CUTREMURĂTOR. Negustorul de sași al Securității era Anghelache, unchiul lui Robert Negoiță! Ce spune Iohannis?

Potrivit documentelor din arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Constantin Anghelache, unchiul primarului Robert Negoiță, a fost șeful Direcției din Securitate care se ocupa de vânzarea sașilor din România către statul german.

Constantin Anghelache
Constantin Anghelache, securistul șef care tocmea vânzarea sașilor către statul german
Constantin Anghelache
Raportul banilor primiți, pentru sași, de la RFG, dat de „unchiul” Anghelache

Astăzi, Robert Negoiță, primarul sectorului 3, nepotul „negustorului de sași”, ar negocia în secret, spun sursele Cetățeanul.net, chiar cu anturajul președintelui Klaus Iohannis, pentru trecerea sa la PNL sau măcar desemnarea, de către liberali, a unui contracandidat comod la Primăria Sectorului 3 pentru alegerile din 2016. Paradoxal, președintele României s-a arătat mereu foarte sensibil asupra modului în care etnicii germane au fost tratați de comuniști. Dar, nu-i așa, politica e o … „damă de companie”

Afacerea „Vânzarea etnicilor germani”

Încă din anii ’80, românii vorbeau, în șoaptă, despre dezvăluirile „Europa liberă” cu privire la faptul că Securitatea Statului încasa bani buni, de la Republica Federală Germnania, pentru etnicii sași și șvabi, în schimbul permisiunii de emigrare a acestora. Într-adevăr, emisiunile radio ale lui Neculai

Constantin Anghelache
Constantin Anghelache strângea, în numele Securității, banii pentru etnicii germani

Constantin Munteanu puneau degetul pe rana unei afaceri rușinoase a regimului comunist din România – vânzarea propriilor cetățeni. Începând din 1962 și până în 1989, negocierile secrete dintre România și Germania au avut ca rezultat vânzarea și plecarea țară a peste 230.000 de români etnici sași și șvabi. Banii trimiși de partea germană, de ordinul sutelor de milioane de mărci germane, au intrat în conturile statului, din care o bună parte au fost folosiți pentru plata datoriilor externe. Potrivit lui Ioan Mihai Pacepa, chiar dictatorul Ceaușescu ar fi spus că „petrolul, evreii și germanii sunt mărfurile noastre cele mai bune la export”.
Toate aspectele referitoare la vânzarea germanilor sde regăsesc acestea, dar se regăsesc în volumul „Actiunea «Recuperarea». Securitatea și emigrarea germanilor din România (1962-1989)”, de Florica Dobre, Florian Banu, Luminița Banu și Laura Stancu, lansat în 2011 de către Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securității.

Maiorul Constantin Anghelache cerea bani pentru orice

Constantin Anghelache
Discuțiile mercantile purtate de Constantin Anghelache (Eftimie Gelu) cu Eduard (Heinz-Gunther Husch) la hotel Intercontinental. Constantin Anghelache este „A”

Potrivit informațiilor din Arhivele Securității, afacerea ar fi fost inițiată chiar de către Republica Federală Germania, care având nevoie de forță de muncă, își dorea să aducă tot germani, care, datorită cunoștințelor de limbă și a rudelor pe care le aveau, se puteau integra mult mai ușor în societatea germană. Persoana desemnată pentru negocieri de RFG, începând din 1970, avocatul Heinz-Gunther Husch, alias „Eduard” în documentele Securității, i-a avut ca interlocutori pe șefii UM 0107/AVS (Aport Valutar Special), o structură a Securității care coordona activitățiile ceaușiste de comerț exterior și avea un regim independent și ultrasecret, chiar în interiorul spionajului românesc. Din 1985 șeful acestei structuri a fost maiorul Constantin Anghelache, fostul președinte al clubului „Dinamo București” și unchiul fraților Robert și Ionuț Negoiță. În documentele Securității Anghelache era prezentat drept maior „Gelu Eftimie”

„Unchiul” Anghelache era cel care strângea și centraliza sumele primite de statul român după negocierile cu „Eduard”. În cadrul întâlnirilor care aveau loc de mai multe ori pe an, partea română a pretins bani și pentru cetățenii români ajunși ilegal în Germania.

Iohannis Negoita AnghelacheFeno­menul „vânzării“, din ultimul deceniu al regimului comunist scoate în evidență modul în care Constantin Anghelache și colegii săi din Securitate au fructificat o tensiune internă cu privire la etnicii germani din România. Aceștia erau victime ale politicilor ceaușiste naționalist-asimilatorii, dar aveau avantajul identității germane, care le putea asigura pașaportul de ieșire din țară, o posibilitate pe care ceilalți cetățeni români nu o aveau. Excepție o mai făceau evreii, a căror relație cu Israel are multe puncte comune cu relația sașilor și șvabilor cu Germania.

