Rețeaua traficanților care foloseau copii la cerșit în toată Europa nu este condamnată nici la opt ani de la primele arestări

Cazul Țănărei a devenit celebru în 2010, când anchetatorii români și britanici, au reușit să rețină membrii unei rețele din localitatea ialomițeană care traficau a 181 de copii romi în Marea Britanie, unde erau folosiţi la cerşetorie şi furturi.

În Anglia, 120 de traficanţi au fost prinşi şi aruncaţi în închisoare. La noi, cei 26 de romi, capii rețelei însă, arestaţi şi puşi sub acuzare în 2010 au fost eliberaţi după câteva luni. Nici pâna astăzi, Justiţia din România nu a dat o sentinţă. Procesul se târâie la Tribunalul Harghita de patru ani, în 2014, DIICOT a trimis dosarul în instanță. Procesul este amânta din cauza unor restituiri şi rejudecări aprobate de judecător.

Între timp, reţeaua s-a regenerat şi lucrează acum în Germania, spune Silvia Tăbuşcă, directorul unui ONG specializat în combaterea traficului de persoane. De victimele copii, acum adulţi, statul român nu mai ştie nimic.

“Sunt şocat! Acesta este cel mai potrivit cuvânt! Este unul dintre cele mai clare cazuri de trafic de persoane la care am lucrat! Sunt liberi să-şi vadă nestingheriţi de treabă şi în continuare întâlnim sute de copii pe străzile Londrei sau în toată Europa, arestaţi pentru delicvenţe “, spune acum Bernie Gravett, poliţistul englez care a condus ancheta din UK şi România, între timp pensionat.

Dosarul

În vara lui 2004, Poliţia din Westminster, Londra, s-au lovit de o nouă provocare când au început să aibă sesizări despre copii din România cerşeau pe străzile din centrul Londrei sau furau din magazine şi buzunare. Copii de 6 ani se strecurau în cafenele şi şuteau poşete sau telefoane mobile. Ofiţerii de poliţie au făcut investigaţii şi au descoperit că nu era vorba de furturi accidentale. Copiii aveau în spate o reţea care îi adusese special în Marea Britanie pentru aşa ceva. Fuseseră aduşi ilegal, ascunşi în maşini sau tiruri. Mai mult, copiii romi erau mutaţi dintr-un oraş în altul ca să cerşească şi să fure. Investigaţiile poliţiei metropolitane au arătat că reţeaua de hoţi şi cerşetori provenea din România şi era de etnie romă. Cei mai mulţi erau din Ţăndărei,judeţul Ialomiţa, de lângă Slobozia.

Statisticile poliţiei londoneze arată că 1087 de copii au fost aduşi din România în UK pentru cerşetorie şi furturi. Şi asta până la momentul aderării României la UE, în 2007. Împreună cu serviciul Imigrări, poliţia a declanşat operaţiunea Golf care a condus, între 2004 şi 2006, la expulzarea a 407 indivizi implicaţi în reţelele de crimă organizată. Rezultatele nu au întârziat: reclamaţiile de furturi şi tâlhării în centrul Londrei au scăzut cu o treime.

Reținerea din 2010

În aprilie 2007, inspectorii Bernie Gravett şi Colin Carswell au fost trimişi în România să vadă care e treaba aici. Aşa a fost înfiinţată, în baza unei directive europene din 2000, prima echipă mixtă de investigare româno-britanică (Joint Investigation Team – JIT) într-un caz de trafic de

Pe 8 aprilie 2010, procurorii DIICOT şi 28 de poliţişti britanici au năvălit peste romii din Ţăndărei. Au fost puse în aplicare 34 de mandate de percheziţie şi au fost arestate 18 persoane pentru trafic de persoane şi spălare de bani. Au fost confiscate 4 AKM-uri, 12 puşti de vânătoare, 6 pistoale, bani, maşini, cai şi 10 kilograme de aur în valoare de jumătate de milion de euro. Pe 29 iulie 2010, 26 de membri ai reţelei din România au fost trimişi în judecată pentru traficarea în UK a 181 de copii. Vezi aici.

Deznodământul din România

8 ani mai târziu, procesul încă se judecă. Nu s-a dat încă nicio sentinţă. Traseul sinuos al dosarului cuprinde restituiri la parchet şi rejudecări. Marţi a fost un nou termen de judecată la Tribunalul Harghita, dar finalul procesului e departe.

Silvia Tăbuşcă, director al Centrului de Drepturile Omului şi Migraţie, a urmărit îndeaproape acest caz. Spune că, în acest moment, autorităţile române nu mai ştiu nimic de soarta copiilor traficaţi, acum adulţi.

“Membrii reţelei Ţăndărei au fost ţinuţi 10 luni în arest, apoi eliberaţi. Acum, reţeaua este din nou funcţională, recrutează copii şi familii vulnerabile din zona Feteşti (tot judeţul Ialomiţa) şi le trimit în Germania”, a declarat ea.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.