Interviu. Gabriel Mutu: metroul va fi gata la finele lui 2018. Reabilitarea termică va continua în Sectorul 6

Edilul sectorului 6 al Capitalei, Gabriel Mutu, spune că eliberarea strazilor de masini parcate va duce la fluidizarea traficului. Primarul a explicat, într-un amplu interviu, de ce nu se mai pot face reabilitări termice gratuite si când va fi gata metroul din Drumul Taberei.

Gabriel Mutu, Muzeul Holocaustului firea Mutu vrea dezbatere cu Firea Gabriel Mutu atacă RADET

Reporter: Cea mai arzătoare problemă este cea a metroului? Când va fi gata metroul în Drumul Taberei?

Primarul Gabriel Mutu: Este adevărat, lucrările legate de metroul din sectorul 6 au un impact foarte mare la nivelul sectorului și reprezintă unul dintre cele mai mari proiecte care se desfăşoară la nivelul sectorului. Asta şi pentru că afectează un cartier foarte mare. Am avut o atitudine clară. Am avut periodic întâlniri cu reprezentanţii Metrorex, pe de-o parte să facem ca lucrurile să funcţioneze, să se mişte, iar pe de altă parte să vedem dacă desfăşurarea şantierului se face în condiţii de siguranţă pentru cetăţeni. Nu de puţine ori am avut sesizări în legătură cu acest aspect şi am avut întâlniri cu reprezentanţii Metrorex, cu directorul general chiar pe şantier. Am rezolvat mici derapaje care se produceau la nivelul şantierului. Acum, neoficial, discuţia pe care am avut-o cu cei de la Metrorex este că traficul suprateran la nivelul Bulevardului Drumul Taberei va fi redeschis undeva la jumătatea anului 2017. Din păcate, din ceea ce văd în teren, imi e greu să cred că lucrările se vor finaliza. Însă cred că există tot interesul şi din partea Metrorex ca lucrurile să intre în normal cît mai repede în zona Drumul Taberei. Cel mai important aspect pentru noi se referă la traficul suprateran în acest moment. Când vom avea traficul suprateran redeschis, vom putea face şi noi lucrările pe străduţele adiacente care înţeapă bulevarul, dar vom putea reface şi spaţiile verzi. Până atunci nu putem face toate aceste lucruri pentru că toată suprafaţa respectivă a fost predată către societatea care are în derulare proiectul. Şi ca să revin la întrebarea dumneavoastră, părerea mea este că traficul suprateran va fi redeschis nu la jumătatea acestui an, aşa cum am primit asigurări, ci undeva spre sfârşitul anului. Pentru funcţionarea metoului, cred că sfârşitul anului 2018 este data la care vom circula.

Reporter: Din discuţiile purtate cu oficialii care se ocupă de acest proiect, de ce sunt aceste întârzieri.

Primarul Gabriel Mutu: Ei au avut o perioadă în care finanţarea nu a fost făcută la timp şi au fost nevoiţi să prelungească termenele. Pe de altă parte, din punct de vedere tehnic au avut blocaje şi din acest motiv s-a produs întârzierile.

Reporter: Rămânem tot la Drumul Taberei şi vă întreb despre Parcul Drumul Taberei este gata, ce probleme întâmpinaţi

Primarul Gabriel Mutu: Parcul Drumul Taberei, aici avem următoarea problemă: proiectul aşa cum a fost gândit el iniţial a fost gândit greşit. Este adevărat că s-au ales soluţii tehnice care în viziunea Comisiei Europene aduceau plus valoare, dar care în realitate, puse în practică crează probleme. Vă dau câteva exemple: aleile pietonale au fost gândite cu pietriş nestabilizat, pus pe pat de nisip. Gândiţi-vă că în parc mergi şi cu un cărucior, mergi cu bicicleta, cu rolele, pe pietriş nestabilizat nu ai cum să intri cu căruciorul. Pe parcursul derulării proiectului, arhitectul şi proiectanţii au convenit să schimbe această soluţie. Au făcut schimbările, au stabilizat pietrişul, dar acesta nu a rezistat la traficul pietonal şi se crapă. Vă dau acest exemplu ca să înţelegem din ce zonă vin problemele. Un alt motiv se referă la faptul că lucrările fiind întârziate, oamenii care locuiesc în proximitatea parcului au solicitat în 2015 redeschiderea parcului, autoritatea locală a decis atunci redeschiderea fără să ia în calcul că proiectul nu era finalizat, nu s-a putut face un proces verbal de recepţie şi parcul a fost redeschis pur şi simplu. Din moment ce a fost redeschis parcul, executantul lucărilor şi-a luat mâna de pe garanţie, vine şi spune: nu ţi-am predat lucrarea, nu ai pretenţia de la mine să îţi asigur garanţie. Şi pe bună dreptate.

