Reorganizarea ANAF, un cadou de la Dragnea pentru baronii locali

Codul de TVA program prelungit la ANAF

PSD vrea să își răsplătească partenerii de la UDMR pentru că nu au votat la moțiunea de cenzură prin susținerea unui proiect legat de reorganizarea ANAF, un proiect care, în același timp, vine ca o mănușă baronilor locali ai PSD-ului, care vor avea din nou liber la combinații la nivel local, a declarat senatorul George Stângă.

În data de 21 iunie a fost înregistrat la Camera Deputaţilor de grupul parlamentar al UDMR un proiect de lege care vizează modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.74/2013 privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea şi reorganizarea activităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Iniţiativa legislativă a fost înaintată ulterior, pe data de 26 iunie, Senatului, care urmează să analizeze această propunere în viitoarea sesiune parlamentară.

Ce presupune concret acest proiect? Direcţiile regionale ale ANAF ar urma să fie desfiinţate pentru a fi reorganizate în direcţii judeţene. Acest lucru ridică o serie de semne de întrebare și probleme. Probabil că cea mai mare problemă este dată de impactul pe care îl va avea asupra instituției, într-un moment în care România are nevoie ca ANAF să își facă treaba cât mai bine, astfel încât încasările să țină pasul cu măsurile haotice ale actualei guvernări.

Proiectul înaintat de UDMR are susținerea reprezentanților PSD, fiind, cel mai probabil, preţul plătit de Liviu Dragnea pentru că UDMR nu a votat moţiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă.

Reorganizarea ANAF, marca UDMR

Însă, această atitudine a PSD-ului se bate cap în cap cu ceea ce susținea liderul partidului, Liviu Dragnea, în 2013, atunci când ocupa funcția de viceprim-ministru și spunea că regionalizarea va conduce la diminuarea aparatului administrativ central datorită descentralizării competenţelor, el arătând că a ţine acelaşi număr de persoane în administraţia centrală, după regionalizare, înseamnă a cheltui bani aiurea.

„Atunci, înființarea regionalelor la ANAF, reorganizarea ANAF așa cum a fost gândită de USL, era bună iar acum nu mai e. La ce stabilitate putem să ne așteptăm când liderii PSD se răzgândesc încontinuu cu privire la anumite instituții?”, mai spune senatorul.

Și avea dreptate atunci, deoarece, din 2013 și până în prezent, numărul posturilor din cadrul regionalelor ANAF a scăzut, în comparație cu sistemul în care erau direcții județene. Prin inițiativa propusă de UDMR ar însemna să revenim la structura care a funcționat până în 2013 în România, una în care aparatul de lucru era numeric mai mare și care și-a arătat limitele. Revenirea la un sistem care a fost înlocuit cu unul mai bun nu înseamnă decât un pas înapoi pe care România îl face.

Mai mult,  proiectul depus la Parlament nu ține cont de Regulamentul (CE) nr. 1059/2003 al Parlamentului European și Consiliului din 26 mai 2003, privind instituirea unui nomenclator comun al unităților teritoriale de statistică (NUTS).

Potrivit acestuia, fiecare stat membru e împărțit în unități teritoriale de nivel NUTS 1, fiecare dintre acestea fiind subdivizată în unități teritoriale de nivel NUTS 2, care la rândul lor sunt subdivizate în unități teritoriale de nivel NUTS 3. În România, diviziunea administrativ – teritorială în privința ANAF urmează întocmai această structură a regulamentului. Conform proiectului UDMR va fi eliminată o secțiune a acestei diviziuni, adică se va trece peste nivelul regiunilor de dezvoltare.

Mai există și un pericol, unul politic, care ne va duce din nou în perioada guvernării Năstase dacă acest proiect va trece, și anume acela că le vor fi puse din nou la dispoziție baronilor locali ai PSD relațiile cu cei de la fiscul local, ceea ce va duce la noi combinații la nivel local. Oare asta ne dorim? Să revenim la o Românie controlată de baronii PSD?

În acest moment, datele din proiectul de lege nu oferă răspunsuri clare cu privire la necesitatea unei asemenea măsuri și nici cu privire la impactul pe care l-ar avea o astfel de decizie.

Având în vedere că sesiunea parlamentară s-a terminat, iar în calitate de senator nu pot adresa întrebări și interpelări, am decis să apelez la o solicitare publică adresată ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici, în baza legii 544/2001, prin care să îmi răspundă la o serie de întrebări pentru a clarifica acest subiect.

Am inițiat acest demers pentru că la Galați funcționează în acest moment o structură regională a ANAF, dar în același timp consider că românii trebuie să cunoască toate detaliile unei asemenea decizii, având în vedere că ea va bloca o perioadă bună de timp activitatea ANAF. În condițiile în care economia românească suferă ca urmare a măsurilor luate de actuala guvernare, o blocare a ANAF pentru câțiva ani nu ar face decât să pună în pericol viitorul economic al României.

Redau în cele ce urmează întrebările adresate ministrului, la care sper că voi primi răspuns:

1) Care este impactul bugetar al reorganizării ANAF? În acest caz, mă refer la numărul de posturi nou create în cazul unei reorganizări, dar și bugetul suplimentar pentru structurile ce vor fi înființate în fiecare județ.

2) Cum a evoluat încasarea veniturilor bugetare după anul 2013, prin crearea direcțiilor regionale? Au crescut veniturile sau au scăzut după introducerea palierului regional?

3) Cum și de unde vor fi selectați funcționari pentru a ocupa funcțiile create în noile structuri?

4) Cum va fi afectat acordul cu Banca Mondială și cum vor fi respectate angajamentele față de FMI? Va plăti România penalități sau despăgubiri?

5) Cum va fi afectată activitatea Antifraudă?

6) Sunt prevăzute în bugetul anului 2018 și în bugetul pentru 2019 sume pentru funcționarea noilor structuri (pentru bunuri și servicii)? În prezent, ANAF este subfinanțat, nu are fonduri pentru plata utilităților, pază, curățenie, poștă, ascensoare, centrale, carburant. Inspectorii își desfășoară activitatea cu autoturismele proprii pentru că nu există dotările necesare pentru desfășurarea activității.

7) Cum vor fi afectate salariile personalului structurilor subordonate ANAF?

8) Sunt corelate intențiile Ministerului Finanțelor Publice cu prevederile Codului Administrativ? Și dacă da, cum?

Aștept, înainte ca ministrul să intre în vacanță, să primesc un răspuns, deoarece consider că e vorba de un proiect de lege important, care va avea un impact semnificativ pentru România, atât în plan economic, cât și în plan politic.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.