Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, reacție dură după retragerea cetățeniei lui Traian Băsescu

Dorin Chirtoacă

Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a reacționat pe pagina sa de Facebook la decretul prin care președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, i-a retras cetățenia lui Traian Băsescu.

„Personajul umflat în pene a reușit să se descalifice și să încalce Constituția din prima săptămână de activitate, a manifestat frică și lașitate, a uitat că a jurat pe Constituție și a reușit să devină într-o săptămâna de mandat mai respingător decât Voronin în opt ani”, a scris Dorin Chirtoacă pe rețeaua de socializare, într-o postare-fluviu pe care o redăm integral mai jos:

Dodon versus Președintele care a adus România în UE

Prin lipsirea președintelui Traian Băsescu de cetățenia RM a fost încălcată Constituția RM, cel puțin art. 17 alin.2: „Nimeni nu poate fi lipsit în mod arbitrar de cetătenie să și nici de dreptul de a-și schimbă cetătenia.” și art. 38, alin. (2): „Cetătenii Republicii Moldova au drept de vot de la vîrsta de 18 ani, împliniți pină în ziua alegerilor inclusiv.”

De asemenea a fost încălcat art.23 din Legea nr, 1024 din 02.06.2000 cu privire la cetătenia Republicii Moldova:

Articolul 23. Retragerea cetăteniei

(1) Cetățenia Republicii Moldova poate fi retrasă printr-un decret al Președintelui Republicii Moldova persoanei care:

  1. a) a dobîndit cetățenia Republicii Moldova în mod fraudulos, prin informație falsă sau prin ascunderea unui fapt pertinent;
  2. b) s-a înrolat benevol în forțe armate străine;
  3. c) a săvirsit fapte deosebit de grave prin care se aduc prejudicii esențiale statului.
  4. d) nu respectă condițiile de efectuare și menținere a investiției, stabilite la art. 17 alin. (11) și (6).”

Ce informație putea să ascundă Traian Băsescu la solicitarea cetățeniei RM? Absolut totul despre Traian Băsescu se știa la momentul examinării cererii de acordare a cetățeniei, presă și internetul sunt pline de informații în acest sens. Deci motivul invocat în decret nu este valabil. Toate informațiile necesare au fost la îndemână comisiei în momentul examinării cererii.

Mai mult decât atât, art. 20 din aceeași Lege: „Temeiurile refuzului de a acordă cetătenie” prevede:

(1) Cetătenia Republicii Moldova nu se acordă persoanei care:

  1. a) a săvîrsit crime internaționale, militare sau crime împotrivă umanitătii;
  2. b) a fost implicată în activitate teroristă;
  3. c) a fost condamnată la privațiune de libertate pentru infracțiuni premeditate și are antecedente penale sau la momentul examinării cererii se află sub urmărire penală;
  4. d) desfăsoară activitate care periclitează securitatea statului, ordinea publică, sănătatea și moralitatea populației;
  5. e) nu întrunește integral condițiile pentru dobîndirea cetăteniei Republicii Moldova, stabilite de prezența lege.”

Or, care ar fi putut fi argumentele pentru refuzul acordării cetățeniei: că Traian Băsescu a comis crime internaționale, militare sau crime împotrivă umanitătiii, că a fost implicat în activitate teroristă, că a fost condamnat la privațiune de libertate pentru infracțiuni premeditate, că are antecedente penale, că desfăsoară activitate care periclitează securitatea statului, ordinea publică, sănătatea și moralitatea populației? Care din aceste moltive?

Poate o parte din aceste motive i-ar fi imputabile lui Dodon însuși: pentru falsificarea Monitorului Oficial al României în anul 2011, pentru salariul luat ilegal de la Institutul Academiei de Științe și returnat forțat înapoi, pentru privatizări de bunuri ale statului prin off-shor-uri, pentru înaltă trădare de țara prin acuzele aduse Republici Moldova că a început războiul de pe Nistru în 1992, pentru recunoașterea anexării Crimeii de către Rusia și periclitarea relațiilor cu Ucraina etc.

Pe lângă toate și noi avem de recunoscut următorul lucru-că după 25 de ani de indepententa, Republică Moldova a ajuns la „performanță” de a avea un președinte penal, care în oricare țara a Uniunii Europene, nu numai că nu ajungea demnitar de stat, dar era deja și condamnat pentru cel puțin pentru faptele descrise mai sus.

