Festivalul Scrumbiei, monopol în sufrageria PSD

Scandal la Galați, unde fondurile publice sunt tocate pe paranghelii pentru distracția poporului. Licitația pentru Festivalul Scrumbiei, de Florii, găselnița șefilor PSD pentru sifonarea banilor publici, a fost aranjată ca să câștige cine trebuie. A ieșit scandal, iar Primăria Galați evită să anunțe câștigătorul contractului.

DNA-ul, Kovesi, MCV-ul, Timmermans și toată dezbaterea în jurul luptei anticorupție au adus se pare o schimbare de trend în afacerile pe bani publici, determinându-i pe politicieni să fie mai precauți. Astfel, locul marilor tunuri date banului public care sunt prea riscante a fost luat de afacerile mărunte din care se fac totuși ceva bani pentru clientelă. Dacă cetățeanului de rând i se dă și senzația că se face un lucru bun pentru comunitate, cu atât mai bine, toată lumea-i mulțumită și aproape că nu mai contează că s-au dat prea mulți bani pentru un concert, de exemplu.

Festivalul Scrumbiei 2019. Rezultatele licitației de pe 4 aprilie sunt secrete și după o săptămână

Festivalul Scrumbiei
Cinci zile pentru prezentarea ofertei la Festivalul Scrumbiei 2019

De aproape două decenii liderii PSD Galați fac bani frumoși din „Festivalul Scrumbiei”, lansat în urmă cu aproape două decenii ca o petrecere de partid organizată în Duminica Floriilor pentru a-i sărbători pe liderii PSD care au (pre)nume de flori. I s-a găsit și un titlu care a făcut epocă în presa națională și locală: „Festivalul Scrumbiei de la Galați, singura sărbătoare din Europa dedicată unei specii de pește”.

În fiecare an se organizează concursuri de pescuit pe malul Dunării (nu contează că e prohibiție), sunt organizate concerte, concursuri de gătit ciorbă de pește, iar pe grătarele de pe faleza Dunării sfârâie scrumbiile de Dunăre, care urcă din Marea Neagră spre Deltă și în amonte de Tulcea numai în această perioadă a anului.

În acest an, Primăria Galați a lansat pe 29 martie anunțul de organizare a licitației pentru atribuirea contractului în valoare de 120.000 lei, 26.000 de euro, pentru „Prestări servicii pentru «Organizarea celei de a XVIII-a ediții a evenimentului „Festivalul Scrumbiei Dunărene»”. Termenul limită pentru depunerea ofertelor era 4 aprilie, ora 11.00. De obicei, anunțarea câștigătorului licitației avea loc a două zi, pentru că atribuirea contractului se face în baza celui mai scăzut preț și nu sunt de analizat condiții tehnice, documentații, formulare, etc. Acum este evitată anunțarea rezultatului licitației după aproape o săptămână, ceea ce înseamnă că în rețeta organizării festivalului s-a produs un accident.

Licitație aranjată. Forward Music Agency SRL București, singura firmă care poate obține contractul

Primăria Galați, condusă de Ionuț Pucheanu (PSD) întârzie anunțarea rezultatului licitației din cauză că în ultimele zile au iscat controverse mai multe nereguli din procedura de atribuire a contractului. Practic, caietul de sarcini pentru atribuirea contractului a fost „editat” în așa fel încât să fie avantajată o anumită firmă și aici ne referim la SC Forward Music Agency SRL din București. În spațiul public este vehiculată ba titulatura de Forward Agency, ba aceea de Forward Music SRL, dar discutăm de aceiași oameni și de aceleași contracte pe bani publici.

Festivalul Scrumbiei
Firma Forward Music Agency reprezintă interesele Mandinga

Pentru concertul din data de 21 aprilie, din Duminica Floriilor, când are loc Festivalul Scrumbiei, prin caietul de sarcini se specifică faptul că trebuie asigurat un „recital cu cel puțin unul din artiștii de talie națională: Zdob și Zdub/Mandinga/Elena Ionescu”.

