Poliția Locală a stat la pândă ca să-i prindă pe tinerii protestari care au vandalizat Crucea de pe Cetățuie

Doi tineri sunt suspectați că ar fi vandalizat Crucea de pe Cetățuie din Cluj-Napoca cu mesaje anti-guvern și anti-politicieni considerați corupți. În timp ce o petitie online cere ca desenele tip grafitti să nu fie îndepărtate, autorii riscă până la doi ani de închisoare.

Cei care au vandalizat Monumentul Crucea de pe Cetățuie din Cluj-Napoca au fost prinși de polițiștii locali, după o pândă la fața locului. În spa?iul public a apărut o petiție, solicitându-se păstrarea „operei”, ca reprezentare a protestelor anti-guvernamentale. Autorii au fost prinși în flagrant în timp ce încercau să mai vandalizeze monumentul care, între timp, fusese acoperit, transmite corespondentul Mediafax.

“Am prins în flagrant doi tineri care se fac vinovați de vandalizarea Monumentului Crucea de pe Cetățuie. Am pus polițiști locali la pândă în zon?, care i-au prins sâmbătă seara, în jurul orei 23.30, pe cei doi tineri care încercau să vandalizeze, din nou, cu grafitti, monumentul care fusese acoperit în zonele pictate cu politicieni după gratii. Cei doi aveau spray-uri cu vopsea asupra lor. Făptașii vor fi predați Inspectoratului de Poliție Județean Cluj care are deschis în acest caz un dosar pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere”, au declarant reprezentanți ai Poliției Locale, citați de Mediafax.

Între amendă și închisoare

Monumentul de pe Cetățuia din Cluj-Napoca a fost vandalizat, săptămâna trecută, pe acesta fiind desenate mai multe graffiti-uri. Pe Crucea de pe Cetățuie, considerat monumenul ”erorilor neamului”, au fost realizate imagini cu importante figuri politice din România, în spatele gratiilor.

Imaginile îi arată pe liderul PSD, Liviu Dragnea, fostul dictator Nicolae Ceaşuscu, foştii preşedinţi Traian Băsescu şi Ion Iliescu, foştii premieri Victor Ponta şi Adrian Năstase, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, fostul lider PRM Vadim Tudor şi fostul ministru Elena Udrea.

Potrivit Codului Penal, distrugerea se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Pe de altă parte, întrucât pe pereții pictați ai monumentului apărea semnătura Bansky, aparținând unui artist de grafitti britanic anonim, a fost lansată, duminică, o petiție on-line care va fi depusă și la Primăria Cluj-Napoca prin care se cere ca îndepărtarea și distrugerea definitivă a intervenției lui Banksy pe monumentul dedicat Eroilor Neamului să fie oprită, mai precizează agenția Mediafax.

Autorii petiției au susținut că opera pictată pe Monumentul Crucea de pe Cetățuie să fie păstrată și salvată ținând cont de faptul că actualele proteste anticorupție, mișcări majore ale societății românești ale ultimelor decenii, și-au găsit o manifestare extraordinară în spațiul public, a cărei distrugere este iminentă.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.