În ceea ce privește așa numită urmărire penală a lui Traian Băsescu, justiția își va spune până la urmă cuvântul, existând în primul rând prezumptia de nevinovăție. Dar până atunci, în primul rând Legea RM nu distinge dacă este vorba despre urmărire în România, într-o altă țara sau în Republică Moldova. Ori un principiu fundamental al dreptului spune „Ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus”-unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie să distingem. Acest principiu coroborat (corelat) cu o altă regulă fundamentală a dreptului și anume-atunci când o normă poate fi interpretată atât în favoarea cât și împotrivă producerii unui drept al omului, de fiecare data se va intrepreta în favoarea producerii dreptului persoanei respective.

Mai mult decât atât, emitentul decretului avea motive personale să o facă, întrucât Traian Băsescu s-a pronunțat în cadrul alegerilor prezidențiale în favoarea altui candidat, ceea ce agravează situația și plasează decretul în zonă de răfuială și răzbunare, din cauza opțiunilor politice ale cetățeanului RM, Traian Băsescu. Or, în această situație, este vorba deja de abordări staliniste, cine gândește astfel-deportat în Siberia sau „rasstrel”. De fapt cu acest decret s-a procedat că la deportările 1941 când soțiile erau separate cu forță de soți și deportați fiecare aparte în direcții necunoscute.

Conform art. 41, din Legea cu privire la cetățenia RM, decretul cu privire la retragererea cetățeniei poate fi atacat la Curtea Supremă de Justiție în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare. Sper că asta va face președintele Băsescu.

De asemenea, nu exlud, că acest caz ar putea aunge și la CEDO pentru discriminare și nerespectare a cel puțin unuia dintre drepturile fundamentale ale omului-dreptul de vot și dreptul de a fi ales. Drept exercitat deja o data de Traian Băsescu și de care a fost lipsit în mod arbitrar.

Mai mult decât atât, există precedentul cu Mihail Saakashvili, fost președinte al Georgiei, devenit cetățean al Ucrainei, „urmărit” și el în patrie după expirarea mandatului.

Speță este simplă și clară-Traian Băsescu a primit legal și corect cetățenia RM, iar lipsirea de către această este abuzivă și disciminatorie, inclusiv cu încălcarea Constituției.

Personajul umflat în pene a reușit să se descalifice și să încalce Constituția din prima săptămâna de activitate, a manifestat frică și lașitate, a uitat că a jurat pe Constituție, și a reușit să devină într-o săptămâna de mandat mai respingător și retrograd decât Voronin în 8 ani. În oricare stat european, pentru acest abuz s-ar fi pus problemă declansării procedurii de demitere pentru încălcarea Constituției.

Asta pe lângă rușinea națională pe care trebuie să o suporte RM că după ce sute de mii de moldoveni (care pe meritate, care nu prea, unii neștiind nici o boabă românește) au primit totuși cetățenia României, după ce zeci de mii de tineri au primit burse în România, după ce propriul copil al personajului învață la o instituție românească cu sediul în RM (așa cum inițial a început să funcționeze liceul „Prometeu), să emiți un asemenea decret înseamnă de fapt, conștient sau nu, dar să vrei să-ți închei cât mai repede mandatul.

Și doar cu titlu de părere: probabil este mare teamă că Traian Băsescu ar putea candida la parlamentarele din RM în anul 2018. Și dacă va candida doamna Măria Băsescu (căreia i s-a păstrat cetățenia RM) sau oricine altcineva, iar Traian Băsescu îi va face campanie, credeți că rezultatul va fi diferit?

.S.: Iar dacă justiția nu va face nimic, atunci cu siguranță următorul președinte al RM, cel târziu în anul 2020, va abroga acest decret rușinos și va arbora din nou drapelul UE pe clădirea președinției, așa cum a fost arborat primul drapel al UE pe clădirea unei instituții din RM în anul 2007 la Primăria Chișinău și apoi în scuarul Europei în anul 2008. Cel puțin eu aș face asta cu plăcere. Iar Dodon a pierdut deja o data în anul 2011, deci nu scăpa”.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.