi soți, Dorin Cocoș și Elena Udrea, în firma Clamari Impex srl, prin care Cocoș ar fi cumpărat și terenul de la Floreasca View srl.

2011

Cocoș și Udrea se aleg cu un teren de 82 mp lângă vila de 169 mp cumpărată de la offshore-ul din Cipru. Suma plătită este un chilipir pentru prețurile zonei, doar 8.100 de euro (100 euro/m.p.), de zece ori mai mic decât prețul mediu al terenului din zona Lacului Floreasca.

Citește și Ce spune Elena Udrea despre „Marea Prăduială”. A plantat floricele pe domeniul public „furat” de la Curtea de Conturi

Udrea
Soții Udrea și Cocoș, beneficiarii unui „chilipir” din terenul de care a fost jefuită Curtea de Conturi

2013

În urma partajului, Elena Udrea devine singurul proprietar al vilei și al „curții cu flori” de pe strada Gheorghe Țițeica.

2014

Fostul ministru vinde proprietatea contra unei sume de 260.000 de euro familiei Buleică. La Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară București nu este depusă nicio o copie a contractului de vânzare-cumpărare între Udrea și familia Buleică din care să reiasă suma plătită de fostul ministru. Reprezentanții Oficiului ne-au declarat că în mod normal, fără acest contract, nu trebuie să să se facă schimbarea de proprietar în cartea funciară. Elena Buleică ne-a transmis șă uităm numărul de fix al firmei sale atunci când am contactat-o pentru a o ruga să ne precizeze prețul plătit în această tranzacție.

Cetățeanul TV

3 COMENTARII

  1. Ziua cand aceasta inculpata penala va ajunde din nou la puscarie va fi o zi mare. Pina atunci poa sa mai danseze pe la Navodari #subcontroljudiciar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.