Reporter Am piedut garanţia lucărilor?

Primarul Gabriel Mutu: Am pierdut garanţia lucrărilor pentru o mare parte din ele. Gândiţi-vă că din momentul în care s-a deschis parcul şi până la momentul la care s-ar putea face recepţia, lucrările suferă anumite modificări şi naturale şi prin intervenţia persoanelor care vin în parc. Acestea sunt lucrări care nu pot fi făcute pe garanţie sau pe seama executantului. Am iniţiat o procedură pentru achiziţionarea de servicii, întreţinere şi curăţare spaţii verzi şi alei pietonale, pază, locuri de joacă pentru a reuşi să avem un parc la un standard cât se poate de civilizat pentru că dacă nu vom face acest lucru din ce mai avem funcţional în parc în acest moment, în perioada următoare se va distruge.

Reporter: Cei care au semnat acest proiect, aşa cum spuneaţi gresit, mai lucrează ei în primărie?

Primarul Gabriel Mutu: Proiectul a primit undă verde pentru finanţare şi în cadrul Comisiei Europene pe soluţiile de la acel moment. Eu nu pot indica o persoană vinovată la nivelul primăriei.

Reporter: I-aţi întrebat pe specialişti de ce au făcut asta?

Primarul Gabriel Mutu: Au ridicat din umeri. M-am întâlnit şi cu proiectantul şi mi s-a indicat faptul că soluţiile pe care le-au propus au fost acceptate la nivelul Comisiei Europene. Dacă privim cum se derulează aceste proiecte, hai să zicem un proiect similar, într-un parc din altă ţară. Acolo se aplică soluţii care teoretic ar funcţiona şi la noi, numai că din păcate aici când pui în practică soluţia cu aleile cu pietriş stabilizat lumea comentează şi indică faptul că nu se poate accesa parcul, că nu pot intra cu căruciorul, cu role. Aici este vorba şi despre percepţia noastră cum vedem noi lucurile în comparaţie cu populaţia din alte ţări.

Reporter: Ce mai trebuie făcut?

Primarul Gabriel Mutu: Mai avem de finalizat sistemul de climatizare pentru serele din parc şi serele. Mai avem de finalizat şi aleile din jurul acestor sere. Aş spune că proiectul este finalizat în proporţie de 80%, chiar 90%. Aici nu luăm în calcul reparaţiile pe care trebuie să le facem la lucrările care sunt finalizate şi sunt deja cedate de către populaţie. Avem alei, spaţii verzi care s-au deteriorat, avem sistemul de irigaţie care trebuie reparat. Din totalul proiectului 90% este finalizat.

Reporter: Legat de ridicarea maşinilor, luaţi în calcul să reintroduceţi şi dumneavoastră această măsură cum au decis ceilalţi primari?

Primarul Gabriel Mutu: La nivelul Capitalei noi nu am avut o discuţie aplicată ca să vedem cum vom proceda. S-a discutat la modul că fiecare sector elaborează un proiect pe care îl va implementa. La nivelul sectorului 6 suntem în pregătire să finalizăm un proiect de hotărâre să putem ridica maşinile abandonate. Vă dau un exemplu, dacă avem o maşină abandonată, fără numere, ca să o ridici durează acum trei luni de zile. Pentru cele care au plăcuţe de înmatriculare, procedura se duce la un an de zile. Şi atunci ca să evitem blocajul, o să punem la dipoziţie un teren unde să mutăm maşinile, nu va costa pe nimeni nimic, dar ne va permite nouă să putem interveni. De regulă, maşinile abandonate sunt pe spaţii verzi şi trotuare, lucru destul de deranjant şi pentru noi şi pentru locuitorii sectorului 6. Asa că vom promova această hotărâre de consiliu local ca să le putem muta. Pentru maşinile parcate neregulamentar, vom avea un serviciu implementat la nivelul direcţiei de poliţie locală. Vom ridica maşinile care blochează arterele de circulaţie, treceri de pietoni. În acest moment nu am luat o decizie dacă se intervenim în cazul maşinilor parcate neregulamentar în zonele publice. De exemplu lângă borduri, pe prima bandă a Bulevardului Timişoara.

