Jean-Claude Juncker anunţă un summit al UE la Sibiu în 2019. Ce spune primarul Astrid Fodor

0
15

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunţat miercuri că va organiza un summit extraordinar al UE la Sibiu, în 2019, după ieşirea Regatului Unit din blocul comunitar.

„Mă bucură foarte mult această propunere din partea președintelui Jean-Claude Juncker, care ne onorează. Consider că Sibiul este o locație foarte bună pentru acest summit. De altfel, eu am transmis deja disponibilitatea noastră de a găzdui evenimente în cadrul programului organizat de România în mandatul sau la președinția Consiliului Uniunii Europene cu ocazia discuțiilor cu domnul Karl-Heinz Lambertz, președintele Comitetului European al Regiunilor, care a avut loc în data de 8 septembrie la Asociația Municipiilor din România. România are multe de arătat și de aceea cred că evenimentele anului 2019 nu trebuie să se limiteze la capitala țării”, a declarat pentru Agerpres primarul Astrid Fodor.

Ea crede că „Sibiul este un exemplu al spiritul european fiind modern, deschis și dinamic, având în același timp valorile unui oraș cu o istorie de peste 800 de ani”. „Acesta se constituie în același timp ca un model reușit de multiculturalitate și de conviețuire pașnică a etniilor și religiilor, fiind astfel în acord cu principiile Uniunii Europene. Oraș cultural și turistic de excepție, Sibiul și-a arătat caracterul european și prin reușita programului Sibiu Capitala Culturală Europeană 2007, rămânând conectat la Europa prin viitorul program Regiune Gastronomică Europeană 2019. Sper că această propunere a președintelui Juncker să se concretizeze. Sunt sigură că Sibiul va face față cu cinste unui eveniment atât de important”, a mai spus Astrid Fodor.

La rândul ei, președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, apreciază că județul este „un spațiu în care valorile europene sunt la ele acasă”.

„Salut propunerea ăreședintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker de a organiza în 2019 summitul UE la Sibiu. Județul Sibiul este un spațiu în care valorile europene sunt la ele acasă: în 2007 Municipiul Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, iar în 2019 Regiunea Sibiu va fi capitala gastronomiei europene. Faptul că decizii ce vor defini viitorul Europei se vor lua la Sibiu, chiar în perioada în care România va deține președinția Consiliului UE, ne va situa pe harta locurilor în care s-au făcut pași importanți pentru unitatea europeană”, a declarat pentru Agerpres Daniela Cîmpean.

În fine, prefectul de Sibiu, Lucian Radu, consideră că nu este întâmplătoare propunerea președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ca orașul Sibiu să găzduiască un summit al UE la o zi după Brexit, la 30 martie 2019, pentru a discuta despre viitorul blocului comunitar.

„Propunerea președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de a organiza un summit extraordinar al UE în Sibiu, la 30 martie 2019, ne onorează. În acea perioadă, România va deține președinția Consiliului Uniunii Europene, aflându-se în centrul procesului decizional european. Țara noastră va avea un rol important în procesul de negociere pentru consolidarea cooperării între statele membre ale Uniunii Europene. Consider că alegerea orașului care va găzdui acest summit extraordinar nu este întâmplătoare. Sibiul se bucură de o reputație excelentă, fiind recunoscut drept un veritabil etalon al armoniei în contextul multicultural, multietnic și multireligios existent aici de atâtea veacuri”, a declarat pentru Agerpres prefectul județului Sibiu, Lucian Radu.

LĂSAȚI UN MESAJ


*