UPDATE Monica Iacob Ridzi, soția primarului din Petroșani, a fost eliberată condiționat din penitenciar

0
95
Monica Iacob Ridzi

Fostul ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob Ridzi, soția primarului din Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, care a executat doi ani şi opt luni din pedeapsa de cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu, află miercuri dacă va fi pusă în libertate.

UPDATE Monica iacob Ridzi a fost eliberată condiționat

Tribunalul Cluj a decis miercuri eliberarea condiționată a fostului ministru al Tineretului și Sportului Monica Iacob Ridzi, condamnată la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu. Magistrații au respins contestația DNA față de măsura liberării condiționate, au decis să mențină sentința Judecătoriei Gherla și au dispus punerea în libertate „de îndată” a fostului ministru.

Monica Iacob Ridzi a declarat, în sala de judecată, că se va retrage din viața publică. „M-am rugat în fiecare zi, la Dumnezeu, să rezist, nu am avut niciun tratament preferențial, am muncit cot la cot cu celelalte deținute la curățenie și servirea mesei și am respectat toate regulamentele din penitenciar. Mi-a fost enorm de greu, dar gândul că voi fi alături de copii m-a făcut să rezist”, a spus aceasta.

Tribunalul Cluj urmează să se pronunţe asupra contestaţiei la decizia Judecătoriei Gherla privind liberarea condiţionată a fostului ministru.

Monica Iacob Ridzi este încarcerată la Penitenciarul Gherla. Judecătoria Gherla a decis la data de 27 octombrie liberarea condiţionată a Monicăi Iacob Ridzi, însă decizia a fost atacată de procurori.

” Se întâmplă un caz unic în România. Sunt executată atât de ANAF, cât şi de executorul judecătoresc pentru aceeaşi sumă, prejudiciu. Practic, sunt executată de două ori… Am participat la peste 100 de programe în penitenciar, mi-am dus crucea cu decenţă în ultimii trei ani. Am fost declarată iniţial inapt pentru muncă pentru că aveam 7 afecţiuni medicale. Acum am 15 afecţiuni, 14 dintre ele constatate la Spitalul Penitenciar Julava, unde am fost internată. Am insistat să lucrez, am făcut nenumărate cereri până mi-au fost aprobate… Totul pentru a câştiga zile de libertate, să pot fi alături de cei doi copii ai mei…Am lucrat cinci luni la curăţenie, de un an lucrez la servirea mesei, lucrez zece ore pe zi, muncă fizică, numai Dumnezeu ştie ce este în sufletul meu…Îmi e greu să va descriu în cuvinte ce simt cei doi copii. Mă roagă în fiecare zi să merg acasă. Refuză să meargă la grădiniţă în lipsa mea. Băieţelul a început clasă întâi, are dificultăţi mari de adaptare în lipsa mea…Lăsarea mea în detenţie şi fiecare zi departe de copii nu fac decât să ne afecteze şi mai mult situaţia medicală, atât a mea, cât şi a copiilor. Conform noii legi, eu am primit 150 de zile de libertate şi eu am obţinut altele prin muncă. Practic, patru ani din cinci sunt consideraţi executaţi. Vă rog respectuos să îmi permiteţi să ajung acasă lângă cei doi copii, pentru că această cruce mă apăsa tot mai greu. Sunt momente în care simt că mă prăbuşesc psihic”, a declarat Monica Iacob Ridzi la Judecătiria Gherla.

Monica Iacob Ridzi a fost condamnată în 2015 la cinci ani de închisoare în dosarul ”2 Mai”, în care a fost judecată pentru abuz în serviciu în formă calificată, fals intelectual şi participaţie improprie de acces fără drept la un sistem informatic. Alături de Ridzi, în acelaşi dosar, au fost judecate şi condamnate alte 11 persoane, foşti angajaţi ai ministerului Tineretului, administratori de firme, colaboratori. Ea a fost găsită vinovată după ce procurorii DNA au acuzat-o că a plătit în 2009 servicii fictive unor companii preferenţiale, pentru organizarea manifestărilor de Ziua Tineretului, şi astfel a adus un prejudiciu de peste 600.000 de euro Ministerului Turismului.

LĂSAȚI UN MESAJ


*