Reporter: Cât va costa ridicarea?

Primarul Gabriel Mutu: Nu am stabilit, vom face o analiză şi în funcţie de rezultat o să vedem. Sunt deja sancţiunile reglementate de legi şi de Poliţia Română, noi trebuie să acoperim costurile pentru acest serviciu de ridicare a maşinilor. Nu va fi un serviciu privat, va fi un serviciu public în cardul Poliţiei Locale Sector 6. Nu vom externaliza acest serviciu.

Reporter: Legat de salubrizare, se discută la nivelul Capitalei de demararea unor licitaţii pentru un serviciu unitar. La dumneavoastră cum este?

Primarul Gabriel Mutu: Eu nu ştiu ca la nivelul Capitalei să fie o astfel de decizie, acest serviciu de salubrizare a fost delegat către fiecare sector şi fiecare trebuie să intre în procedura de achiziţionare. La sectorul 6, este un contract care funcţionează până când se va încheia atribuirea acestui serviciu către o societate câştigătoare, suntem în pregătirea caietului se sarcini, intenţionăm ca în acest an să avem deja atribuirea delegării competenţelor pe serviciu de salubrizare publică.

Reporter: Momentan rămâne contractul actual?

Primarul Gabriel Mutu: Da până când vom atribui acest serviciu unei companii care va câştiga licitaţia. Este dificil să anulezi un contract în ideea în care discutăm de un sector care 37 de km pătraţi, nu putem face curăţenie de pe o zi pe alta, nu poţi să faci curăţenie cu 50 de oameni la asemenea anvergură. Oricum va trebui să facem licitaţia, legislaţia s-a modificat. Cred că toate sectoarele vor încerca să corecteze contractele pe care le au şi să le pună în acord cu legislaţia actuală.

Reporter : Cum vedeţi salubrizarea pe viitor?

Primarul Gabriel Mutu: Eu din câtre ştiu, legislaţia prevede că delegarea competenţelor pe acest serrviciu de salubrizare se poate face pe o perioadă de maximum 5 ani. Oricum nu ai cum să delegi acest serviciu pe o perioadă mai mare de 5 ani. Asta pe de-o parte. Pe de altă parte, investiţiile pe care compania care va participa la licitaţie şi va câştiga, investiţiile pe care le va face trebuie să asigure nişte standarde de calitate a serviciului de salubritate. Aici mă refer la partea de colectare selectivă, implementarea de pubele cu colectare selectivă la nivelul sectorului. Dacă mergeţi acum o să vedeţi că sunt pubele care sunt vandalizate, vrem să ieşim din logica asta…inclusiv pubelele de la blocuri, dar şi cele publice. Cu alte cuvinte, societatea care va câştiga va trebui să implementeze un sistem eficient de colectare, inclusiv pentru blocuri. Este directivă europenă care interzice posibilitatea colectării deşeurilor pe acel sistem la nivelul blocurilor, cel cu tubulatură. Nu vom mai avea astfel de sistem de colectare. Singura soluţie ar fi să avem în proximitatea caselor şi blocurilor pubele eficiente pentru preluarea deşeurilor.

Reporter: Intenţionaţi să construiţi pubele noi.

Primarul Gabriel Mutu: Categoric da, să nu mai avem tubulatură în blocuri.

Reporter: Credeţi că cel de la etajul 8 va coborî cu sacul de gunoi.

