REPUBLICA procurorilor! Plângere penală îngropată pentru protejarea unui fost șef al spitalelor

plângere penală
Medicul Dan Potecă, de la Spitalul Colentina, are relații printre polițiști și procurori

Ilfovul, județul care i-a dat țării pe procurorii condamnați pentru corupție Lora Constantinescu și Maximilian Bălășescu, dovedește, odată în plus, că aceste cazuri nu au fost simple accidente. Două parchete din județ și-au dat mâna pentru a îngropa o plângere penală făcută de o femeie împotriva unui medic influent, prieten la cataramă cu șefi ai procurorilor, dar și cu sus-puși din Poliție.

Justiția pentru români este ținută la sertar. Timp de 5 luni, o plângere penală a fost plimbată între două Parchete, fără ca procurorii să deschidă măcar dosar penal, așa cum îi obliga legea.

În iulie 2017, Aurica Iancu l-a împrumutat pe medicul Dan Teodor Potecă, chirurg la Spitalul Colentina și asistent universitar la Facultatea de Medicină din cadrul UMF Carol Davila, cu suma de 30.000 de euro. Nu îl cunoștea atunci pe medic, dar a acceptat la rugămintea vărului său, care urma să fie operat de Potecă.

„Dat fiind faptul că dispuneam atunci de această sumă ca urmare a vânzării unei vile din Pantelimon i-am adus banii. (…) Dan Potecă a afirmat că are nevoie de această sumă de bani pentru a se deplasa în Israel pentru cursuri de specializare pentru operații laparoscopice de reducere a stomacului. El i-a promis atunci vărului meu că, odată reîntors în țară, îl va opera și că îi va mai aduce totodată din Israel o plasă chirurgicală performantă de care vărul meu are nevoie, urmare a unei operații pentru hernie hiatală. Doctorul Potecă Dan Teodor a mai spus că mai intenționa să folosească o parte din suma împrumutată pentru organizarea unor protocoale care l-ar fi ajutat, după cum spunea, să ajungă în funcția de conferențiar universitar. Apoi, domnul Potecă a numărat banii, în prezența mea și a martorilor, confirmând verbal faptul că suma împrumutată este de 30.000 de euro, a povestit Aurica Iancu în plângerea penală.

plângere penală
Aurica Iancu a reclamat la Parchet că medicul Dan Potecă nu i-a mai returnat un împrumut de 30.000 de euro

Amenințată de bodyguarzi

Conform înțelegerii, Dan Potecă urma să returneze împrumutul până la sfârșitul anului, dar după 6 luni a uitat să mai restituie banii. Nici măcar pe vărul femeii nu a mai ajuns să-l opereze. Toate tentativele femeii de a-și recupera banii au eșuat.

„În nenumărate rânduri, am încercat să iau legătura cu domnul doctor Potecă Dan Teodor, pentru ca acesta să-mi restituie suma împrumutată, însă toate aceste demersuri au rămas fără rezultat – nu a răspuns la mesajele trimise, nu a răspuns nici la apelurile telefonice, iar ori de câte ori ne vedeam promitea că o să ia legătura cu vărul meu și o să stabilească modalitatea și data restituirii banilor”, se arată în plângere.

Disperată, Aurica Iancu a mers și la Spitalul Colentina. L-a așteptat pe medic pe hol și, de față cu zeci de pacienți, i-a cerut iar banii. Cu tupeu, chirurgul a pretins că nu o cunoaște și i-a cerut să-l lase în pace. Mai mult, femeia spune că Potecă i-a pus pe bodyguarzii firmei Argo Security, cu directorul căreia acesta este prieten, să o amenințe.

Aurica Iancu a încercat de mai multe ori să-l abordeze pe Potecă la spital: „Îmi aduc aminte că o dată a fugit într-un cabinet, de unde am aflat ca ar fi sărit pe geam, s-a urcat în mașină și a fugit din spital pe o altă ieșire. Într-o altă zi m-a amenințat că va chema bodyguarzi. (…) Ultima dată când i-am cerut, public, să-mi dea banii, a pretins că nu mă cunoaște”.

Atunci, în disperare de cauză, femeia a fost în audiență la șeful de secție al medicului, care i-a spus, însă, că are mâinile legate și a sfătuit-o să se adreseze organelor de anchetă.

Procurorii au încălcat flagrant legea

Ceea ce Aurica Iancu a și făcut. Numai că procurorii au refuzat să cerceteze cazul. La 5 luni de la depunerea plângerii penale, anchetatorii nu deschiseseră încă dosar penal, așa cum îi obligă legea.

plângere penală
Parchetul Buftea nu a deschis niciun dosar penal

Ziarul „Cetățeanul” a încercat să obțină, mai întâi, o reacție de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov, acolo unde a fost depusă plângerea. Răspunsul primit a confirmat abuzul flagrant.

