„Doctorul PNL”, Cristian Bușoi: „Trebuie să readucem lângă noi electoratul care se manifestă împotriva PSD”

Uber și Taxify
Cristian Bușoi

Medicul Cristian Bușoi a făcut radiografia PNL și vrea să-i convingă pe liberali, la Congresul din luna iunie, că are rețeta pentru suferințele partidului după dezastrul de la alegerile din decembrie 2016. Bușoi spune că tratamentul ideal pentru liberali trebuie să fie aplicat cu seriozitate și consecvență, iar vindecarea va veni odată cu recâștigarea electoratului pierdut în ultimii doi ani.

Totodată, Cristian Bușoi spune că Ludovic Orban, contracandidatul său la președinția PNL, este imprevizibil și inconsecvent și că ar fi strâns în jurul său o adevărată „cooperativă” a unor lideri de filiale din vechea conducere a partidului pe care, înainte, a criticat-o.

„PNL a fost receptat ca un partid dezbinat, cu conduceri bicefale”

Rep: – Ce părere aveți despre PNL-ul de astăzi, care sunt problemele majore ale partidului și ce strategie aveți în acest context?

Cristian Bușoi: – PNL se află într-o situație foarte complicată după rezultatul prost de la alegerile parlamentare. Cred că cel mai important lucru pe care ar trebui să îl înțeleagă astăzi Partidul Național Liberal este că trebuie să se schimbe în felul în care funcționează în interiorul său și că trebuie să se schimbe în felul în care comunică public. E nevoie de mai multă coerență, mai multă consistență și consecvență în comunicarea și acțiunea politică, la fel cum și în interiorul partidului este nevoie de unirea tuturor forțelor și de acțiune solidară!

Una dintre marile probleme a fost aceea că PNL a fost receptat ca un partid dezbinat, cu conduceri bicefale, cu lideri care nu acționează ca o echipă. În ceea ce privește mesajul, cred că PNL trebuie să vorbească, în primul rând despre chestiuni care privesc viața de zi cu zi a românilor, și, în primul rând, pe teme economice. Este un mesaj pe care PSD l-a confiscat, de care s-a folosit cu cinism și cu populism în campania electorală și unde PNL nu a venit cu nicio contraofertă credibilă.

PNL
Cristian Bușoi are susținerea a doi dintre foștii președinți ai PNL – Theodor Stolojan și Crin Antonescu

Mai mult, dincolo de categoriile din societatea românească pe care le cultivă și pe care încearcă să le amăgească Partidul Social-Democrat, PNL trebuie să își ia alături mediul privat, întreprinzătorii mici și mijlocii, profesiile liberale, oamenii care sunt activi, care muncesc și doresc să se bucure de ceea ce muncesc într-o creștere economică susținută. Ei nu doresc risipirea banilor în modul în care o face Partidul Social – Democrat și au exigențe mult mai mari de la clasa politică și de la administrație – corectiotudine, eficiență, seriozitate, respectarea promisiunilor făcute. Exigențe la care PSD nu poate răspunde.

Cum va arăta Partidul Național Liberal cu Cristian Bușoi președinte?

– PNL va arăta nu numai ca un partid mai împrospătat, o imagine mai tânără și mai apropiată de profilul european al partidelor de centru – dreapta, dar ceea ce vreau să fac și cred că voi reuși va fi să imprim o imagine de seriozitate, de substanță și de consecvență că mergem pe un drum pe care îl decidem împreună.

„Alături de mine sunt doi dintre foștii președinți ai PNL, Crin Antonescu și Theodor Stolojan”

– Cine vă sunt prietenii și cine vă sunt adversarii în partid, în cursa pentru funcția de președinte?

– Nu am adversari în sensul de dușmani, sunt toți colegii mei în Partidul Național Liberal. Sigur, sunt oameni care au opțiuni diferite decât aceea de a mă susține. Sper ca pe cei mai mulți dintre ei să reușesc să îi conving că soluția pentru viitoul Partidului Național Liberal este cea prezentată de mine în moțiune și în proiectele pe care le-am înaintat și doresc să le implementez.

PNL
Cristian Bușoi și Nicolae Robu, primarul Timișoarei

Alături de mine sunt foarte mulți oameni din tânăra generație, șefi de filiale și parlamentari, sunt și oameni experimentați și cu mare importanță din punct de vedere electoral și simbolic, precum primarul Timișoarei, Nicolae Robu. Tot așa, alături de mine sunt cel puțin doi dintre foștii președinți ai PNL, domnii Crin Antonescu și Theodor Stolojan, oameni care nu mai au miză de cariere personală, ci doar sunt animați de dorința de a face o evaluare cât mai obiectivă și de a gândi care este cea mai bună soluție, în acest moment dintre cele existente în interiorul partidului.

– Partizanii principatului contracandidat, Ludovic Orban, spun că acesta ar avea susținerea mai multor președinți de filiale. Cât de mult contează acest lucru la congresul din luna iunie?