Primarul Gabriel Mutu: Va fi obligat să coboare, ghenele vor fi desfinţate. Unde să depoziteze gunoiul? Vrem, nu vrem va trebui să intrăm în logica bunui simţ. Aşa cum în ţările civilizate se poate, trebuie să putem şi noi.

Reporter: Spuneaţi în campania electorală că în sectorul 6 o problemă este accesarea fondurilor europene. Ce se întâmplă acum?

Primarul Gabriel Mutu: La momentul la care am preluat mandatul de primar, nu am găsit nici măcar un proiect sau un dosar complet care putea fi depus. Am luat totul de la 0. Nu mă deranjează lucrul acesta, dar este timp care a fost pierdut. Au fost proiecte cu finanţare europeană, dar din păcate ulterior s-a renunţat la această finanţare. Şi avem două proiecte pe programul operaţional in cartierul Militari şi în Drumul Taberei. Aceste proiecte ulterior nu au mai primit banii. E o temă pe care nu vreau să o dezvolt pentru că în acest moment există o verificare în aceste cazuri. O verificare inclusiv din partea Ministerului Dezvoltării. Nu este normal când te angajezi să faci un proiect european pe parcurs să se blocheze şi apoi să renunţi la finanţare. Dar aş vrea să mă refer la ce am făcut eu. Pe partea de reabilitare termică. Începând cu luna octombrie până acum o lună jumate s-au depus 600 de dosare, s-au refăcut 600 de dosare pentru asociaţiile de proprietari care pot intra în programul multianul de eficientizare energetică.

Reporter 600 de dosare înseamnă 600 de blocuri?

Primarul Gabriel Mutu: Da, 600 de blocuri. Acum, pe fonduri europene, axa trei, noi avem 70 de dosare depuse, echivalentul a 200 de milioane de lei. Nu spun că vom lua 200 de milioane de lei finanţare europeană, dar fiecare euro care intră pe finanţare europeană reprezintă plus valoare pentru noi. Ca să putem asigura cofinanţarea, am preluat un credit de la Banca Europeană de Investiţii de 40 de milioane de euro astfel încât să avem bani suficienţi pentru cofinanţare. Din păcate legislaţia a fost modificată, iar azi când discutăm asociaţiile de proprietari trebuie să participe cu cofinanţare. Acum, depinde. Pe programul regional avem 25%, dacă discutăm pe programul BEI (Banca Europeană de Investiții) avem 20%.

Reporter: Ştiţi că oamenii se întreabă de ce unii au beneficiat gratis de anvelopare şi acum de ce sunt puşi să plătească?

Primarul Gabriel Mutu: Este adevărat. Trebuie să înţelegem un lucru: bugetul pe care îl avem la dispoziţie este insufiecient fără parte de cofinanţare din partea asociaţiilor de proprietari. Poate că am reuşi să facem 40-50 de blocuri. Dar vă rog să vă gândiţi că în sectorul 6 mai avem 1550 de blocuri care ar trebui reabilitate. Media pe un bloc este undeva la 1,5 -2 milioane de lei.

Reporter: Cât de corect a fost ca la unii să faci gratis, iar pe alţii să îi pui să plătească?

Primarul Gabriel Mutu: Aici trebuie spus următorul lucru: nu primăriile de sector sunt cele care au decis ca această măsură să fie implementată, ci legislaţia. La nivel european directiva spune aşa: există obligativitatea ca asociaţiile de proprietarii să vină cu o parte de cofinanţare pentru că este proprietate privată. UE vine cu un ajutor, dar nu putem avea pretenţia ca toţi banii să vină din buzunarul statului că nu se poate. Singura soluţie pentru noi este să accesăm fonduri europene ca să finalizăm toate blocurile. Noi ca să venim în sprijinul asociaţiilor am făcut următorul lucru: preluăm impactul financiar de moment asupra primăriei, din fonduri BEI şi banii sunt recuperaţi de la proprietari în 10 ani. Aşa reglementează legislaţia ca termenul să fie de 10 ani. Dacă se va modifica între timp, ne ducem după noua lege. Am luat în calcul şi varianta să dăm o perioadă de graţie de 1-2 ani de zile. Aceşti bani se recuperează practic din economia pe care o faci la plata facturii de întreţinere. Eficienţa energetică creşte cu 25-30 %, diferenţa asta care apare cu ea îţi poţi plăti partea de cofinanţare.

