Primăria comunei tulcene Casimcea vrea să execute silit Enel. Italienii nu au plătit taxa de stâlp

Primarul comunei Casimcea din județul Tulcea, Gheorghe Țilincă, ameninţă că va iniţia procedura de executare silită a unui parc eolian din comună, dacă proprietarii acestuia, italienii de la Enel, nu vor achita 13 milioane de lei la bugetul local.

Suma reprezintă, potrivit autorității locale, impozitul pe construcțiile speciale, cunoscut drept „taxa pe stâlp”, neplătit la termen, și majorările de întârziere datorate de societatea Enel Green Power SRL.

„Toți proprietarii de parcuri eoliene din comună, cu excepția Enel Green Power, s-au conformat deciziei nr. 5 a Comisiei fiscale potrivit căreia turbina se consideră construcție și se impozitează conform Codului fiscal. Enel Green Power refuză să plătească și a contestat această decizie în instanță. Noi le-am făcut inspecție fiscală, le-am transmis decizia și până pe data de 5 mai trebuie să plătească. Dacă nu plătesc, îi executăm”, a declarat pentru Agerpres primarul comunei Casimcea.

Primele investiții în energie regenerabilă ale societății Enel Green Power SRL în județul Tulcea au fost făcute în 2011, în satul Agighiol, comuna Valea Nucarilor, unde compania italiană a pus în funcțiune un parc cu 17 turbine eoliene. Potrivit primarul comunei Valea Nucarilor, Maria Lența, numărul turbinelor eoliene din parc a crescut în ultimii ani.

„Parcul societății Enel Green Power SRL numără acum 87 de turbine, iar pentru neplata la termen a impozitului pe construcții speciale am declanșat inspecția fiscală. Și în cazul nostru, societatea a acționat în instanță nerecunoscând debitul stabilit”, a menționat primarul comunei Valea Teilor, Maria Lența. Suma pe care societatea italiană trebuie să o plătească la bugetul comunei Valea Nucarilor ar depăși 29 de milioane de lei.

Impozitul pentru construcțiile speciale a fost introdus în anul 2014 de Guvernul Ponta, conform Ordonanței de Urgență nr. 102/2013 pentru modificarea și completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal și reglementarea unor măsuri financiar-fiscale. Inițial, acest impozit avea o valoare de 1,5% din valoarea de impozitare a bunurilor din patrimoniu, altele decât cele pentru care se plăteau dări la direcțiile locale de taxe și impozite. În anul 2015, acest impozit a scăzut la 1% din aceeași valoare, iar în anul următor a fost transformat în impozit local pe clădiri perceput de autoritățile locale.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.