În primul rând, este dificil, ca în 5 zile să pregătești o ofertă cu artiști „de talie națională” nominalizați cu nume și prenume, pentru un eveniment care are loc în mai puțin de o lună, pentru că sunt șanse mici ca aceștia să nu aibă alt angajament. În cazul „Festivalului Scrumbiei” de la Galați, două dintre cele trei variante de artiști, „Zdob și Zdub” și Elena Ionescu aveau deja contracte încheiate pentru ziua de 21 aprilie, deci nu puteau participa la concertul de la Galați.

Mai rămânea doar varianta „Mandinga”. Iar „Mandinga” are o relație specială cu „Forward Music” SRL București, care este singura care poate obține contractul în baza faptului că reprezintă interesele de booking a 11 artisti de top, printre care bineînțeles se numără și „Mandinga”.

O altă firmă care era înscrisă la licitație, Asociația Culturală MusicArt, a acuzat Primăria Galați de „blat” pentru că a conceput caietul de sarcini printr-un aranjament cu firma „Forward Agency” din București: Pe această cale, vă rugăm să anulați procedura de achiziție în forma actuală, sau să procedați de îndată la remedierea cerințelor Caietului de Sarcini deoarece artiștii sunt contractați înainte de lansarea procedurii, deci există un aranjament vădit cu operatorul economic agreeat”, se arată în notificarea Asociației Culturale MusicArt.

Șeful Direcției Evenimente din Primăria Galați, văr cu CEO de la Forward Music

Festivalul Scrumbiei
Cristi Ochiu, CEO la Forward Music Agency

Caietul de sarcini a fost întocmit de Direcţia Generală de Relaţii Publice, Evenimente Publice, Managementul Documentelor din cadrul Primăriei Galați, al cărui director este din martie 2018 Cristi Ochiu, fost coordonator al Fundației Comunitare la Galați. Este o surpriză de proporții să constați că la „Forward Agency” din București este CEO, adică director general, o persoană cu același nume: Cristi Ochiu. Și culmea, tot din Galați. Pe „Linkedin” Cristi Ochiu din București se prezintă ca fiind „CEO at Forward Agency Romania” (Muzică/Romania), iar pe Facebook se prezintă ca fiind „Business partner la Foward Agency” și „Ownwer la My concerts”. Tot de pe Facebook aflăm că „este din Galați” și „trăiește în București”.

Nu este nicio coincidență, cei doi Cristi Ochiu sunt veri, acest fapt fiind confirmat de mai multe surse din show-bizz-ul din Galați.

Semne de întrebare: este sau nu este abuz în serviciu?

Festivalul Scrumbiei
Directorul Cristi Ochiu din Primăria Galați, văr cu CEO Forward Music Agency

Nu este ilegal ca firma lui Cristi Ochiu din București să încheie contracte cu Primăria Galați, la care vărul său de la Galați, Cristi Ochiu, este șeful Direcţiei Generale de Relaţii Publice, Evenimente Publice, Managementul Documentelor, adică exact direcția care se ocupă de organizarea de evenimente.

Dar în momentul în care Direcția de Evenimente Publice din Primăria Galați condusă de Cristi Ochiu face caietul de sarcini în așa fel încât la momentul lansării procedurii singura firmă care poate să încheie contractul cu „Mandinga” în condițiile precizate și implicit să primească contractul pe bani publici este firma vărului Cristi Ochiu din București, lucrurile se complică. Așa ceva este ilegal. Un jurist ne-ar sugera că vorbim de un caz de abuz în serviciu în dauna banului public.

Ipoteză: se încearcă găsirea unui intermediar  

Cu siguranță că amânarea anunțării rezultatului licitației este determinată de controversele iscate de prevederile caietului de sarcini. Se încearcă probabil găsirea unei soluții de ieșire convenabilă din acest scandal. Varianta optimă ar fi retragerea din afacere a firmei Forward Music Agency și găsirea unui intermediar care să asigure salvarea aparențelor.

Un precedent a fost la Galați, în 2012, la organizarea „Sărbătorilor Galațiului”.  Prin hotărârea Consiliului Municipal nr 132/08.11.2012, a fost alocată suma de 928.000 de euro Teatrului Muzical Galați, care a încheiat un contract cu o firmă Cluj.

„Forward Music Agency”, contracte cu Primăria Galați

Firma „Forward Music Agency” București a mai primit alte două contracte scoase la licitație de Primăria Galați, licitațiile fiind câștigate cu oferte care erau cu câțiva lei, respectiv între 4 lei și 600 de lei, sub valoarea estimată a contractului.