Reporter: Legislaţia veche nu a fost una fericită prin faptul că s-au dat toţi banii, acum e normalitate?

Primarul Gabriel Mutu: Tendinţa noastră este să implementăm legislaţia europeană. Dacă la nivel european aşa se procedează, atunci putem spune că asta e normalitate. Îi pot înţelege pe proprietarii care au depus actele pentru reabilitare şi care trebuie să vină cu o parte din bani. Dar trebuie să înţelegem că altă soluţie nu avem. Dacă legislaţia ne obligă să facem aşa, nu avem cum să venim cu bani de acasă. 1.550 de blocuri ar costa 650 milioane de euro necesari. Nu avem de unde.

Reporter: Legat de parcări, aveţi soluţii pentru mai multe locuri de parcare?

Primarul Gabriel Mutu: Am prezentat în campanie mai multe soluţii, în proporţie de 90% lucrăm la ceea ce am propus. Pe zona de parcări de reşedinţă, eu am venit cu una din soluţiile viabile ar fi sensurile unice pe străzile adiacente. Avem în derulare un studiu de trafic pentru Cartierul Militari şi pentru o zonă din Drumul Taberei. Va fi finalizat curând studiul şi va veni cu soluţia tehnică pentru implementare. Toate străzile care fac legătură din zona blocurilor către bulevarde vor fi transformate în străzi cu sens unic şi paralel cu trotuarul se vor crea locuri de parcare. Împuşcăm trei iepuri dintr-un foc: pe de-o parte fluidizăm traficul, coborâm maşinile de pe trotuare şi creăm mai multe locuri de parcare. După ce avem această implementare făcută în cadrul programului pilot, vom decide dacă a fost fezabilă și dacă o vom aplica la nivelul întregului sector. Pe de altă parte, vom construi parcări subterane şi supraterane. Avem două terenuri identificate pe care se vor construi, se analizează posibilitatea parcării subterane cu spaţiu verde deasupra. Un teren este în Militari, altul în zona Bulevardului Timişoara. Cea de-a treia soluţie la care se lucrează, din păcate iarăşi se verifică din punct de vedere tehnic dacă soluţiile deja aplicate au fost bune şi legale, cea de-a treia soluşie se referă la parcările inteligente supraterane. Se verifică dacă din punct de vedere tehnic, dacă din punct de vedre legal ele au îndeplinit condiţiile.

Reporter: Cât de eficiente au fost?

Primarul Gabriel Mutu: Dacă luăm în calcul valoarea chiriei pe care utilizatorul o plăteşte, eu aş spune că nu este foarte eficientă investiţia. Când discutăm despre parcările de reşedinţă este o necesitate pe care primăria trebuie să o facă. Calculul este puţin diferit, în sensul că eficienţa economică nu se calculează la 10 ani cum e în privat, o poţi face la 20 de ani, la 30 de ani. Din păcate nu avem alte soluţii, nu avem spaţii. Terenurile disponibile sunt puţine, oamenii vor ca locurile de parcare să fie cât mai aproape de locuinţe. Ca să putem atinge aceste solicitări nu ne rămâne decât să construim alte parcări supraterane inteligente. Mai avem o soluţie pe care am utilizat-o deja, se referă la parcările din marile supermarketuri. În perioada de iarnă, am avut colaborare cu marile centre comerciale. Persoanele care locuiesc în proximitatea respectivului supermarket să aibă dreptul să parcheze pe timp de noapte. Acest lucru a funcţionat. Oamenii au înţeles că parcarea nu trebuie să fie doar în faţa scării. Cu alte cuvinte, dacă vrei poţi. Nu contează dacă locul de parcare la distanţă de casă, important este să îl ai. În străinătate acest lucru funcţionează cu brio şi nimeni nu reclamă că este prea departe de locuinţă. Este o altă soluţie pe care o luăm în calcul, cred că vom veni cu oferta concretă pentru cei care locuiesc în zona hipermarketurilor. Să plătească o taxă nu foarte diferită de ceea ce plătesc către ADPDU Sector 6, dar să aibă dreptul să acceseze acele locuri de parcare.