Nu contează, nu este o diferență atât de mare între numărul de președinți de filiale care au semnat moțiunea mea și cei care au semnat-o pe a lui Ludovic Orban. Mai mult, sunt câteva filiale importante, ai căror președinți nu au semnat nicio moțiune și care nu au luat o decizie finală. Mai ales, vorbim de un congres de 5000 de oameni care, dincolo de sfatul sau recomandarea pe care o vor primi de la conducerea filialei, vor înțelege că au responsabilitatea personală de a face cea mai bună alegere pentru viitorul Partidului Național Liberal. Eu sper că acești colegi ai mei vpr înțelege că trebuie să se uite către viitor.

Orban a luat alături de el vechea conducere a partidului, pe care înainte a criticat-o, pe bună dreptate

– Ați afirmat că Ludovic Orban este imprevizibil și inconsecvent. Cum argumentați?

PNL
Crisrtian Bușoi spune că în jurul lui Orban s-a format o „cooperativă”

Sunt foarte multe elemente care pot contura această imagine a lui Ludovic Orban. Am făcut această afirmație în contextul în care am vrut să scot în evidență ceea ce ne diferențiază. Este de notorietate că domnul Ludovic Orban și-a construit toată campania în interiorul partidului atacând vechea conducere a PNL, cu argumente pe care, dealtfel, și eu le aduc în dezbaterea internă – vechea conducere a făcut foarte multe greșeli, care puteau fi evitate. Am fost foarte surprins să văd cum a luat alături de el vechea conducere a partidului în încercarea de a-și asigura câștigarea acestei bătălii electorale.

Am mai văzut și o declarație a dumnealui că insistă pe ideea că filialele trebuie să ia decizii suverane și că nu va mai încuraja fenomenul candidaturilor impuse de la centru. Dar chiar și în poza făcută la depunerea candidaturii domniei sale erau câțiva candidați, care erau tocmai candidați impuși de la centru în filialele în care au candidat.

Tot Ludovic Orban și susținătorii domniei sale au vorbit foarte mult despre cât de nocive sunt cooperativele din interiorul Partidului Național Liberal, lăsând să se înțeleagă că tocmai în jurul candidaturii mele s-ar forma o așa-zisă cooperativă. Dar tot ceea ce a construit până acum și principala bază de susținere pentru congres este tocmai o adunare a unor lideri de filiale care sunt, de fapt, o cooperativă mai mare decât cea despre care susține că s-ar fi format în jurul meu. Aceasta ca să nu mai vorbim de vechile declarații, făcute de-a lungul timpului care arată că, în multe cazuri, există această inconsecvenți și imprevizibilitate.

– În acest context mai poate fi vorba de o înțelegere, chiar post-electorală, între Cristian Bușoi și Ludovic Orban?

– Nu aș numi o înțelegere, nici „pre”, nici  post-electorală, decât aceea de a conveni asupra unor reguli ale competiției și asupra unor chestiuni care țin de statut. Vă pot însă asigura și cred că și domnul Orban ar trebui să gândească în aceeași direcție, că indiferent de rezultat va trebui ca toți cei care sunt în această competiție, inclusiv echipele din spatele nostru, să strângă rândurile și să muncească pentru victoria Partidului Național Liberal la următoarele alegeri. În ceea ce mă privește, eu voi fi la fel de implicat și de hotărât să promovez proiectele și imaginea PNL, fie din funcția de președinte, fie din orice altă funcție pe care mi-o va decide partidul.

Participanții la Congres să gândească cine dintre noi este capabil să recâștige electoratul dinamic

– Ce tratament prescrie doctorul Bușoi pentru PNL?

PNL trebuie să dovedească că este singura alternativă la modul iresponsabil în care guvernează PSD! Mă refer la încercările de a modifica legislația peste noapte, cu risipirea banilor din creșterea economică pe tot felul de proiecte nesustenabile pe termen lung precum creșterea nesăbuită a salariilor, presiunea pusă pe mediul privat, retorica împotriva investitorilor străini, acestea vor aduce deservicii profunde României în perioada următoare. PNL este locul în care se vor reuni energiile de centru-dreapta și care trebuie să schimbe, în viitor, PSD de la guvernare.

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl aibă în gând colegii care vor veni la Congres este acela că trebuie să readucem lângă PNL electoratul pe care l-am pierdut, din păcate, în ultimii doi ani de zile, dar care există și se manifestă împotriva PSD. Altfel va fi foarte greu să devenim cel mai important partid din România și să învingem PSD. Cred că analiza pe care trebuie să o facă asupra celor doi candidați creditați cu șanse reale la câștigarea președinției partidului (Viorel Cataramă este cel de-al treilea candidat – n.r.) este cine dintre noi este capabil să recâștige electoratul dinamic, în mare parte tânăr, exigent și cu alte așteptări de la clasa politică și care așteaptă o schimbare.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.