Proteste în Piața Victoriei, pe ninsoare. Comisia Iordache, pe principiul: câinii latră, ursul merge

Piața Victoriei

Pe lapoviță, care apoi s-a transformat în ninsoare, câteva sute de persoane au protestat duminică seara în Piaţa Victoriei din Capitală, faţă de modificările aduse legilor Justiţiei. Chiar și în aceste condiții, Comisia pentru legile Justiției, condusă de Florin Iordache, își reia nestingherită lucrările luni dimineață.

Protestele au început în Piața Victoriei în cursul după-amiezii. Zeci de oameni au participat duminică, la ora 15,00, la un flashmob organizat pe reţelele de socializare, iar manifestanţii și-au acoperit ochii cu banderole negre.

Protestatarii au stat cu faţa spre Palatul Victoria, în tăcere, timp de 30 de minute. Printre aceştia a fost şi actriţa Oana Pellea. „Orice formă de protest e binevenită în cazul în care nu sunteţi mulţumiţi cu ceea ce se întâmplă în ţara noastră. Politicienii îşi văd de drumul lor, noi ne vedem de drumul nostru şi suntem într-o ţară liberă în care putem manifesta când nu suntem de acord cu ceea ce se întâmplă în ţară. Nu am niciun mesaj pentru cei ce votează amendamentele, sper să nu se voteze pentru că, dacă se va vota, această democraţie pe care noi am câştigat-o în atâţia şi atâţia ani, se cam pune capăt. Şi vom avea o ţară în care sitemul judiciar nu este făcut pentru oamenii de rând”, a declarat Oana Pellea.

Piața Victoriei, partea a doua

Apoi, protestele din Piața Victoriei s-au reluat în cursul serii, când, timp de aproximativ o oră şi jumătate, câteva sute de persoane au denunțat modificările aduse legilor Justiţiei. Manifestanţii au scandat „Hoţii!” şi au adus vuvuzele şi tobe.

Ulterior, ei au plecat în marș spre Palatul Parlamentului, iar pe drum numărul lor a crescut până la câteva mii. Atunci când au ajuns în zona colţulului de la Parcul Izvor, în apropiere de Palatul Parlamentului, protestatarii au fost blocaţi de jandarmi, pentru a nu fi închisă circulaţia pe mai multe bulevarde. Manifestanţii au strigat ”Ruşine” şi ”Lăsaţi-ne să trecem”.

Manifestații la Timișoara, Sibiu și Cluj Napoca

Manifestații similare au avut loc și în țară. Sute de oameni au ieșit în stradă şi la Timişoara şi Sibiu. Timişorenii scandează „Regele Mihai”, iar la Sibiu cei peste 500 de participanţi strigă ”Jos comunismul”.

Aproximativ 300 de persoane s-au adunat duminică seara în Piaţa Operei din Timişoara, pentru a protesta faţă de modificările la legile Justiţiei. Manifestanţii au scandat „Vrem o lege pentru toţi, nu făcută pentru hoţi”, „Ruşine, ruşine să vă fie”, „Păcat, păcat de sangele vărsat”, „Regele Mihai” sau „Cinste lor, cinste lor, eroilor”.

Manifestanții prezenţi în centrul Timişoarei au ţinut un moment de reculegere în memoria martirilor Revoluţiei din Decembrie 1989, în contextul în care duminică a fost zi de doliu în oraşul de pe Bega. Apoi, manifestanţii au pornit într-un marş până la Catedrala Mitropolitană şi înapoi, în Piaţa Operei.

La Sibiu s-au adunat peste cinci sute de persoane, aducând steaguri şi pancarte cu mesaje precum „Uniţi salvăm toată România”. Protestatarii au strigat ”Hoţii hoţii”, ”Jos comunismul” sau ”Cine nu sare are dosare”. Înainte de a porni într-un marş pe străzile oraşului, oamenii au ţinut un moment de reculegere în memoria martirilor Revoluţiei din Decembrie 1989.

De asemenea, a fost difuzat imnul compus de grupul ”Vă vedem din Sibiu”, comunitatea care organizează, zilnic, de şapte zile, flashmob-uri în faţa sediului PSD. Mesajul imnului este acela că politicienii nu se pot ascunde. La Cluj Napoca numărul protestatarilor ajunsese la 3.500, al ieşenilor la 700, iar al braşovenilor depăşise o mie.

Florin Iordache nu se lasă impresionat

Manifestațiile de stradă nu par să-l fi impresionat câtuși de puțin pe preşedintele Comisiei pentru legile Justiţiei, Florin Iordache, care a anunțat încă de joi că şedinţa Comisiei se va relua luni, la ora 9,00, cu dezbaterea amendamentelor şi elaborarea Rapoartelor la modificările legilor Justiţiei 303, 304 şi 317, urmând a se intra ulterior şi pe discuţiile privind Directiva.

Iordache a precizat că până sâmbătă se vor putea depune amendamente de către senatori la proiectele de modificare a legilor 304 privind organizarea judiciară şi 317 privind CSM, adoptate miercuri seara de plenul Camerei Deputaţilor.

El a arătat că toate aceste amendamentele depuse de senatori, atât la proiectul care modifică legea 303 privind Statutul magistraţilor, cât şi la legile 304 privind organizarea judiciară şi 317 privind CSM, se vor discuta luni de la ora 9,00, pentru a se face Rapoartele care să fie transmise plenului Senatului, care este Cameră decizională.

Iordache a spus că după elaborarea Rapoartelor se va intra pe discuţia privind transpunerea Directivei europene referitoare la prezumţia de nevinovăţie.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.