Primarul Gheorghe Falcă în război cu Armata, acuzată că blochează reabilitarea unei cazărmi

Falcă critică bugetul Falcă amenință cu proteste Gheorghe Falcă în război cu Armata

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă în război cu Armata. Edilul acuză Ministerul Apărării Naţionale că blochează de doi ani începerea lucrărilor de reabilitare a cazărmii în care ar urma să fie mutaţi militarii din Cetatea Aradului, pentru ca aceasta să poată ajunge în circuitul turistic internaţional.

Gheorghe Falcă a reamintit, într-o conferinţă de presă, contextul în care, în 2010, s-a semnat protocolul dintre municipalitate şi MApN, urmat de o Hotărâre de Guvern, privind transferul Cetăţii Aradului de la Armată în domeniul local, în schimbul realizării unor facilităţi pentru militari. Astfel, municipalitatea se angajase să reabiliteze o fostă cazarmă din cartierul Gai, pentru a o preda MApN la standarde NATO, să cedeze un teren pentru realizarea de către Armată a unui poligon şi să realizeze împreună cu ANL 250 de locuinţe în blocuri pentru militari.

Gheorghe Falcă în război cu Armata susţine că municipalitatea şi-a respectat angajamentele, chiar dacă nu a ajuns la faza executării lucrărilor în unitatea militară. Astfel, în 2011 s-a transferat un teren către MApN pentru realizarea poligonului, dar şi terenul necesar construirii locuinţelor ANL. Primarul a precizat că abia în 2018 ANL a aprobat construirea primului bloc pentru Armată, cu 40 de locuinţe din cele 250 prevăzute în protocol.

Falcă a declarat că, în ultimii ani, municipalitatea a lucrat la documentaţiile de reabilitare a clădirilor existente în unitatea militară şi la realizarea proiectului tehnic pentru construirea unor noi clădiri, la standarde NATO. Toate aceste costuri erau estimate, în 2010, la 21 milioane de lei, însă în prezent sunt estimate la peste 50 milioane de lei, în contextul în care MApN ar fi transmis, de-a lungul anilor, diverse pretenţii noi privind felul în care trebuie să arate cazarma.

Conform primarului Gheorghe Falcă în război cu Armata, în ultimii doi ani, în bugetul local a fost prevăzută o sumă de aproape 10 milioane de lei pentru începerea lucrărilor, numai că acest lucru nu s-ar fi putut face din cauza MApN. „Pentru a trece la faza licitaţiei de atribuire a lucrărilor, era nevoie de avize de la diverse instituţii, între care MApN. Ei bine, MApN a ridicat o serie de obiecţii la documentaţiile pe care le-am prezentat şi refuză de doi ani să ne emită acest aviz”, acuză Gheorghe Falcă.

Primarul susţine că ministrul Mihai Fifor a politizat subiectul, fără să se implice în rezolvarea problemelor: „Din 2016 şi până acum nu a existat nicio întâlnire pe această temă între ministrul Apărării şi primarul Aradului, deşi Fifor este senator de Arad. Noi am solicitat întâlniri nu doar cu ministrul, ci şi cu parlamentarii, dar am primit refuzul pentru o astfel de discuţie. Din 2010 am îndeplinit toate procedurile, dar MApN nu a făcut efort nici pentru a construi poligonul pe terenul pe care l-am cedat. Asta ne arată că pentru Fifor Cetatea Aradului este doar o miză politică, nu administrativă”.

Referitor la solicitarea MApN de cedare a cazărmii, primarul a anunţat că acceptă acest transfer. „Vom transmite documentaţiile solicitate de MApN şi Hotărârea Consiliului Local, astfel încât arădenii, care contribuie masiv la bugetul de stat, să primească bani de la Guvern pentru realizarea unităţii militare Gai şi apoi să urmeze transferul Cetăţii Aradului în patrimoniul local”, a spus Falcă.

CITEȘTE și Mihai Fifor se ceartă cu Gheorghe Falcă. Ministerul Apărării vrea înapoi de la Primărie o fostă cazarmă

 

LĂSAȚI UN MESAJ

*