Primarul din Câmpina, Horia Tiseanu, a fost trimis în judecată de DNA pentru instigare la delapidare

Horia Tiseanu

Primarul din Câmpina, Horia Tiseanu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, trafic de influenţă şi instigare la delapidare. Edilul este acuzat că a pretins de la reprezentantul unei firme 10% din valoarea contractelor de execuţie, lucrări ce urmau a-i fi încredinţate de două instituţii din subordine.

Totodată, s-a mai dispus trimiterea în judecată a lui Ecaterinescu Gheorghe, la data faptei director economic în cadrul Primăriei municipiului Câmpina, a lui Gheorghe Carmen Daniela, la data faptei director executiv în cadrul Poliţiei Locale Câmpina şi a lui Micu Costin-Octavian, reprezentant legal al unei societăţi comerciale pentru complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit DNA, în cursul anului 2014, Horia Tiseanu, în calitate de primar al municipiului Câmpina, a pretins de la reprezentantul unei companii 10% din valoarea contractelor de execuţie lucrări ce urmau a-i fi încredinţate acestei firme de către două instituţii aflate în subordinea Primăriei municipiului Câmpina sau bugetate din fondurile acesteia, din care a primit efectiv de la acesta din urmă suma de 17.000 de lei.

”În schimbul acestor bani, inculpatul i-a promis martorului că va interveni pe lângă conducătorii celor două instituţii publice în vederea atribuirii unor contracte de lucrări de înlocuire tâmplărie pentru geam termopan societăţii administrată de omul de afaceri sau unei societăţi agreate de acesta”, anunţă DNA. În perioada iulie 2014 – iulie 2015, Horia Tiseanu, beneficiind de ajutorul celorlalţi, a dispus în mod nelegal achiziţionarea unei maşini marca Opel Insignia, în scopul folosirii personale şi exclusive.

”Autoturismul a fost cumpărat din fondurile alocate Poliţiei Locale Câmpina (unitate fără personalitate juridică aflată în subordinea primarului) deoarece, conform prevederilor legale, primăria municipiului Câmpina nu avea dreptul de a achiziţiona niciun fel de autoturism pentru folosinţa proprie. Pentru a păstra o aparenţă de legalitate au fost întocmite două facturi pentru cumpărarea autoturismului, ambele emise de societatea reprezentată de inculpatul Micu Costin-Octavian, în valoare totală de 131.600,66 lei (din care dotări suplimentare, de lux, în suma de 51.798,46 lei)”, mai arată procurorii în rechizitoriu.

Ulterior, documentele respective au fost înregistrate în contabilitatea instituţiei publice în conturi separate, cu consecinţa aparentei respectări a pragului valoric legal de 18.000 de euro, în contextul în care s-a considerat că o achiziţie în această limită ar fi fost legală, deşi procurorii precizează că, potrivit O.U.G. 34/2009, instituţiilor publice li se interzisese la acea dată dreptul de a achiziţiona autoturisme.

În perioada iulie 2010 – iulie 2015, primarul i-a determinat pe angajaţii unei unităţi aflată în subordinea Primăriei municipiului Câmpina să-i remită din gestiunea unităţii, un nr. de 1.409 bonuri valorice carburant a 50 lei fiecare, în valoare totală de 70.450 lei, aferentă cantităţii de 12.347,4 litri carburanţi, cantitate folosită în interesul personal al acestuia.

Prin aceste demersuri a fost creat un prejudiciu Primăriei Câmpina în valoare totală de 122.248,46 lei (compusă din suma de 51.798,46 lei – dotări suplimentare şi cei 70.450 lei reprezentând contravaloarea combustibilului). Primarul s-a ales cu poprirea salariului, până la recuperarea sumei de 139.248,46 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

*