Pe 26 martie 2018, Primăria Galați atribuia SC Forward Music SRL București contractul pentru Prestări servicii pentru Organizarea evenimentului Festivalul Scrumbiei 2018”. Firma din București a câștigat contractul cu o ofertă de 119.996 lei fără TVA, cu 4 lei sub valoarea estimată a contractului, de 120.000 lei. Pe 10 noiembrie 2017, Primăria Galați a atribuit SC Forward Music SRL București contractul pentru Servicii de organizare a evenimentului Zilele Galatiului 2017”, în valoare de 625.233 lei fără TVA. În acest caz oferta a fost cu 600 de lei sub valoarea estimată.

Forward Music Agency abonată și la parangheliile pe bani publici ale lui Negoiță

„Cetățeanul.net” a dezvăluit recent că  Forward Music Agency SRL este abonată și la contractele pentru paranghelii în parcuri, concerte de Crăciun, de Revelion și altele asemenea organizate de primăria Sectorului 3 condusă de Robert Negoiță. Numai spectacolul de Revelion a costat peste jumătate de milion de lei, la care s-au adăugat alți 100.000 de lei pentru focul de artificii. Cu puțin timp în urmă, fuseseră organizate și evenimente de Crăciun, care au costat 39.000 de lei. Apare și o factură de 98.000 de lei, pentru „alte evenimente dedicate Crăciunului” și lista continuă.

Este de menționat faptul că și Revelionul 2018 din Parcul IOR a fost organizat de aceeași firmă, singura de altfel care a depus ofertă la licitația organizată de Primăria Sectorului 3. Numai că în anul precedent Revelionul lui Negoiță a fost mai ieftin, iar SC Forward Music Agency SRL a încasat numai 263.200 de lei fără TVA, la jumătate față de factura de la Revelionul 2019.

„Festivalul Scrumbiei” de la Galați, invenția consilierului lui Dragnea

Festivalul Scrumbiei, afacerea Belina la Galați
Fostul deputat Florin Paslaru, părintele Festivalului Scrumbiei

Autorul rețetei „Festivalului Scrumbiei” de la Galați este Florin Pâslaru, fost deputat PSD din 2008 până în 2016, fost condamnat penal pentru că și-a angajat fiul la cabinetul parlamentar și fost turnător la Securitate din proprie inițiativă, sub numele de cod „Pintea”. În prezent, este consilier al președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

Pâslaru are talent la afacerile mărunte pe bani publici. În 2001, când era director la ADP Galaţi a inventat „Festivalul Scrumbiei”, organizat de Primăria Galaţi în Duminica Floriilor. Festivalul era organizat pe bani publici dar era mai mult ca o onomastică a unor lideri locali ai PSD cu nume de flori: directorul ADP Florin Pâslaru, directorul Teatrului Muzical Florin Melinte, președintele municipalei PSD Florin Popa şi directoarea societăţii de restaurante Regal SA, Elena Trandafir, care organiza mesele cu crapi, ştiuci, caracatiţă şi fructe de mare, pentru oficialităţi. Erau invitați la aceste expoziții culinare numai lideri PSD, nu vedeai pe acolo picior de liberal.

Pe 26 aprilie 2006, Pâslaru a înregistrat la OSIM marca „Festivalul Scrumbiei”, clasele 35, 38 și 41, pe Prim Plan SRL, firma prin care administra TV Galaţi, televiziunea PSD Galați, al cărui patron este. Ulterior, pentru că Prim Plan SRL a înregistrat datorii la stat, Pâslaru a lăsat firma pe mâna ANAF-ului pentru executare silită și a trecut TV Galați și marca festivalului pe Paf Media SRL, firmă la care sunt acţionari soţia şi fiul său.

Prin înregistrarea mărcii la OSIM Florin Pâslaru a obţinut ce voia. Din 2006 până în 2016, Primăria Galaţi nu putea organiza „Festivalul Scrumbiei”, dar vira tot bugetul festivalului, la unele ediții între 200.000 și 400.000 lei, firmei lui Pâslaru, care făcea „partajarea” banilor pe un cros, un concurs de pescuit şi-un concert.

 

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.