Tudose și-a dat demisia din funcția de premier și nu vrea să asigure interimatul! Premierul interimar va fi numit de președintele Iohannis!

Comitetul Executiv Naţional al PSD i-a retras luni sprijinul politic lui Mihai Tudose. În urma acestei situaţii, Tudose a anunţat că demisionează din funcţia de prim-ministru.

După câteva ore de discuţii, membrii CExN au dat un vot în acest sens, rezultatul fiind pentru retragerea sprijinului faţă de Mihai Tudose. Urmare a acestui vot, Mihai Tudose a demisionat din funcţia de prim-ministru. Demisia premierului atrage demisia întregului Cabinet, al doilea Guvern PSD-ALDE într-un an.

Iohannis va desemna premierul interimar, potrivit Constituției

Klaus IohannisDeoarece premeirul a anunțat că nu va asigura interimatul, premierul interimar va fi desemnat, potrivit Constituției României, de către președintele României, Klaus Iohannis!

ARTICOLUL 106

Încetarea funcţiei de membru al Guvernului

Funcţia de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege.

ARTICOLUL 107

Primul-ministru

(3) Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern.

PSD, al treilea guvern?

Cabinetul Mihai Tudose a fost învestit pe 29 iunie 2017, după ce Guvernul Grindeanu a fost demis printr-o moţiune de cenzură promovată şi votată chiar de coaliţia guvernamentală.

După demisia Guvernului, preşedintele Klaus Iohannis urmează să cheme din nou partidele parlamentare la consultări pentru desemnarea unui nou premier, şeful statului nefiind obligat să nominalizeze candidatul unui anumit partid. Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament, prevede Constituţia.

Legea fundamentală mai prevede că, după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.