Poluare pe pârâul Teslui. Peștii au început să moară după ce o fermă de bovine a aruncat dejecțiile în apă

Poluare pe parâul Teslui
Poluare pe parâul Teslui

În zona Drăgoteşti – Popânzăleşti, județul Dolj, au fost găsiţi peşti morţi, iar pe suprafaţa râului, pe luciul de apă se văd urme de motorină. Autoritățile de sănătate publica încearcă sa verifice și dacă viata populației a fost pusa în pericol, iar sursele de apa potabila au ramas curate.

Angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Dolj, din cadrul Apele Române – Administraţia Bazinală de Apă Jiu, au primit pe 14 martie 2017, o sesizare privind o eventuală poluare pe pârâul Teslui. Inspectorii s-au deplasat imediat la faţa locului unde au constatat că, într-o secțiune, exista un pește mort care a fost prelevat împreună cu proba de apă şi, în următoarea secțiune, în aval, sub un pod s-au mai găsit și alți pești morți de mici dimensiuni.

În urma analizelor probei de apă efectuate în Laboratoul Administraţiei Bazinale de Apă Jiu s-a determinat că, în apă, nu sunt produse petroliere, au transmis reprezentanții Apelor Romane.

A doua zi de anchetă

Ieri, 15 martie 2017, în urma intensificării controalelor reprezentanților Administraţiei Bazinale de Apă Jiu, pe sectorul cursului de apă Teslui, între localitățile Popânzăleşti și Robănești, precum și pe afluentul de stânga al acestuia, respectiv Valea Scheaua, a rezultat prezența tot mai pregnantă a dejecțiilor animaliere provenite de la Fenov SRL, firmă cu profil de activitate – creșterea bovinelor de lapte.

Compania aparține lui Ioana Puiu și este administrată de Nicoleta Marinescu, conform datelor obținute cu ajutorul aplicației Termene.ro.

Din verificările realizate, la fața locului, s-a constatat încălcarea prevederilor autorizației de gospodărire a apelor în valabilitate, prin nerespectarea codului de bune practici agricole în fermă.

„Analiza probelor de apă prelevate, atât de pe pârâul Valea Scheaua afluent de stânga al pârâului Teslui, cât și de pe pârâul Teslui, zona localității Bojani, a confirmat poluarea cu ape uzate provenite din bazinul nevidanjat”, au stabilit inspectorii de la Apele Romane.

Agentul economic, prin conducerea sa, trebuie sa se prezinte astăzi la sediul Administrația Bazinală a Apelor Jiu cu documentele doveditoare, urmând a fi aplicate sancțiunile (amendă) prevăzute de Legea Apelor nr.107/1996, cu modificările și completările ulterioare, au mai transmis reprezentații institutiei.

Totodată, autoritățile de sănătate publica încearcă sa verifice dacă poluarea a afectat și alimentarea cu apa a populației din zona. Mai exact, dacă apa potabila a localităților din jur este buna de băut sau nu.

poluare teslui 2

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.