Tăriceanu vs. Maior. Chivuțele politice transformă Parlamentul în Obor

Tăriceanu

Călin Popescu Tăriceanu și-a exercitat calitatea de senator membru al Comisiei de politică externă doar pentru a-l tăvăli pe George Maior.

Ambasadorul României în SUA, George Maior, a fost audiat în Comisia de politică externă a Senatului în prezența lui Călin Popescu Tăriceanu. Un Tăriceanu care și-a lăsat deoparte angoasele și a exersat timp de vreo oră profesia de procuror. Pe scurt, democratul Tăriceanu l-a anchetat pe Maior cu adevărată artă.

Eticheta care se predă tinerilor diplomați le impune acestora o sobrietate și reticență în a face declarații publice fără mandat. Acțiunile pe cont propriu ale diplomaților sunt un adevărat tabu. Dacă domnul ambasador nu a frecventat aceste cursuri, îi recomand să prindă din zbor aceste reguli ale diplomaţiei. V-aţi obişnuit să apăraţi protocoalele din justiţie. E un mod de operare care este descalificant pentru un ambasador (…) Din punctul meu de vedere, performanţa pe care aţi avut-o în calitate de ambasador al SUA este foarte slabă. Nu am văzut niciun progres în chestiunea legată de vizele cu români, rezultate zero de dialog la nivel guvernamental şi parlamentar şi pe dimensiunea economică a Parteneriatului strategic”, a debutat Tăriceanu în forță.

Resping categoric afirmațiile privind prestația mea ca ambasador. Parteneriatul a evoluat excepțional, dialogul politic a fost promovat la cel mai înalt nivel. Am fost primul stat din Europa Centrală și de Est care a vizitat Casa Albă (vizita lui Iohannis – n.r.)”, a ripostat Maior.

Tăriceanu dă din nou în gropi cu Rudy Giuliani

Tăriceanu
Giuliani este fost consilier al președintelui SUA

Luat de val, Tăriceanu a atacat și durerosul subiect al scrisoricii trimise oficialilor români, contra cost, de lobby-istul american Rudy Giuliani. Speță în care liderul ALDE i-a reproșat lui Maior că a făcut declarații ”cel puțin nefericite”, Declarații care, amintim, au demolat din start soclul fostului mare luptător american anti-Mafia coborându-l pe Giuliani la actualul statut de lobby-ist.

A se apăra, cum ați făcut-o dvs, spunând că scrisoarea e expresia unui lobby a unor persoane care au probleme cu justiția. Părerea mea e că e distorsionare incredibilă a realității, de o manieră similară cu cea de când erați directorul SRI. E un mod de operare descalificant pentru un ambasador. Dacă totuși cunoașteți rigorile meseriei și le ignorați, aș dori să cunoaștem motivul pentru care ați făcut declarațiile. Aţi devenit un agent politic partizan, preluat ca atare de ambasadele altor state. Acest lucru reprezintă o descalificare din punct de vedere profesional. Această postura este de-a dreptul inacceptabilă. Vreau să știu dacă aceste declarații pe care le-ați făcut au fost făcute cu acordul MAE”, a tunat Tăriceanu secundat și de Daniel Zamfir – o „prospătură” ALDE recent achiziționată de la PNL.

Am făcut o afirmație despre o persoană privată care a emis o opinie și spunând adevărul în fața opiniei românești cred că mi-am făcut datoria în interesul național românesc, pentru că altfel ar fi putut exista o percepție complet falsă asupra poziționării americane în legătură cu dialogul politic, în legătură cu dialogul pe sistemele de valori dintre cele două țări, ceea ce nu ar fi fost în interesul național românesc. Aceste lucruri nu sunt deloc probate de atitudinea americană. Dimpotrivă, atitudinea americană a fost consonantă cu ceea ce am făcut, spun eu, în interesul național românesc”, nu s-a lăsat așteptată replica lui Maior.

Am observat o atitudine ireverențioasă, și-a permis să ridice tonul la final”, a reclamat scos din sărite Tăriceanu, ca orice chivuță supărată atunci când e ignorată sau luată peste picior de o colegă de tarabă.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

*