Nepotul lupului și președintele Iohannis

Documentele CNSAS reunite în volumul citat aruncă lumină asupra implicării Securității într-una dintre cele mai rușinoase operațiuni ale României comuniste dar scot la iveală și paradoxuri ale relațiilor româno-germane din timpul Răz­boiului Rece. Nu mai puțin interesante sunt perspectivele politice ale zilelor noastre în care Robert Negoiță, nepotul samsarului – ofițer de Securitate Constantin Anghelache, ar negocia politic, spun sursele noastre, chiar în anturajul președintelui „neamț” al României. Să fie oare Iohannis mai tolerant, dat fiind că părinții domniei sale au emigrat „gratis” în Germania, după 1990, sau o crede Iohannis că păcatele „unchiului” nu trebuie transmise și nepoților, fie aceștia și politicieni PSD? O vorbă românească spune însă ”Ce naște din pisică…”
În altă ordine de idei, deși PNL a rămas, la Sectorul 3, partenerul PSD-ului controlat de Negoiță, câțiva consilieri locali ne-au acordat sprijinul pentru obținerea unei autorizații de construire penale, ținută la secret de oamenii primarului – Dosarele Cetățeanul: Cartierul ilegal din ograda lui Robert Negoiță! Vom reveni!

Cetățeanul TV

8 COMENTARII

  1. Pe vremea lui Ceausescu securistii ne bateau si ne bagau la inchisoare. Dupa 89 nu ne mai bat, dar ne fura si ne baga la inchisoare (prin inscenari) daca suntem impotriva lor. Securistii , turnatorii sau rudele lor au devenit milionarii Romaniei.

  2. Boss, pe vremea aceea nu erau decât masini de scris si vezi ca documentele pe care le arăti tu sunt print ! Mă însel ? Nu cred. Nu zic ca nu e adevarat, dar….

  3. RAPORT POATE DAR PROCESUL VERBAL INTRE UN OFITER DE CERCETARE PENALA SI UN OFITER DE LA O544 NU SE LEAGA NU SE LEAGA DE LOC FIECARE DIRECTIE AVEA STATUTUL EI ATUNCI IN 1985 REGULILE ERAU SI ATUNCI STRICTE DOCUMENTELE STRICT SECRETE AVEAU UN REGIM SPECIAL CA SI ACUM RESTUL SUNT POVESTI DE A DENIGRA UN OM .PE DL AC,A FOST OFITER DE SECURITATE ACEASTA ESTE VINA DUMNEALUI A LUCRAT PENTRU TARA ACUM ESTE PENSIUNAR SI PROFESOR UNIVERSITAR. SE VEDE CLASA UN OM INTELIGENT TENACE ABIL UN ADEVARAT OFITER DR INFORMATII.VOI DENIGRATORII NU VETI FI NICIODATA CEA FOST SI CE A REALIZATCCOLO IN ANGLIA SAU AICI IN IN ROMANIA DL CONSTANTIN ANGHELACHE CINSTE DOMNIEI SALE.NU IL LAUD ESTE O REALITATE OBIECTIVA

    • trebuie facuta distinctia intre munca de informatii si contrainformatii si cea de politie politica turnatorie.orice serviciu secret contrabalanseaza.si singura directie de politica la noi a fost directia 1 la altii s-a numit altfel ai amesteca pe toti in aceeasi oala inseamna rau subiectivism si rea credinta.ca sa poti fi spion trebuie sa cunosti si contraspionaj si viceversa.la filaj se face si contrafilaj.prea multi se dau cunascatori ai genului dar nu stiu sa deosebeasca diferenta intre securisti.a ramas de studiu documentaristic si istoric. mi-ar placea ca onorabilul domn anghelache sa povestesca in memoriile sale ispravile pe care le-a facut in cariera de ofiter de securitate.multi s-ar putea sa-si schimbe parerea si asta in bine..

  4. Documentele sunt redactate cu un calculator electronic in Microsoft Office Word, desi atunci nu erau PC-uri in Romania cu acest program, toate documentele se dactilografiau cu masina de scris. Fara document autentic cu semnaturi si dactilografiat oricine poate sa faca asa ceva pe un calculator personal. Fara suparare si nu iau partea securistilor sau lui Negoita.

    • Documentele sunt copii conforme cu originalul, efectuate de specialiștii Consiliului Național de studiere a Arhivelor Securității (CNSAS) și sunt preluate din cartea lansată chiar de CNSAS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.