Cu privire la solicitarea dvs. din data de 18.12.2018, referitoare la plângerea depusă de IANCU AURICA, vă comunicăm că aceasta a fost trimisă, la data de 28.06.2018, Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, unitate de parchet competentă material și teritorial să soluționeze cauza”, se arată în răspuns.

Potrivit Codului de procedură penală, Parchetul era OBLIGAT să deschidă un dosar penal – ca urmare a depunerii plângerii, după care, dacă se constata că nu este de competența sa, să emită o ordonanță de declinare de competență.

Ca să poți decide într-o cauză, trebuie mai întâi să o înregistrezi. Apoi, se poate proceda la constatarea lipsei de competență”, a explicat, pentru ziarul „Cetățeanul”, un specialist în drept.

Plângere penală, ținută la sertar

„Cetățeanul” a solicitat și Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea să precizeze ce s-a întâmplat cu plângerea făcută împotriva chirurgului.

Nici procurorii de la Buftea nu au deschis vreun dosar penal.

„Urmare a solicitării dumneavoastră, vă comunicăm că la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea nu a fost constituit, până în prezent, niciun dosar penal ca urmare a unei plângeri depuse de numita Iancu Aurica”, se arată în răspunsul semnat de prim-procurorul Cosmin Cicoș.

Într-o nouă solicitare de presă remisă unității de parchet, ziarul „Cetățeanul” și-a exprimat îngrijorarea față de nerespectarea dispozițiilor Noului Cod de procedură penală privind înregistrarea plângerilor, obținerea numărului unic și începerea urmăririi penale in rem. Răspunsul primit a fost, însă, identic cu primul, fiind schimbată doar data.

Anturaj „select” pentru chirurgul Potecă

Aurica Iancu a făcut plângeri și la alte instituții, precum Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerul de Interne, Ministerul Justiției, DIICOT, Inspecția Judiciară din cadrul CSM, dar nu a fost luată în seamă.

În plângerile depuse, femeia a făcut referire la polițiști și procurori în cercul cărora s-ar învârti Dan Potecă. Mai mult, aceasta spune că a fost de față la o partidă de vânătoare organizată în Delta Dunării de către vărul său, în octombrie 2017, la care au participat medicul Potecă și prieteni ai acestuia – polițiști și procurori din București și Ilfov, vânătoare care s-ar fi finalizat printr-o petrecere pe un ponton care a aparținut, în trecut, lui Sorin Ovidiu Vîntu.

Printre cei nominalizați în plângeri că ar fi participat la vânătoare se numără un fost procuror șef din Ilfov. Într-un răspuns trimis Inspecției Judiciare, procurorul a recunoscut că este prieten cu Dan Potecă și a admis, de asemenea, că a participat la vânătoare, dar a negat că ar fi luat parte la vreo petrecere.

Cine este medicul Dan Potecă

Dan Potecă

Apropiat al unor consilieri din Primăria Capitalei, Dan Teodor Potecă (foto) a fost numit, în 2015, director general la ASSMB (Administrația Spitalelor și Serviciilor medicale București), direcție creată de primarul Sorin Oprescu pentru a avea controlul asupra celor 16 spitale din București.

Presa a relatat că numirea sa s-a făcut pe filieră UNPR, iar medicul era, s-a susținut în presă, într-o flagrantă incompatibilitate. Asta pentru că nu poți să fii director imparțial având în subordine 16 spitale, dar să lucrezi în continuare într-unul dintre ele.

O altă problemă a lui Potecă era numărul de ore de muncă prestate. Astfel, funcția de director al ASSMB presupunea o normă de 8 ore pe zi. În același timp, Potecă era asistent universitar cu normă întreagă la UMF Carol Davila, dar avea și integrare clinică cu jumătate de normă la Spitalul Clinic Colentina (4 ore pe zi).

Astfel, Dan Potecă avea două norme și jumătate pe lună la stat, adică 100 de ore pe săptămână, deși Codul Muncii prevede o limită maximă de normare de 48 ore pe săptămână.

Redactorii Cetățeanul au încercat, în repetate rânduri să ia legătura cu medicul Dan Potecă, dar acesta a evitat să răspundă solicitării noastre de a-și exprima punctul de vedere. La fel s-a întâmplat și cu adresele oficiale pe care le-am trimis conducerii Spitalului Colentina.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.