Dovada JAFULUI din companiile lui Firea. Tarife de 9.145 de lei pe lună, cerute pentru îngrijirea bătrânilor

tarife Bucureștiul moare în faliment
Primarul Gabriela Firea propune tarife uriașe pentru îngrijirea bătrânilor FOTO Republica.ro

Tarife exorbitante pentru serviciile așa-zis sociale prestate către populație. Este tertipul prin care primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, vrea să plătească salariile uriașe, dar și alte cheltuieli nesăbuite făcute de companiile municipale, care nu mai pot fi finanțate de la bugetul Bucureștiului, după ce judecătorii au stabilit că acestea au fost înființate ilegal.

Astfel, locuitorii Capitalei vor fi captivii monopolurilor Primăriei Generale care le oferă servicii la supra-preț – cu toate că primarul general Gabriela Firea promisese cu mâna pe inimă că mega-holdingul de 22 de companii municipale, create de la zero la sfârșitul lui 2017, va aduce reduceri de costuri de până la 25%!?! Compania Medicala, care ar trebui să asigure o mai bună protecție a vârstnicilor din București, a propus tarife exorbitante pentru serviciile sociale pe care le prestează, pentru a putea susține armata de angajați și salariile uriașe ale acestora.

Notă: Jaf = Cheltuieli mari (pentru ceva), care depășesc cu mult prețul sau cheltuielile reale, risipă. Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române .

Cum s-a ajuns la tarife astronomice

În ședința Consiliului General al Municipiului București (CGMB) din 31 ianuarie, primarul general Gabriela Firea a introdus pe ordinea de zi proiectul unei hotărâri pentru „aprobarea planurilor tarifare de decontare a serviciilor socio-medicale de îngrijire la domiciliu persoane vârstnice și a planului tarifar de decontare a serviciilor de asistenţă socială cu cazare şi servicii sociale administrative – pentru toate Centrele de Îngrijire şi Asistenţă pentru persoane dependente, care sunt și vor fi în operarea Companiei Municipale Medicala Bucureşti SA”.

tarife
Pentru îngrijirea personelor dependente, Compania Medicala propune un tarif de peste 9.000 de lei pe lună

Concret, Compania Municipală Medicala SA a făcut calculul tuturor cheltuielilor directe şi indirecte, rezultând următoarele tarife pentru îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice.

  • 6.591 lei/lună pentru beneficiar cu grad de dependență IA, IB, IC;
  • 4.112 lei/lună pentru beneficiar cu grad de dependență IIA, IIB, IIC;
  • 3.722 lei/lună pentru beneficiar cu grad de dependență IIIA.

Recordul îl dețin serviciile de asistenţă socială cu cazare, pentru beneficiarii centrelor de îngrijire și asistență pentru persoane dependente, cu un tarif de nu mai puțin de 9.145 lei/ lună, tarif calculat „În mod realist, profesional şi în același timp apelând la principiul prudenţei”, după cum se arată în proiectul de hotărâre.

Oficialii Companiei Medicala recunosc cu seninătate că tarifele au fost stabilite pentru a acoperi, în primul rând, salariile, iar lefurile sunt extrem de mari, depășindu-le cu mult pe cele din sectorul privat.

„Pentru stabilirea tarifelor au fost cuantificate nivelurile cheltuielilor totale compuse din salarii personal necesar, materiale, servicii, închirieri, transport, asigurări, salarii administraţie, materiale consumabile funcţionale, închirieri și transport administrativ”, se arată în Expunerea de motive a proiectului de hotărâre, semnat de primarul Gabriela Firea.

tarife
Tarifele uriașe cerute de Compania Medicala sunt menite să acopere salariile armatei de salariați

Costurile serviciilor sociale în alte administrații

Asta în condițiile în care serviciile sociale similare la Sectorul 1 al Capitalei, de pildă, au tarife la jumătate. Astfel, la Complexul Social de Servicii Străuleşti, din structura Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecția Copilului (DGASPC) Sector 1, pentru persoanele dependente costul mediu lunar de întreţinere/beneficiar pentru decontarea cheltuielilor este de 4.425 lei, din care 2.590 lei cheltuieli de personal şi 1.835 lei cheltuieli materiale, iar pentru persoanele semidependente costul se ridică la 4.420 lei, din care 2.590 lei cheltuieli de personal şi 1.830 lei cheltuieli materiale.

În cazul Complexului Social de Servicii Odăi, pentru persoanele dependente,  costul mediu  lunar de întreţinere este de 4.041 lei, iar pentru cele semidependente – 3.994 lei.

Tot la jumătate din tarifele cerute de Medicala prestează și Direcția Generală de Asistență Socială (DGAS) București, din subordinea primarului general.

tarife
Centrele sociale ale Sectorului 3 prestează la tarife la jumătate decât cere Compania Medicala

Astfel, în perioada iunie-decembrie 2018, costul decontat a fost de aproximativ 456 lei/beneficiar/lună. În același timp, costul mediu lunar de întreţinere pentru persoanele dependente asistate în Centrele rezidenţiale ale DGAS a fost de 3826  lei/lună/beneficiar.

