Președintele Consiliului Judeţean Cluj cere declararea stării de alertă la groapa de gunoi Pata Rât

0
50
Alin Tişe

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a cerut joi prefectului Aurel Cherecheş declararea stării de alertă la groapa de gunoi Pata Rât, unde fosta rampă de deşeuri a municipiului Cluj-Napoca a fost afectată de alunecări de teren.

Potrivit unui comunicat al CJ Cluj dat publicității joi, apa acumulată în adâncimea rampei determină o creştere substanţială a cantităţii de levigat, fapt de natură a genera poluare cu efecte asupra stării de sănătate a populaţiei.

„Având în vedere situaţia existentă la Pata Rât, în calitate de vicepreşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a solicitat Prefectului convocarea în regim de urgenţă a CJSU în vederea declarării stării de alertă la Pata Rât. Studiile geo efectuate indică faptul că printre cauzele alunecărilor de deşeuri de la rampa veche de la Pata Rât se numără inclusiv ploile, apa infiltrată în decursul anilor precum şi cantităţile semnificative de apă folosită la intervenţiile de urgenţă ale ISU pentru stingerea incendiilor spontane. Apa acumulată în adâncimea rampei determină o creştere substanţială a cantităţii de levigat, fapt de natură a genera poluare cu efecte asupra stării de sănătate a populaţiei”, se arată în documentul citat.

Reprezentanţii CJ Cluj susţin că, în contextul creşterii cantităţii de apă acumulată acum, „există riscul real ca aceasta să determine alte alunecări necontrolabile de deşeuri care pot afecta inclusiv centura de ocolire a municipiului Cluj-Napoca”. „Scopul acestei solicitări oficiale este acela de a crea cadrul necesar pentru implicarea tuturor instituţiilor şi autorităţilor statului în vederea rezolvării cât mai rapide şi în condiţii optime a problemei de la Pata Rât”, se mai arată în comunicatul CJ Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ


*