Reporter: Cum comentaţi declaraţia viceprimarului de la sectorul 2, valoarea corectă a taxei pentru locurile de parcare ar fi la 500 sau o mie de lei.

Primarul Gabriel Mutu: Am văzut declaraţia, a existat o discuţie la nivelul primăriilor să se facă o revizuire pe această taxă. Noi avem la 55 lei media pe an. Ceea ce este puţin. Serviciu de salubrizare a zonei costă mai mult decât taxa pe care noi o încasăm. Mai mult, intervenţiile care se fac: trasare, asigurarea contractului, costurile sunt mai mari decât cei 55 lei pe care îi încasăm. Nu ştiu dacă 500 lei sau o mie de lei ar reprezenta o valoare care să acopere aceste costuri, dar cred că ar fi corect de făcut o analiză şi să se vină cu o formulă corectă pentru ambele părţi şi pentru autoritatea locală şi pentru posesorii de autoturisme. Dacă vrem să avem fonduri să construim noi locuri de parcare nu putem construi din cei 55 lei.

Reporter: Cât costă constuirea unui loc de parcare la sol?

Primarul Gabriel Mutu: Amenajarea unui loc de parcare costă mult mai mult decât cei 55 de lei care se încasează în 20 de ani pentru folosirea unui loc de parcare. Nu este o condiţie în sensul că, dacă pe noi ne costă 3000 de euro să facem un loc de parcare, acei 3000 de euro să se recupereze ăn 10 ani. Nu asta este logica, dar măcar costurile cu întreţinerea să le putem acoperi. La nivel de de sector 6 avem 36.000 de locuri de parcare ori 55 de lei pe an, sunt cîteva milioane. O parcare supraterană inteligentă cu 12 unităţi de garare costă 110.000 de euro.

Reporter Câte locuri de parcare o să fie pe cele două terenuri pe care urmează să le amenajaţi?

Primarul Gabriel Mutu: În acest moment se face analiza pe acest subiect, Unul dintre terenuri este mai mare şi sperăm să fie în jur de 500 de locuri de parcare. Va fi o alternativă pentru cei care doresc să facă câţiva paşi către casă. Nu facem locuri de parcare pe conceptul cobori din maşină şi intri în casă. Facem spaţii amenajate pentru parcare, dar din acel loc şi până la locuinţă trebuie să parcurgi 200-300 de metri. Nu vom putea realiza parcări pentru toate maşinile. Trebuie să înţelegem că nu vom putea construi la infinit locuri de parcare. Oraşul se dezvoltă. Sunt foarte atent la acest subiect şi fiecare investiţie care se face în zona locuinţelor noi, trebuie să respecte legislaţia în legătură cu numărul loruilor de parcare. Trebuie să înţelegem că altfel nu se poate.

Reporter: În străinătate există taxe mai amri pentru a doua maşină.

Primarul Gabriel Mutu: Nu ştiu ce să vă spun, presupune o dezbatere mult mai amplă. Nu suntem în măsură să implementăm noi.

Reporter: Ce s-a schimbat în primărie de când aţi venit, spuneaţi în campanie că e birocraţie în primărie?

Primarul Gabriel Mutu: Birocraţia asta se naşte şi din neimplicare oamenilor care ar trebui să lucreze în interesul cetăţenilor. Faptul că la ora 8 dimineaţă când vin la birou văd parcarea plină. Asta înseamnă că oamenii sunt la lucru. La început, când veneam 40% din locurile de parcare erau libere. Oamenii au înţeles că dorim şi vrem să schimbăm logica în care funcţionăm.

Reporter Care sunt cele trei lucrui acre v-au şocat când aţi preluat primăria?