Nu doar în Capitală tarifele au fost mai reduse, ci și în provincie. La Centrul de Îngrijire pentru Persoane Vârstnice Arad, tarifele percepute, în 2018, au fost de 2.400 lei/lună pentru persoane dependente, 2.375 lei/lună pentru persoane semidependente și 2.212 lei/lună pentru persoane independente.

Tarife mult mai mici și la privat

Comparativ, instituțiile private de asistență socială au tarife mult mai mici. Luăm ca exemplu Centrul Rezidențial pentru persoane Vârstnice Dependente „Sfânta Maria”, din localitatea Talpa, județul Teleorman.

Astfel, pentru persoanele cu domiciliul în județul Teleorman, taxa este de 695 lei/lună, iar pentru persoanele cu domiciliul în alte județe, taxa este de 1.435 lei/lună.

Reprezentanții centrului precizează că aceste taxe sunt în conformitate cu Hotărârea Consiliului Local al comunei Talpa, județul Teleorman.

Sinecuri pentru clientela politică a PSD-ALDE 

Consilierul general Cătălin Deaconescu atrage atenția că tarifele exorbitante propuse de Compania Medicala sunt menite să întrețină clientela politică a primarului general.

„Costurile aferente serviciilor sociale propuse de doamna primar general sunt cel puțin duble față de costurile la care prestează Direcția Generală de Asistență Socială. Și atunci, de ce avem nevoie de aceste companii? Doamna Firea ne-a tot motivat schimbarea modelului administrativ și înființarea unei puzderii de firme prin «servicii de calitate și la prețuri reduse», însă constatăm și cu această ocazie că acestea nu sunt decât niște feude conduse în majoritate de apropriați ai domniei sale și niște sinecuri pentru clientela politică a PSD-ALDE și, mai nou, PMP”, a declarat, pentru ziarul „Cetățeanul”, consilierul general PNL Cătălin Deaconescu.

Medicala, de la „servicii” imobiliare, la telemedicină

Companiile municipale ale Capitalei au fost înființate recent cu scopul declarat de a presta majoritatea serviciilor pentru care până acum municipalitatea avea contracte cu operatori privați, dar și o parte din activitățile prestate de regiile și instituțiile din subordinea Primăriei. Numai că de la teorie la practică s-a întâmplat exact invers.

Firmele municipale au preluat serviciile pe care le făceau furnizori privați, dar la prețuri duble în anumite cazuri.

„Aceste companii, declarate nelegale în mod definitiv de instanța de contencios, continuă să dreneze bani publici din bugetul municipalității. Ele nu își găsesc obiectul de activitate și își propun activități din ce în ce mai hilare. Compania Medicala a fost înființată pentru a administra clădirile municipalității cu funcțiuni sociale și medicale. Mai întâi, cei de la Compania Medicala au dorit să facă telemedicină, apoi au preluat de la DGAS o serie de cămine pentru vârstnici. Un alt subiect care îi preocupă este piața imobiliară, dorindu-și cu orice preț să facă pe agenții imobiliari pentru Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale, a declarat Cătălin Deaconescu.

Avertismentul Consiliului Concurenței

Primăria generală a Capitalei a fost somată de Consiliul Concurenței să respecte două principii esențiale: să nu intre cu societăți municipale pe piețe unde oferta de servicii este bogată și să obțină prețuri sub cele ale pieței atunci când încredințează direct un contract. Primăria Capitalei a făcut, însă, exact invers.

„În cazul în care Primăria Bucureşti are în vedere atribuirea directă către propriii operatori a unor contracte de servicii sau lucrări, trebuie să fundamenteze foarte bine această măsură, explicând cauzele care au determinat neaplicarea unei proceduri de achiziţie publică – de exemplu, eşec de piaţă ori raţiuni de eficienţă economică, în speţă obţinerea unui raport calitate/preţ mai bun decât cel obţinut ca urmare a atribuirii contractelor prin licitaţie publică unor operatori de drept privat terţi”, au explicat oficialii autorităţii de concurenţă.

Prețuri umflate și la serviciile de pază

Și alte companii municipale oferă servicii la suprapreț. Anul trecut, Compania de Agrement a achiziționat servicii de pază de la compania municipală de profil la prețul de 15,9 lei/oră, mult peste prețul pieței, situat în medie la 13,5 lei/oră.

Cazul nu este singular. Cheltuielile cu paza spitalelor din București au crescut cu peste 25%, după ce ASSMB, instituție din subordinea Consiliului General al Capitalei și a Gabrielei Firea, a încheiat un contract fără licitație cu Compania Municipală de Pază.

La solicitarea ziarului „Cetățeanul”, ASSMB a refuzat să comunice opiniei publice prețurile cu care este plătită, din bani publici, paza spitalelor din subordinea Capitalei. Potrivit surselor „Cetățeanul”, prețul serviciilor pentru fiecare agent de pază a crescut de la 12-13 lei/oră, cât plăteau spitalele firmelor de pază privată, la 16 lei/oră (creștere cu circa 25%).

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.