Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a explicat de ce s-a închis ancheta privind OUG13

Candidaţii pentru funcţia de procuror general au fost respinși
Actualul rocuror general, Augustin Lazăr, candidează din nou

Procurorul general Augustin Lazăr a anunțat că procurorii au hotărât să claseze dosarul privind OUG 13 pentru că ancheta nu poate depăşi limitele de constituţionalitate, iar procurorii sunt obligaţi să respecte deciziile Curţii Constituţionale.

„Motivarea acestei ordonanţe a fost făcută public, este cunoscută şi este foarte clar că se întemeiază pe motivele deciziei Curţii Constituţionale, care ne indică faptul că ancheta nu poate trece de nişte limite de constituţionalitate. Acestea au fost motivele pentru care colegii noştri au dispus soluţia de clasare. Colegii noştri, după ce au efectuat actele care mai trebuiau făcute în dosar, s-au raportat mereu la conţinutul deciziei CCR. A fost hotărârea lor de a opri ancheta şi de a clasa dosarul în aceste condiţii pentru a nu depăşi limitele de constituţionalitate care sunt foarte clar arătate în conţinutul deciziei. Procurorii sunt magistraţi independenţi şi nu au de gând să facă altceva decât să respecte deciziile CCR, care sunt obligatorii pentru toată lumea”, a declarat Augustin Lazăr.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a anunţat, luni, că a clasat dosarul referitor la OUG 13 de modificare a codurilor penale. „Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus clasarea cauzei cu privire la infracţiunile de prezentare cu rea-credinţă de date inexacte, Parlamentului sau Preşedintelui României cu privire la activitatea Guvernului prev. de art. 8 al. 1 lit. b din Legea 115/1999, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri prev. de art. 259 al. 1 şi 2 C.p, sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri prev. de art. 275 C.p şi fals intelectual prev. de art. 321 C.p”, a anunţat Parchetul ICCJ, care a faăcut o cronologie a disputei juridice cu privire la acest dosar.

Tudorel Toader: „păcat că a durat atât de mult”

La rândul său, Tudorel Toader, ministrul Justiției a declarat despre clasarea dosarului privind OUG 13 că soluţia este cât se poate de firească.

„Decizia de clasare era necesară şi firească. La sfârşitul lui martie, început de aprilie spuneam că procurorul nu poate continua cercetările împotriva deciziei Curţii Constituţionale. Soluţia de clasare este cât se poate de firească, păcat de faptul că a durat atât de mult. Curtea Constituţională a statuat prin decizie faptul că procurorul nu poate ancheta oportunitatea, constituţionalitatea, procedura legislativă. Faptele de drept comun rămân în sarcina procurorului”, a declarat Tudorel Toader.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.