Primarul Gabriel Mutu: Sunt, am fost mirat că programul de lucru era diferit față de ceea ce eram eu obişnuit. Eu vin din mediul privat şi acolo eficienţa pleca de la faptul că trebuia să fii prezent la muncă. Simpla prezenţă a angajatului la muncă rezolvă 30% din probleme. Din start lucrurile s-au schimbat. Întârziau. Eu le-am spus când am preluat mandatul. Le-am trasat ideile mele: respectul. Prezenţa la muncă. Dacă eu vin la ora 8, la 8 eu cer informaţii dacă nu are cine să mi le dea…si nu sunt dispus eu să îmi schimb programul după cum vor alţii să lucreze. A fost un moment în care mă bucur să spun că am întâlnit oameni înţelegători. Dacă au avut o atitudine până la acel moment nu a fost vina lor. Știţi proverbul cu peştele care de la cap se împute. Dacă nu ai un lider care să te îndemne, să te ajute poţi avea o atitudine delăsătoare. Eu nu spun că totul funcţionează bine în primărie, dar 90% dintre lucurile din primărie funcţionează. Am început să implementăm proceduri, suntem în faza de a implementa un program care să aducă eficienţă în actul administrativ. Am preluat o primărie în care dacă aveam nevoie de un document şi dacă aveam ghinionul ca calculatorul din care trebuia scos documentul să nu fie pornit, trebuia să aştrept un sfert de oră. Încă mai există în primărie sisteme informatice atât de vechi cânt dacă apeşi ON aştepţi 10 minute până printezi o foaie. Acum se lucrează la acest sistem informatic pentru eficientizarea acestui act administrativ, vrem să schimbăm toată reţeaua informatică din primărie. Canalul de comunicare on line a început să funcţioneze. Eu sunt un om activ, imi place să interacţionez cu oamenii. Dacă eu fac acest lucru şi primăriei trebuie să îi placă să interacţioneze.

Reporter Audienţe daţi?

Primarul Gabriel Mutu: Da, în fiecare zi de marți de la ora 10 până la ultima persoană înscrisă pe listă. EU personal dau audienţele. Vin cu orice problemă oamenii, de la locuinţe sociale şi până la nemulţumirile pe care le au în legătură cu locurile de joacă pentru copii…

Reporter: Este o modă lageneraţia nouă de primari să facă companii. Dumneavoastră faceţi companii?

Primarul Gabriel Mutu: Am avut o gândire cu privire la înfiinţarea anumitor companii la nivelul sectorului 6 5. Recunosc că până acum nu am demarat nici un proiect în acest sens. Vă spun de ce. Am văzut şi am susţinut la nivelul Capitalei înfiinţarea de companii pe anumite activităţi. Dacă s-a început la nivelul Capitalei eu nu vreau să fac ceva care să fie în dezacord. Vă mai spun ceva, inclusiv relaţia dintre primăriile de sector şi primăria capitalei este foarte importană. Dacă la nivelul capitalei s-a făcut o companie genul celei care se ocupă de publicitatea stradală, nu are sens să fac şi eu. Oricum nu intră în atribuţiile noastre. Dacă se va cere, putem face. Trebuie să fie în perfect acord cu ceea ce se face la nivelul Primăriei Capitalei. Asta ca lucrurile să fie funcţionale.

Reporter În alte sectoare am văzut că s-a făcut companie pentru construcţia de locuinţe şi pentru pază.

Primarul Gabriel Mutu: Intenţionăm şi noi să facem acest lucru pe zona de constucţie de locuinţe. Când am prezentat proiectele benefice sectorului pe perioada de campanie, am spus clar că atitudinea trebuie să fie proactivă. Faptul că eşti prezent rezovă o parte din problemele pe care le ai, faptul că ai viziune. Soluţiile expuse în campanie se regăsesc astăzi în ceea ce facem.

Reporter Locuinţe sociale?

Primarul Gabriel Mutu: Locuinţe pentru tineri şi locuinţe sociale. În ultimii opt ani nu s-a construit nici o locuinţă. Avem deja două terenuri pentru a demara proiecte de locuinţe pentru tineri şi de locuinţe sociale. În fiecare zi de audienţă am 10-15 persoane care vor locuinţe sociale, avem peste 2000 de cereri la nivelul sectorului. Pentru tineri nu mai spun. Avem peste 7000 de cereri de locuinţe. Presiunea este mare. Am demarat procedurile, am luat cele două terenuri. Acum suntem în faza în care să identificăm care sunt posibilităţile de a construi pe acele terenuri. Un teren este în zona Pieţei Crângaşi, altul este în spatele Unităţii Militare de pe Bulevardul Timişoara. Nu este foarte mare acel teren, dar pentru început este foarte bun. Ai nevoie de foarte mulţi bani ca să construieşti, dar vă spun sincer că dacă eu reuşesc anul viitor să dau în folosiţă 400 de unităţi locative mă declar mulţumit.

Reporter: Legat de asociaţiile de locatari, spuneaţi că o să fie o altfel de relaţie. Mulţi se plâng că dacă au o problemă până pot să vorbească cu cineva din primărie trece foarte mult timp.

Primarul Gabriel Mutu: Acest serviciu a devenit unul dintre cele mai active. Mare parte din sesizările care vin se referă la acest aspect. Nu cred că este înţeleasă foarte bine legea. Primăria nu poate deveni interfaţa între proprietari şi asociaţia de proprietari. Noi ce putem face? Putem îndruma şi acolo unde sunt încălcări ale legii să corectăm și să aplicăm măsuri coercitive. Mulţi proprietari vin la noi şi ne solicită sprijin în rezolvarea unor probleme care ţin strict de asociaţia de proprietari sau de adunarea generală a asociaţiei. Când eram senator, am făcut amendamente la legea 230, amendamente care au rămas în aer, însă am solicitat colegilor din Parlament să preia amendamentele astfel încât legea să fie corectă.

Reporter: Problema gărdiniţelor şi after scool. Ce planuri aveţi?

Primarul Gabriel Mutu: Să spunem corect, la nivelul sectorului 6 noi nu avem deficit în grădiniţe, avem deficit în creşe. Problema majoră este la creșă. Grădiniţele pe care le avem, 12 unităţi care vor intra în program de modernizare pe PNDL, una din ele se construieşte de la zero. Pe zona de creşe avem un parteneriat cu primăria Capitalei şi vrem să facem 300 de locuri. Deficitul este de 1100 de locuri.

Reporter Cât de greu este să faci o grădiniţă? Sunt părinţi care nu au unde să îşi lase copiii, cine să stea cu ei după ce termină şcoala.

Primarul Gabriel Mutu: Avem programul Școală după şcoală, oferim masă gratuită caldă. Avem 5000 locuri bugetate în acest program. Din cele 5000 de porţii pe care le oferim zilnic, avem peste 4800 de copii înscrişi. La nivelul sectorului 6 putem asigura programul şcoală după şcoală până la ora 14.00. Am avut o discuţie cu colegii mei parlamentari să implementăm un program care să ducă programul de la ora 14 la ora 17 şi în acel moment lucrurile vor fi funcţionale. Noi am avut posibilitatea să asigurăm de la ora 12 la 14. Diferenţa de ore până la 17, am solicitat sprijin din partea Ministerului Educaţiei. Se lucrează la un program pilot care va funcţiona în sectorul 6 şi care este posibil să fie extins în toată ţara. Interes există. În Bucureşti suntem singura entitate care oferă acest program complet (masă caldă și activități didactice) chiar din primul semestru, iar la nivel de ţară avem cei mai mulţi copii înscrişi. Inclusiv pe zona de burse, noi avem cele mai multe burse plătite la nivelul Capitalei, cred că şi la nivel de ţară. 11500 de burse plătite lunar, luna trecută am promovat bursa primarului pentru copiii care încheie anul şcolar cu media 10.

Reporter În câte şcoli aveţi programul şcoală după şcoală?

Primarul Gabriel Mutu În 23 de şcoli şi licee. Sunt şi programe care se derulează în parteneriat cu asociaţiile părinţilor. În sesul că acești copii sunt preluaţi de la ora 14 până la ora 17.30 de către asociaţiile de părinţi, tot în cadrul şcolii. Noi vrem să extindem programul ca el să fie gratuit. Se plătesc sume de bani pentru plata profesorilor.

Reporter: Programul pentru elevi lapte-corn, fructe merge în sectorul 6?

Primarul Gabriel Mutu: La nivelul sectorului 6 programul lapte şi corn funcţionează. Şi fructe se dau copiilor, dar nu în programul guvernamental Laptele și cornul, ci tot în programul nostrum local, Școala după Școală.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.